Din “galeria” de afaceri controversate ale administraţiei judeţene, achiziţia, acum zece ani, a instalaţiei de nocturnă de pe Stadionul “Dan Păltinişanu” ocupă un loc aparte. Achiziţia fără licitaţie, deşi a fost catalogată oficial de Ministerul de Interne ca o tranzacţie cu multe semne de întrebare, nu a făcut obiectul vreunei anchete, în cei zece ani care s-au scurs de la instalare. Între timp, achiziţiile ulterioare făcute pentru stadioane municipale din ţară au dovedit că prin acea achiziţie administraţia judeţeană nu a dat dovadă de o responsabilă gestionare a fondurilor publice, dimpotrivă.
Instalaţii similare, mult mai ieftine şi mai performante
Nocturna timişoreană, proiectată cu o capacitate de iluminare de 1465 de lucşi, conform datelor oficiale ale Ligii Profesioniste de Fotbal, a costat, potrivit bugetului rectificat al Consiliului Judeţean Timiş pe anul 2003, 60 de miliarde de lei vechi, adică şase milioane de lei noi. Ceea ce înseamnă, la cursul de atunci, aproximativ 1,7 milioane de euro.
Ulterior, de-a lungul anilor care au trecut, mai multe municipii din ţară care aveau sau încă au echipe de primă ligă şi-au construit instalaţii similare, după standardele F.I.F.A. De exemplu, în 2007, echipa C.F.R. Cluj a inaugurat, pe Stadionul “Constantin Rădulescu”, o instalaţie de nocturnă, socotită a fi de ultimă generaţie, una dintre cele mai performante din Europa de Est, cu o capacitate de iluminare de 1.600 de lucşi (deci, mai performantă decât cea de la Timişoara), preţul total al instalaţiei fiind de 1,5 milioane de euro, aproximativ 50 de miliarde de lei vechi. În 2010, pentru echipa Gloria Bistriţa, pe Stadionul “Jean Pădureanu”, din Bistriţa, se anunţa achiziţia unei nocturne cu aproximativ aceeaşi putere ca instalaţia de pe “Dan Păltinişanu”, dar de două ori mai ieftină: 800.000 de euro. Şi la Târgu Mureş, pentru echipa A.S.A. Târgu Mureş, s-a achiziţionat o instalaţie de nocturnă de 1.86 lucşi la un preţ aproape de trei ori mai mic decât cel de la Timişoara – 600.000 de euro.
Nereguli recunoscute oficial
Dincolo de aceste cifre, care arată că administraţia judeţeană nu a făcut o afacere prea inspirată cu această achiziţie, există recunoaşteri oficiale ale neregulilor ce au vizat această tranzacţie. Astfel, încă din 2005, solicitat să emită un punct de vedere oficial pe această chestiune, Ministerul de Interne preciza: “În cursul anului 2003, fosta conducere P.S.D. a Consiliului Judeţean Timiş a achiziţionat o instalaţie de nocturnă la Stadionul «Dan Păltinişanu». În urma acestei achiziţii au apărut critici inclusiv în mass-media locală, de natură a evidenţia faptul că această investiţie s-a aprobat fără a se organiza licitaţie publică şi la un preţ exagerat. În acest sens, Instituţia Prefectului Judeţului Timiş ne-a comunicat faptul că în legătură cu această achiziţie a existat oferta S.C. Elba S.A., cu un preţ net inferior, care nu a fost luată în considerare şi, în plus, la momentul respectiv, proiectul a fost prezentat într-o formă eronată în plenul C.J. Timiş, consilierii nefiind informaţi despre toate costurile lucrării.”
Faptul ca s-a încercat cel puţin inducerea în eroare a consilierilor judeţeni e confirmat de stenograma ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean pe 2003, când mai mulţi consilieri judeţeni au obiectat faptul că s-a prezentat în prima fază această lucrare ca o sponsorizare, “nu s-a prezentat clar care e suma şi care e achiziţia”.
Cu toate aceste obiecţii, s-a mers pe ideea binelui colectiv, în momentul în care s-a solicitat aprobarea achiziţiei. “Comisia de Urbanism şi Comisia Economică au fost de acord cu concesionarea terenului. Şi instalaţia s-a construit. Au fost 40.000 de oameni care s-au bucurat de această instalaţie şi au dorit-o de 40 de ani. Este foarte bine că noi am aprobat să intre în patrimoniul C.J. Timiş această instalaţie”, era punctul de vedere de atunci al conducerii administraţiei judeţene.
Ulterior, punctul de vedere al acesteia a devenit foarte clar : “Instalaţia de iluminat nocturn la Stadionul «Dan Păltinişanu» s-a achiziţionat pe data de 12 decembrie 2003. Vânzarea-cumpărarea s-a realizat în baza unui raport de evaluare întocmit de o societate comercială.” Deci, este confirmată lipsa organizării unei licitaţii, în condiţiile în care era vorba de o valoare foarte mare.
