Deşi din unele dosare de răsunet ale D.N.A. au ajuns destul de uşor informaţii în presă, în cazul celebrului caz legat de finanţarea fostei echipe Politehnica de către Primăria Timişoara şi Consiliul Judeţean Timiş lucrurile sunt în ceaţă. Procurorii par să aibă rezerve şi atunci când e vorba să confirme dacă este un dosar în lucru. Secretomania legată de dosarul finanţării Politehnica pare mai degrabă să indice că vizează persoane cu greutate din administraţia locală şi judeţeană prezentă şi actuală.
Nicio informaţie clară, după trei ani
În octombrie 2010, răzbăteau în presă informaţii legate de iniţierea de către D.N.A. a unor cercetări legate de modelul de finanţare prin care Consiliul Judeţean Timiş şi Primăria Timişoara au ales să sprijine fosta echipă Politehnica Timişoara, patronată de către omul de afaceri Marian Iancu. Atunci când apăreau primele date legate de acest dosar, se menţiona că, la Primăria Timişoara cel puţin, s-au făcut audieri, fiind invitaţi la D.N.A. mai mulţi reprezentanţi ai instituţiei. Se mai menţiona că procurorii anticorupţie ar cerceta modul în care milioane de lei din bugetul Timişoarei au ajuns în conturile firmelor care administrau fosta Politehnica Timişoara şi că în acest caz cercetările ar fi început după ce D.N.A. Bucureşti a trimis procurorilor anticorupţie de la Timişoara un denunţ penal. Conform aceloraşi date, acuzaţia care s-ar aduce ar fi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.
La mai bine de trei ani de când aceste date apăreau în mass-media, TIMPOLIS a solicitat D.N.A. să ne comunice dacă la nivel naţional sau la Serviciul Teritorial Timişoara există în lucru un dosar penal ce are ca obiect verificarea modalităţii în care s-a realizat finanţarea echipei de fotbal Politehnica Timişoara de către Primăria Timişoara, respectiv C.J. Timiş. De asemenea, ceream să ni se precizeze în ce stadiu este acest dosar, cine figurează ca învinuiţi şi ce fel de infracţiuni sunt cercetate.
Răspunsul dat de către D.N.A. sugerează că există, într-adevăr, un dosar în lucru, dar că din acesta nu se pot da date: “Informaţiile pe care le solicitaţi nu pot fi comunicate în acest moment, în conformitate cu art. 12 alin 1 lit. e şi f din Legea 544/2011.” Respectivele articole invocate sunt tocmai cele care prevăd că nu pot fi date publicităţii informaţiile privind procedura în timpul anchetei penale sau disciplinare, dacă se periclitează rezultatul anchetei, se dezvăluie surse confidenţiale ori se pun în pericol viaţa, integritatea corporală, sănătatea unei persoane, în urma anchetei efectuate sau în curs de desfăşurare, şi informaţiile privind procedurile judiciare, dacă publicitatea acestora aduce atingere asigurării unui proces echitabil ori interesului legitim al oricăreia dintre părţile implicate în proces.
O dublă măsură
Deşi din răspuns reiese că există un dosar în lucru, pentru că, dacă nu ar fi existat, D.N.A. ar fi precizat acest lucru, ca în multe alte cazuri, rămân nişte semne de întrebare. Unul e legat de durata anchetei, ţinând cont de faptul că primele informaţii legate de audieri în acest caz au apărut în 2010. Iar un al doilea semn de întrebare este legat de zgârcenia cu care D.N.A. dă informaţii în acest dosar, lucru de natură să sugereze implicarea unor persoane importante din administraţia locală. De exemplu, anul trecut, când solicitam informaţii despre ancheta deschisă de către D.N.A. în cazul retrocedării imobilului Clinicii de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă “Louis Ţurcanu”, din Timişoara, tot Biroul de Presă al D.N.A. nu avea rezerve în a da informaţii destul de detaliate legate de această anchetă, deşi şi aceasta era tot într-un stadiu incipient, şi încă nu fuseseră puse sub urmărire penală niciun fel de informaţii în acest caz.
Acţiune în instanţă legată contestarea noii asocieri, respinsă de Tribunalul Timiş
Rămâne de văzut cum se va finaliza ancheta D.N.A. în acest caz. Deocamdată, noua asociere legată de finanţarea echipei de fotbal de către autorităţile locale timişorene este contestată de către unii consilieri locali şi persoane publice din Timişoara. De exemplu, la data la care s-au anunţat asocierea şi atribuirea de bani din bugetul local pentru noua echipă, avocatul timişorean Carmen Obîrşanu (foto) a precizat că va ataca această decizie, pe care o consideră o utilizare neinspirată a banului public. O plângere prin care a fost atacată acea hotărâre a Consiliului Local a fost înregistrată la mijlocul anului trecut, la Tribunalul Timiş. “Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât autorităţile locale nu doar că au sume importante de dat pentru fotbal, ci mai şi suplimentează aceste sume, nu cred că pot invoca faptul că nu sunt bani pentru orice alte investiţii necesare”, spunea avocatul Carmen Obîrşanu.
