Posibila candidatură a rectorului Universităţii de Vest la alegerile parlamentare din Colegiul III Timişoara, din partea alianţei P.S.D.- P.C.-U.N.P.R., este plasată încă sub semnul incertitudinii şi ascunsă în spatele unui zid de tăcere.
Binele U.V.T., un argument care susţine o decizie politică?
Potrivit unor informaţii vehiculate, zilele acestea, în presa locală, rectorul Universităţii de Vest, prof univ. dr. Marilen Pirtea, ar fi admis că au avut loc discuţii legate de eventualitatea unei candidaturi a sa la europarlamentare din partea P.S.D., discuţii purtate „cu premierul şi cu alţi lideri”, dar nu şi cu factori de decizie de la nivel local. Se pare că rectorul U.V.T. va candida pentru ocuparea poziţiei de deputat pe Colegiul III Timişoara, după vacantarea acestuia de către deputatul P.C. Maria Grapini, desemnată candidat pentru alegerile europarlamentare. Marilen Pirtea ar mai fi dat de înţeles şi că nu este dispus să renunţe la poziţia de rector, dar a admis că nu respinge o eventuală implicare a sa în politica activă, în condiţiile în care această opţiune ar putea facilita accesul instituţiei pe care o conduce la surse de finanţare pentru proiectele de cercetare şi pentru obiectivele de investiţii. „Am avut unele discuţii la nivel de Bucureşti, cu premierul şi alţi lideri. Am fost contactat, dar nu am discutat nimic la nivel local. Nu am luat nicio decizie. Momentan, sunt rectorul U.V.T. şi nu vreau să renunţ la funcţia de rector. Voi face orice ca să sprijin U.V.T. Se poate întâmpla orice, nu pot exclude nimic, dar trebuie să vină ceva extraordinar în avantajul universităţii, finanţarea a ceva mare, alocarea unor sume mari pentru investiţii. Evident că într-un asemenea context binele instituţional primează. Nu ştiu ce se va întâmpla”, a declarat unui ziar local Marilen Pirtea.
Ping-pong la U.V.T., pentru un răspuns oficial
Am încercat, miercuri, să obţinem un punct de vedere oficial de la rectorul U.V.T. Cum nu a răspuns pe telefonul mobil, am contactat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Florin Jurcă. Acesta nu a comentat informaţiile legate de posibila implicare în cursa electorală pentru alegerile parlamentare a rectorului, precizând doar că agenda acestuia este extrem de încărcată şi că va încerca să obţină un punct de vedere „în cel mai scurt timp posibil”. Până la închiderea ediţiei, însă, o reacţie din partea rectorului Marilen Pirtea nu a sosit, nici din partea purtătorului de cuvânt al instituţiei, Florin Jurcă, nici de la reprezentanta Secretariatului Rectoratului U.V.T., care ne-a contactat imediat după convorbirea cu Florin Jurcă.
P.S.D. Timiş: „Marilen Pirtea e un posibil candidat tehnocrat, susţinut de alianţa P.S.D.-P.C.-U.N.P.R.”
Purtătorul de cuvânt al P.S.D. Timiş, Lucian Ursuleţu, spune, însă, că la nivel local nu s-a luat încă nicio decizie definitivă cu privire la numele candidatului care va reprezenta alianţa U.S.D. la alegerile de pe Colegiul III. „În acest moment, pe lista nominalizărilor se află mai multe nume”, afirmă Lucian Ursuleţu, adăugând că luarea unei decizii finale este condiţionată şi de stabilirea, de către Guvern, a datei în care vor avea loc alegerile parţiale, pentru că „deocamdată, nu s-a stabilit că alegerile vor fi în 25 mai, o dată cu europarlamentarele. Am verificat ordinea de zi a şedinţei de Guvern de astăzi şi acolo nu figurează niciun punct referitor la stabilirea datei alegerilor de pe Colegiul III Timişoara”.
Purtătorul de cuvânt al P.S.D. Timiş mai spune că, din câte ştie până în acest moment, discuţiile legate de o posibilă candidatură a rectorului U.V.T., Marilen Pirtea, s-au purtat doar la nivel central, nu şi cu preşedintele P.S.D. Timiş, Titu Bojin, şi că, dacă informaţia se va confirma, atunci va fi cel mai probabil vorba despre o candidatură a lui Marilen Pirtea „în calitate de tehnocrat, care va beneficia de susţinerea alianţei locale P.S.D.-P.C.-U.N.P.R.”
Potrivit lui Lucian Ursuleţu, pe lista posibililor candidaţi figurează şi numele medicului Florin Bârsăşteanu, consilier local P.S.D.
Daniel Funeriu nu comentează, momentan
Pe 9 februarie 2011, la data intrării în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale, ministrul de atunci al Educaţiei, Daniel Funeriu, anunţa că legea, al cărei artizan a fost, vizează incompatibilităţile de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector sau de director de şcoală. “Incompatibilităţile senatorilor şi deputaţilor, de orice fel, inclusiv cea cu funcţia de rector, se constată de către A.N.I. sau de comisia din care face parte respectivul parlamentar”, declara atunci, citat de Mediafax, Daniel Funeriu.
Până în luna martie 2011, persoanele aflate în această situaţie au fost obligate să hotărască ce aleg – funcţia de rector, pe cea de parlamentar sau o funcţie de conducere în partid. Între timp, după venirea la putere a U.S.L., Legea Educaţiei a fost ciuntită, astfel că prevederile privind acest tip de incompatibilitate au fost abrogate.
Contactat, acum, telefonic pentru un punct de vedere pe marginea informaţiilor referitoare la posibila candidatură a lui Marilen Pirtea din partea P.S.D., la parlamentare, şi despre implicaţiile pe care le-ar putea avea posibila cumulare a poziţiilor de rector, profesor universitar, cercetător şi deputat, fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că îşi rezervă dreptul de a nu comenta pe această temă decât după confirmarea oficială a intenţiei lui Marilen Pirtea de a candida.
Ultimele comentarii