Inteligenţa artificială, folosită la Spitalul CFR Timişoara, pentru depistarea precoce a cancerului de piele

Consult la video dermatoscop. Foto: Spitalul CF Timişoara

Cabinetul de dermatologie al Spitalului CFR Timișoara este dotat cu un aparat care folosește inteligența artificială, pentru analizarea alunţielor, în vederea depistării precoce a cancerului de piele.

 

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele având o incidență medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar dacă reprezintă doar 4 la sută dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supraviețuire să fie foarte mică, atrag atenţia medicii specialişti. Boala, însă, poate fi vindecată, dacă este diagnosticată din timp. Pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafețe corporale, prin care se indentifică toate leziunile cu potențial de a se transforma în cancer de piele.

Video Dermatoscopul este un aparat care folosește inteligența artificială, cu ajutorul căruia medicii Spitalului Clinic CFR Timişoara reușesc să realizeze această hartă a alunițelor de pe corp.

„Video Dermatoscopul este prevăzut cu două camere, în fața cărora așezăm pacientul, în diferite poziții, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a alunițelor, după care luăm fiecare leziune în parte și o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării și comparării lor în dinamică”, explică dr. Claudia Tîrziu, medic specialist dermatovenerologie la Spitalul Clinic CF Timișoara.

Harta aluniţelor, realizată de video dermatoscop. Foto Spitalul CF Timişoara

Potrivit acesteia, calculatorul ajută la aflarea dimensiunii, diametrului și simetriei leziunii. „Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un «scor» care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă și ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic”, precizează dr. Claudia Tîrziu.

Medicii Spitalului Clinic CF Timișoara recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se încadrează însa în următoarele grupe de risc sunt vârstnicii, persoanele cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunițe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat ar trebui sa facă mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare și prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit(senzație de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Programul Cabinetului de Dermatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara poate fi găsit pe pagina de internet a Spitalului Clinic CF Timișoara.

 

 

Print Friendly, PDF & Email