O fetiţă născută infectată cu virusul care declanşează SIDA, tratată cu antiretrovirale, nu mai prezenta, la 11 luni de la începerea tratamentului, nicio urmă de infecţie, a anunţat, zilele acestea, o echipă de oameni de ştiinţă americani.
Medicii americani au salutat acest al doilea caz din lume care oferă speranţa vindecării de SIDA, în cazul unei intervenţii medicale precoce, anunţă Mediafax. Ei au administrat pacientei antiretrovirale la patru ore după ce a fost născută de o mamă seropozitivă şi nu au încetat de atunci tratamentul, spune medicul Yvonne Bryson, profesor de pediatrie la Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii California din Los Angeles, consultant care a luat parte la îngrijirile medicale acordate bebeluşului.
Studiul a fost coordonat de medicul Audra Deveikis, un pediatru specializat în maladii infecţioase de la Spitalul pentru Copii din Long Beach, în California.
Rezultatele au fost prezentate la Conferinţa despre retrovirusuri şi infecţii oportuniste, organizată zilele trecute la Boston. „Ceea ce este remarcabil la acest bebeluş este rapiditatea cu care virusul a dispărut, testele ADN fiind negative atunci când ea avea şase zile şi au continuat să fie negative de atunci”, explică Yvonne Bryson, precizând că bebeluşul a rămas sub tratament cu antiretrovirale. În acest stadiu, mai spune ea, nu se poate vorbi încă despre o vindecare, ci de remisie. „Totuşi, singura metodă prin care am şti cu exactitate ar fi să oprim tratamentul cu antiretrovirale”, mai spune medicul, subliniind faptul că sarcina virală a rămas nedetectabilă.
Primul caz al unui nou-născut seropozitiv care aparent s-a vindecat după ce a fost tratat imediat după naştere cu antiretrovirale a fost anunţat în martie 2013, tot în cadrul aceleiaşi conferinţe. Fetiţa, născută în statul Mississippi dintr-o mamă infectată cu HIV a primit antiretrovirale la mai puţin de 30 de ore după venirea ei pe lume, mult mai devreme decât se procedează în mod normal cu nou-născuţii cu risc ridicat de a fi contaminaţi. Ea a fost tratată până la 18 luni, vârstă începând de la care medicii i-au pierdut urma vreme de zece luni şi în timpul cărora fetiţa nu a mai primit tratament. Niciunul dintre testele sangvine efectuate ulterior nu au mai detectat prezenţa HIV. Doar urme de virus au fost detectate de analizele genetice, însă acelea erau insuficiente pentru multiplicarea virusului.
„Faptul că bebeluşul născut în California a beneficiat de o reducere atât de rapidă a prezenţei virusului, devenit nedetectabil, ne face să sperăm că acest bebeluş ar putea urma exemplul fetiţei din Mississippi, care continuă să fie monitorizată”, declară Yvonne Bryson.
Medicul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru Alergii şi Maladii Infecţioase, declară că faptul că virusul rămâne nedetectabil „este o veste bună, care sugerează – fără a dovedi deocamdată – faptul că virusul nu va reapărea probabil după ce medicii vor opri terapia antiretrovirală”.
Graţie acestor două cazuri,”am învăţat că tratând nou-născuţii infectaţi cu HIV cu antiretrovirale la mai puţin de o oră după naştere, avem şanse foarte bune de a suprima virusul până la un nivel nedetectabil şi chiar să nu îl mai vedem reapărând după oprirea tratamentului antiretroviral”, a adăugat acelaşi medic american.
Ultimele comentarii