Ultimele evenimente în cadrul Bienalei Art Encounters 2019

Foto: Art Encounters

Bienala Art Encounters 2019, care a debutat în 20 septembrie, se apropie de final. Săptămâna aceasta au loc ultimele evenimente.

 

Miercuri, 23 octombrie, ca parte a Bienalei Art Encounters, se deschide la Timișoara Platforma de Publicații Independente, care vizează evidenţierea domeniului editorial independent în toată diversitatea sa. Mai mulţi producători, editori și distribuitori independenţi locali, regionali și naţionali vor participa la această platformă și își vor prezenta publicaţiile alături de o expoziţie de carte de artist. Participanții din cadrul Platformei de Publicații Independente vor expune și vor susține prezentări la Bastionul Maria Theresia, la Info Point.

Ziua de vineri, 25 octombrie, debutează cu două prezentări din cadrul Platformei de Publicații Independente – cu Ovidiu Hrin (între orele 11-12) și Balamuc (12-13), urmate de un tur ghidat al expozițiilor cu cele două curatoare, Maria Lind și Anca Rujoiu. La ora 16 are loc o prezentare a platformei kuda.org și apoi lansarea Publicației Bienalei Art Encounters.

Sâmbătă, 26 octombrie, va începe cu o ultimă sesiune a Dialogurilor Bienalei, la Mansarda Facultății de Arte și Design, urmată de o proiecție de film care va avea loc la Ambasada – filmul lui Anton Vidokle, Immortality for All: A Film Trilogy on Russian Cosmism – și de petrecerea de închidere a ediţie de anul acesta a Bienalei Art Encounters.

Duminică, 27 octombrie, va avea loc ultimul tur Întâlniri cu arta – Timișoara ca reper organizat de Tur de Arhitectură, care va începe la ora 14 și se va desfășura pe biciclete. De la ora 18, publicul interesat este aşteptat la ultimul eveniment, Teatru Forum cu Zephyr, la Basca.

Anul acesta, Bienala Art Encounters, evenimentul care a pus Timișoara din nou pe harta artei contemporane, a reunit peste 30 de spații expoziționale, din care zece în spațiul public, mai mult de 60 de artiști și 23 de lucrări noi, special concepute în relație cu orașul. Și nu doar atât: a cuprins o serie de proiecții de film, în parteneriat cu Teatrul Național Timișoara și cu Festivalul Ceau, Cinema!, artist talks, lecturi colective, workshop-uri, o şcoală curatorială de toamnă, organizată în parteneriat cu Centrul Cultural Clujean, dar și un program de mediere foarte complex, realizat împreună cu Asociația Culturală Contrasens. Tururile și programele organizate sub denumirea Itinerarii de recunoaștere se adresează școlilor din oraș – de reținut că a mai rămas o săptămână în care profesorii și învățătorii se pot înscrie pentru a fi ghidați prin spațiile expoziționale ale Bienalei.

Formatul bienalei de anul acesta a fost diferit față de edițiile anterioare, fiind un eveniment extins, dincolo de cele cinci săptămâni de expoziție. Bienala a început în luna ianuarie și a continuat pe tot parcursul anului. În pregătirea expozițiilor care s-au deschis în data de 20 septembrie 2019, lunar au avut loc întâlniri și prezentări, cursuri și ateliere, toate parte integrantă a bienalei.

Pentru această ediție a Bienalei, abordarea curatoarelor Maria Lind și Anca Rujoiu s-a bazat pe convingerea că arta contemporană este o formă de cunoaștere care, împreună cu știința, politica, literatura și filosofia, ne ajută să înțelegem complexitatea vieții de azi. Numele Bienalei, Art Encounters, a reprezentat o sursă de inspirație pentru dialog și reflecție. Fiecare lucrare de artă a fost produsul unor întâlniri și a mizat pe stimularea dezbaterilor care au loc între grupuri și indivizi cu privire la artă și la contactele ei cu societatea.

Formatul extins al programului Bienalei, precum și o parte a programelor publice au fost dezvoltate în parteneriat cu Asociația Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și sunt co-finanțate de Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Timișoara.

Print Friendly, PDF & Email