Teste gratuite pentru depistarea apneei, la Spitalul CFR Timișoara

O bună parte a populaţiei, şi adulţi, şi copii, suferă de apnee, caracterizată prin pauze respiratorii în timpul somnului, ceea ce poate duce la afecţiuni grave, printre acestea chiar accident vascular cerebral sau infarct miocardic. La Spitalul CFR Timișoara pot fi făcute teste gratuite pentru depistarea acestei boli care afectează somnul.

 

Statisticile arată că între 10 și 17% dintre bărbați, între 3 și 9 la sută dintre femei și 2-3 la sută din rândul copiilor suferă de apnee în somn obstructivă. Totodată, între 25 și 30 la sută dintre șoferii profesioniști suferă de Sindromul de apnee în somn obstructivă. Somnolența excesivă în timpul zilei și apariția tulburărilor de atenție sunt două dintre consecințele sindromului de apnee care pot avea urmări dintre cele mai grave: adormirea la volan ce ar putea duce la producerea de accidente.

Pacienții cu apnee au un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială rezistentă la tratament, accident vascular cerebral, infarct miocardic, diabet zaharat, depresie sau impotență. Sindromul de apnee se caracterizează prin pauze respiratorii în timpul somnului, care se repetă în mod frecvent și au o durată mai mare de zece secunde. Acestea sunt însoțite de treziri de scură durată, cauzate de scăderea bruscă a oxigenului în sânge, explică medicii pneumologi.

„Practic, în timpul somnului se îngustează căile aeriene superioare, iar această obstrucție poate fi completă, și atunci vorbim de apnee, sau parțială, și în cazul acesta avem de-a face cu hipopnee. Cei mai expuși la o asemenea afecțiune sunt bărbații de vârstă medie, persoanele obeze, cele cu o circumferința a gâtului mai mare de 43 de cm, dar și pacienții cu boli cardiovasculare ori cei cu istoric familial cu această afecțiune. Manifestările sunt simple: sforăit zgomotos, senzația de sufocare în timpul somnului, oprirea respirației timp de câteva secunde, somnolență puternică în timpul zilei, ameteala și deficit de atenție”, spune dr. Diana Velescu, medic specialist pneumolog la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aceasta mai spune că, de cele mai multe ori, pacienții vin pentru consult după ce partenerii de viață le spun că sforăie foarte mult, foarte puternic și că li se oprește respirația secunde bune. „Pentru a stabili diagnosticul de Sindrom de apnee în somn obstructivă le oferim pacienților un aparat, practic, un poligraf portabil pe care să îl folosească în timpul nopții, acasă. Acesta are patru canale care măsoară nivelul de oxigen în sânge, fluxul de aer, efortul respirator, frecvența cardiacă și poziția corpului, înregistrând, evident, și sforăitul. Odată ce aparatul este recuperat de la pacient, informațiile obținute în urma monitorizării nocturne ne vor spune dacă este vorba de o formă ușoară (atunci când avem între 5 și 15 evenimente, opriri, pe oră), de o formă medie (între 15 și 29 de opriri pe oră) sau de o formă severă de apnee (de peste 30 de opriri pe oră). În funcție de aceste rezultate, putem începe tratamentul”, mai spune dr. Diana Velescu.

Spitalul Clinic CFR Timișoara are în dotare un poligraf portabil pe care pacienții îl pot primi spre utilizare, în mod gratuit, în urma unei programări pentru consult la Cabinetul de Pneumologie.

 

 

Print Friendly, PDF & Email