O anchetă rămasă în aşteptare
Paradoxal, deşi mai multe instituţii ale statului, printre care Prefectura Timiş şi Ministerul de Interne confirmau încă din 2005 că afacerea este una cu destul de multe semne de întrebare, o anchetă în acest sens s-a lăsat aşteptată, şi nu a mai fost iniţiată nici acum, după zece ani de la achiziţia în cauză. Ministerul de Interne se scuza, menţionând că Prefectura, pe care o avea în subordine, “verifică legalitatea actelor administrative adoptate sau emise de autorităţile administraţiei publice locale şi judeţene, cu excepţia actelor de gestionare a fondurilor publice, iar în exercitarea acestei atribuţii poate amenda actele pe care le consideră ilegale, în faţa instanţei de contencios administrativ, în termenul legal.”
Ca atare, precizau reprezentanţii Ministerului de Interne, Prefectura nu putea face nimic. Pe de altă parte, nici măcar sesizări se pare că nu au fost făcute către structurile competente. Deputatul P.S.D. Petru Andea a realizat interpelări către Ministerul de Interne, încă de acum opt ani. “Atunci au existat discuţii inclusiv legate de faptul că soluţiile tehnice alese, inclusiv acea tabelă electronică, ar fi destul de învechite”, îşi aminteşte parlamentarul timişean.
Cu toate acestea, lucrurile au rămas aşa, mai ales că, în anul respectivei achiziţii, Curtea de Conturi a României nu a văzut, la controlul anual, decât o chestiune marginală din aceasta problemă, pe care a “rezolvat-o” cu o amendă ridicolă, raportată la valoarea investiţiei. “Urmare a verificărilor efectuate, s-au mai identificat abateri privind nereflectarea integrală a patrimoniului în evidenţele contabile prin neînregistrarea în evidenţă a mijloacelor fixe şi a lucrărilor de natura investiţiilor şi necuprinderea în valoarea de inventar a mijlocului fix Complexul Stadion «Dan Paltinişan», a lucrărilor de modernizare a instalaţiei electrice care au însumat 1.405,5 milioane de lei”. Este vorba despre lucrările conexe instalaţiei de nocturnă. Pentru abaterile financiar-contabile cauzate de nerespectarea prevederilor Legii contabilităţii Curtea de Conturi a aplicat atunci, a încasat şi virat la buget amenzi contravenţionale în sumă de 3.500.000 de lei vechi. Adică… 350 de lei.
Raportul nu menţiona nimic despre modalitatea de achiziţie a nocturnei. Mai mult, după alte “mici nereguli” constatate în acel an de inspectorii Curţii de Conturi şi după “recuperarea prejudiciilor şi înlăturarea neregulilor financiar-contabile constatate”, Curtea de Conturi a dispus acordarea descărcării de gestiune a Consiliului Judeţean pe 2003. Ceea ce echivala cu un certificat de bună purtare. Poate şi de aceea până în prezent nicio autoritate competentă a statului nu a încercat să lămurească, măcar formal, neclarităţile legate de afacerea nocturnei de pe “Dan Păltinişanu.”
C.J. Timiş a rămas cu facturile pentru energie electrică
Foarte interesant este şi modul în care C.J. Timiş, deşi a acordat sume destul de mari, an de an, fostei echipe F.C. sau Poli Timişoara, a rămas, printr-un concurs de împrejurări, şi cu responsabilitatea achitării facturilor pentru energia electrică, consumată, printre altele, şi de aceeaşi nocturnă.
Astfel, în 2011, C.J. Timiş s-a ales cu o cheltuială suplimentară generată de administrarea stadionului, după ce Enel nu a mai încheiat contract cu chiriaşul, adică societatea finanţată de Marian Iancu pentru furnizarea energiei electrice. În această împrejurare contractul a rămas să fie încheiat de către C.J. Timiş, “dar nu s-a mai putut calcula o medie a cheltuielilor în acest sens, întrucât echipa de fotbal, activând în liga a II-a, nu mai desfăşura meciurile, în principal, în nocturnă, ci la lumina zilei”.
Situaţia, din punct de vedere al suportării cheltuielilor, a rămas cam la fel şi în actuala formulă, Stadionul “Dan Păltinişanu” a fost încredinţat gratuit spre folosinţă pentru “asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii sportive a ACS Poli Timişoara”, iar echipa nu va trebui să se preocupe nici de plata utilităţilor pentru stadion, întrucât cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în sarcina C.J. Timiş. În plus, în august 2013, s-a votat prelungirea administrării de către Direcţia de Prestări Servicii Timiş, din subordinea C.J. Timiş, a Bazei de Antrenament a Stadionului “Dan Păltinişanu” Timişoara, pe o perioadă de trei ani începând cu octombrie 2013 şi până în octombrie 2016.
Cheltuielile cu utilităţile consumate şi, respectiv, cele reprezentând cheltuieli de întreţinere şi reparaţii curente sunt în sarcina Direcţiei de Prestări Servicii Timiş, care şi până acum s-a ocupat de achitarea acestor cheltuieli.
Culmea e că pentru aceleaşi tipuri de cheltuieli, C.J. Timiş se judecă cu ce a mai rămas din fosta echipă Politehnica Timişoara. Astfel, administraţia judeţeană a ajuns în instanţă pentru a-şi recupera datoriile aferente chiriei şi utilităţilor pentru Stadionul “Dan Păltinişanu”, care trebuiau plătite de fosta Politehnica Timişoara. Societatea a solicitat însă insolvenţa.
Ultimele comentarii