Totuşi, destul de rapid, raportat la data înregistrării plângerii, Tribunalul Timiş a decis că se respinge acţiunea. Rămâne să se publice în acest caz motivarea deciziei luate la finalul anului trecut.
Insolvenţă greu de soluţionat
În paralel, însă, epilogul poveştii fostei echipe de fotbal Politehnica e în derulare de aproape doi ani, la Tribunalul Timiş, sub forma unui proces de insolvenţă al cărui final nu e greu de anticipat. De regulă, cauzele de insolvenţă trebuie soluţionate rapid, pentru a mai exista o şansă cât de mică de recuperare măcar parţială a datoriilor. În cazul de faţă, după ani de zile de cofinanţare din bani publici a fostei echipe de fotbal, în urmă a rămas un şir lung de datorii.
Masa credală, adică toţi cei care mai speră să recupereze banii datoraţi de fosta societate, este stufoasă. Principali creditori sunt, după cum era de aşteptat, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Timiş, care speră să recupereze datoriile rămase către bugetul de stat de fosta societate, şi C.J. Timiş, mai precis Direcţia de Prestări Servicii Timiş, care e greu de imaginat că mai speră recuperarea chiriei datorate de către fosta Poli pentru utilizarea stadionului „Dan Păltinişanu”.
Cât se va mai putea obţine în urma acestei proceduri prelungite de insolvenţă se poate anticipa de pe acum. Un indiciu e şi faptul că instanţa a trebuit să ceară imperativ societăţii ajunse în insolvenţă să-şi timbreze o cerere depusă la dosar cu 120 de lei taxă judiciară de timbru şi 0,3 lei timbru judiciar, sub sancţiunea anulării acesteia. Iar pe parcursul anului trecut a existat un şir impresionant de amânări în dosar.
Procedura, în loc să se simplifice şi să se apropie de soluţionare, s-a complicat, prin contestaţiile făcute, legate de masa credală. Culmea e că şi societatea în sine a contestat felul în care a fost constituită masa credală pentru propria insolvenţă, solicitându-se studiul contestaţiilor depuse de creditori la tabelul preliminar de creanţe.
“Eu voi face o plângere legată de faptul că Primăria Timişoara nu se regăseşte în această masă credală. În aceste condiţii, nu ştiu de ce mai există lamentări pe la Primărie că nu sunt bani la buget”, mai spune avocatul Carmen Obârşanu.
Pentru Curtea de Conturi totul e clar
În ultimele rapoarte, Curtea de Conturi a precizat că finanţarea fostului club Politehnica Timişoara de către Primărie şi C.J. Timiş a fost una la limita legalităţii. La Primărie, inspectorii Curţii de Conturi au solicitat reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile în cazul contractului de asociere încheiat de Primăria Timişoara cu S.C. Politehnica Timişoara şi clarificarea legalităţii plăţilor efectuate pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal, pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia. Prejudiciul a fost estimat de auditorii publici externi la nivelul sumei de 31,6 milioane de lei, din care pagubă în sumă de 27,1 milioane de lei şi 4,5 milioane de lei foloase nerealizate reprezentând plăţi efectuate în baza contractului de asociere încheiat de Primărie cu S.C. Politehnica Timişoara. Mai mulţi consilieri locali spun că e greu de crezut că se va mai recupera ceva din acest prejudiciu, mai ales că societatea care administra atunci clubul este în insolvenţă şi că, deşi Curtea de Conturi a scris negru pe alb că finanţarea nu s-a făcut în condiţii legale, la Primărie încă există controverse pe tema aceasta.
Şi la C.J. Timiş, Curtea de Conturi a stabilit, în ultimul raport, că „sumele achitate în contul S.C. Politehnica Timişoara S.A. au determinat o pagubă adusă bugetului judeţean Timiş, la nivelul plăţilor efectuate, de zece milioane de lei, având în vedere că această finanţare a fost efectuată cu încălcarea legislaţiei în vigoare, menite să reglementeze operaţiunile de angajare, lichidare, ordonanţare şi plată a sumelor destinate susţinerii performanţelor sportive”. În acest ultim raport, auditorii au solicitat stabilirea întinderii prejudiciului (care include atât paguba, cât şi beneficiile nerealizate până la data recuperării integrale a prejudiciului) şi luarea măsurilor legale pentru recuperarea acestuia, având în vedere valoarea estimată de auditorii publici externi la nivelul sumei de peste 11.4 milioane de lei, reprezentând sume alocate de C.J. Timiş către fosta echipă de fotbal Politehnica Timişoara.
Ultimele comentarii