Vitrinele cu ramă de lemn, obligatorii pentru toate firmele din clădirile istorice ale Timişoarei

La iniţiativa unui consilier local

Strada Alecsandri Timisoara Foto timisoreniDe anul viitor, toate firmele care îşi desfăşoară activitatea în clădirile istorice din Timişoara vor fi obligate să aibă vitrine cu ramă de lemn şi geam termopan sau de sticlă. Propunerea a fost făcută de un consilier local, fiind deja adoptată de Consiliul Local.

 

Consilierii locali au votat, zilele trecute, Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților comerciale și de prestări servicii în Timișoara, un act realizat de Municipalitate, după tragedia din Clubul Colectiv. Acest nou Regulament vizează societățile care desfăşoară activități de alimentație publică, comerț cu amănuntul, comerț cu ridicata sau comert en-gros ori activități de prestări servicii.

Consilierul local PNL Simion Moşiu a propus un amendament la acest Regulament, un amendament care obligă toate firmele care îşi desfăşoară activitatea în clădirile istorice din Timişoara să aibă vitrine cu ramă de lemn şi geam termopan sau de sticlă. Votat în plen, acest amendament a fost integrat în Regulamentul privind condițiile de desfășurare a activităților comerciale și de prestări servicii în Timișoara.

Simion Mosiu bust lat Foto PDL TimisSimion Moşiu spune că este foarte important ca la clădirile istorice din Timișoara să se revină la vitrinele de lemn – cu sticlă sau termopan la clădirile istorice. Adăugând că se impune ca firmelor care nu îndeplinesc condițiile să nu le mai fie acordat de către Primărie avizul de funcționare. „Am considerat că trebuie plecat de la un moment zero în Timișoara, mai ales la clădirile istorice, să intrăm și noi în rând cu lumea civilizată. Mai mult de jumătate din vitrinele din Piața Victoriei sunt cu geamuri termopan. Pentru un om care face profit câteva mii de euro pe lună nu este o tragedie să-și pună vitrine de lemn”, mai spune Simion Moşiu.

Potrivit noului Regulament privind condițiile de desfășurare a activităților comerciale și de prestări servicii în Timișoara, acordul pentru desfășurarea exercițiilor comerciale obţinut de la Primărie poate fi suspendat sau anulat în momentul în care se constată că nu se respectă tipul de activitate autorizată, orarul de funcționare, suprafața aprobată, normele de curățenie și igienă, normele de conviețuire socială, ordine sau liniște publică, cerințele și criteriile care au stat la baza eliberării autorizației de funcţionare sau numărul maxim de locuri declarat. „Dacă comerciantul primește cel puțin două sancțiuni pentru aceeași faptă, în decurs de un an, Primăria poate suspenda activitatea localului vreme de 30 de zile. Anularea acordului se poate face și dacă sunt aplicate minimum trei sancțiuni pentru aceeași faptă, în decurs de un an”, se mai arată în documentul respectiv.

Acordul pentru desfășurarea exercițiilor comerciale obţinut de la Primărie trebuie să fie vizat până în 28 februarie, pentru anul în curs. Neavizarea sau avizarea acestuia cu întârziere atrage amenzi cuprinse între 500 și 2.000 de lei.

O altă prevedere din noul Regulament, obligă proprietarii spațiilor închiriate la repararea, zugrăvirea și întreținerea fațadei clădirii, iar firmele, să igienizeze, să deszăpezească și să asigure libera circulație în zona aferentă punctului de lucru.

Patronii de localuri sau cluburi sunt obligați, prin acelaşi acelaşi Regulament, să își angajeze personal de pază pentru că, în caz de scandaluri, riscă să rămână fără acordul de funcționare, să le fie suspendată activirtatea sau să fie obligaţi să-şi reducă cu orarul de funcţionare.

Cei care vor verifica dacă aceste reguli sunt respectate vor fi poliţiştii locali. Şi tot ei vor aplica sancţiuni, în caz de încălcare a legii. Amenzile vor fi cuprinse între 500 și 2.000 de lei, pentru prejudicirea persoanelor care locuiesc în imediata vecinătate a localului, prin modul în care se face aprovizionarea, de exemplu. Între 1.000 și 2.500 de lei, pentru intrarea cu mașinile în zonele pietonale fără aviz de la Comisia de Circulație a Primăriei. Între 200 și 400 de lei, pentru neafișarea Acordului pentru desfășurarea exercițiilor comerciale eliberat de Primărie, vizat la zi. Între 1.000 și 2.500 de lei, pentru nerespectarea suprafaței aprobate din Acord, a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, pentru nerespectarea orarului de funcționare, pentru neafișarea anunţului „Rezervat”, dacă au localul închiriat. Între 500 și 2.000 de lei, pentru nevizarea la zi a Acordului de la Primărie.

Print Friendly, PDF & Email