Timişoara îşi comemorează victimele din Decembrie 1989

Pe parcursul a şapte zile

REVOLUTIA ROMANAAnul acesta se împlinesc 26 de ani de la Revoluţia Română din Decembrie 1989. Pentru a marca acest moment, Primăria Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari au pregătit, cu un program special, întins pe parcursul a şapte zile.

 

15 decembrie

Orele 10-14, Bastionul Theresia – Secţia de artă a Bibliotecii Judeţene Timiş: Asociaţia Luptătorilor din Timişoara Arestaţi în Revoluţie 1989 organizează simpozionul “Aspecte controversate din Revoluţia de la Timişoara din Decembrie 1989”.

 

16 decembrie

Ora 15, în Sala Filarmonicii Banatul: Şedinţa extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Ora 10, la Opera Naţională Română Timişoara: Deschiderea expoziţiei de artă plastică cu tema „Revoluţie – Libertate” şi proiecţia filmului documentar  „Căderea Cortinei Roşii din Europa de Est”.

Ora 12, la Opera Naţională Română Timişoara: Vernisajul expoziţiei „Revoluţie – Libertate”, urmat de lansarea cărţii (Ne)Recunoştinţa, de Adrian Kali, şi de premierea elevilor din liceele timişorene care au participat la concursul de istorie cu tema „Interviuri despre Revoluţia din Decembrie 1989” şi la concursul de arte plastice cu tema „Ce ştiu eu despre Revoluţia din Decembrie 1989”.

Ora 17.30, la Opera Naţională Română Timişoara : Spectacol aniversar de colinde şi pricesne româneşti dedicat Revoluţiei Române din Decembrie 1989           

Ora 20, în Piaţa Victoriei: Momente de reculegere şi aprinderea de candele în memoria victimelor Revoluţiei Române din Decembrie 89

Ora 23.45: Liturghie, la Biserica Martirilor din Timişoara, de pe str.Albac nr.10.

 

17 decembrie – zi de doliu

Ora 7.30,la sediul Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989: Primirea invitaţilor din ţară

Ora 10, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara: Slujbă de pomenire a eroilor martiri, urmată de depunere de coroane.

Ora 12, la Biserica Martirilor din Timişoara, str. Albac nr.10: Slujbă de pomenire a eroilor martiri, urmată de depunere de coroane.

Ora 14, la Cimitirul Eroilor: Slujbă de pomenire a eroilor martiri şi parastas, urmate de depunere de coroane.

Ora 16, în Foaierul Operei Naţionale Române: Expoziţie de pictură contemporană, semnată Mihai Olteanu.

Ora 19, pe treptele Catedralei Mitropolitane: Moment de reculegere cu lumânări în memoria eroilor- martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 din Timişoara.

 

18 decembrie

Orele12 – 13, la Catedrala Mitropolitană: Depuneri coroane şi jerbe.

Ora 18, pe scările Catedralei Mitropolitane Timişoara: Depunere de candele.

Orele 12 – 14: Depuneri coroane şi jerbe pe b-dul Take Ionescu, la Podul Michelangelo, Podul Decebal, Podul Mihai Viteazul, în Cimitirul Eroilor

 

19 decembrie

Ora 19: Membri ai Asociaţiei Asociaţia 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 vor pleca de la Timişoara la Popeşti -Leordeni.

 

20 decembrie

Ora 10: Membri ai Asociaţiei 17 Decembrie a Răniţilor şi a Familiilor Îndoliate din Revoluţia 1989 vor depune coroane la troiţa crematoriului Cenuşa, din Parcul Tineretului, din Bucureşti.

Ora 10, în sala Lira a Casei de Cultură a Municipiului Timişoara: Întrunire festivă a asociaţiilor de revoluţionari din Timişoara, cu prilejul marcării a 26 de ani de la Revoluţia Română.

Ora 12: Parastas şi slujbă de pomenire la Popeşti-Leordeni, la Monumentul şi Biserica Eroilor martiri ucişi la Timişoara,

Asociaţia “Victoria” a Luptătorilor în Revoluţie,  din Timişoara 

Ora 13: Sirenele vor marca momentul în care Timişoara a devenit, în 20 Decembrie 1989, primul oraş liber de comunism din România.

Ora 13.05, în balconul Operei Naţionale Române Timişoara: Moment festiv dedicat Revoluţiei Române.

 

21 decembrie

Ora 16, în Sala de Solemnităţi a Hotelului Arizona: Adunare festivă dedicată victoriei Revoluţiei Române din Decembrie 1989, urmată de o sesiune de comunicări şi de o lansare de carte Timişoara – primul oraş liber, Revoluţia Română din Decembrie.

Print Friendly, PDF & Email