Paza spitalelor, în continuare externalizată, prin contracte contestate

AmbulantaDeşi dispun de resurse limitate şi de bugete restrânse, o parte dintre spitalele publice timişene continuă să externalizeze servicii pe care le-ar putea gestiona singure, la preţuri mult mai mici. Un exemplu în acest sens îl reprezintă serviciile de pază contractate anul trecut de Spitalul Judeţean, în valoare de aproximativ 700.000 de lei. La reînnoirea contractului din acest an, procedura de achiziţie a fost contestată, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor obligând instituţia la reluarea procesului.

 

Externalizări contestate şi contestabile

Cu toată penuria de materiale sanitare, medicamente şi resurse financiare în general, destule unităţi sanitare din judeţ, cu precădere cele ajunse în subordinea Consiliului Judeţean Timiş, apelează la externalizări pentru servicii care, până nu de mult au fost asigurate cu personalul propriu, evident, cu costuri mult mai mici. După controversele legate de externalizarea serviciilor de asigurare a hranei pacienţilor, de la bucătăriile proprii la firme de catering, următoarele pe lista externalizărilor sunt serviciile de pază.

În acest sens, în cazul Spitalului Judeţean, probabil că, în total, toate cheltuielile cu salariile paznicilor nu au ajuns niciodată la valoarea de aproape 700.000 de lei, cu cât s-a adjudecat anul trecut contractul de asigurare a serviciilor de pază. Contract atribuit prin negociere fără anunţ de participare, conform anunţurilor postate pe portalurile de achiziţii publice, întrucât “serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice”.

Anul acesta s-au întreprins demersuri pentru reînnoirea contractului, şi toată procedura a ajuns la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Care, recent, a analizat contestaţiile depuse de unele dintre firmele participante la procedura de atribuire şi a obligat Spitalul Judeţean să reia procedura de achiziţie publică, de la etapa de evaluare a ofertelor. Evident, asemenea situaţii în care, pe fondul acestor contestaţii, pot interveni şi sincope în asigurarea serviciilor respective, ar fi fost evitate dacă spitalele ar fi rămas la vechiul sistem cu paznici proprii. Majoritatea se prevalează însă de dispoziţiile legale, care precizează că “paza spitalului se asigura prin serviciul de pază proprie sau de către societăţi specializate de pază şi protecţie”.

Înăsprirea legii, văzută ca singura soluţie pentru stoparea agresiunilor îndreptate împotriva medicilor

Tudor CiuhodaruDin păcate, chiar şi cu paza asigurată de către firme de specialitate, nu puţine au fost cazurile în care, inclusiv în vestul ţării, au existat scandaluri şi bătăi în incinta spitalelor, pe fondul unor reglări de conturi, incidente în urma cărora a fost agresat inclusiv personal medical.

Deputatul Tudor Ciuhodaru, medic de profesie, spune că singura soluţie ar fi înăsprirea sancţiunilor în cazul agresării medicilor sau asistentelor medicale. De aceea, în urmă cu trei ani, a depus la Camera Deputaţilor un proiect de lege care pleacă de la un caz din Timiş, uitat poate prea repede – cel al doctorului Dan Velcelean, din comuna Variaş, înjunghiat mortal, în 13 iulie 2008, de ruda unui pacient. Prin acest proiect de lege ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva personalului medical aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate, la fel ca în cazul celor comise asupra unui poliţist sau jandarm.

Argumentaţia este că toate cele trei profesii au drept scop binele cetăţeanului, dar, în timp ce poliţiştii şi jandarmii au şi pregătirea, şi echipamentul necesar pentru a răspunde unor astfel de agresiuni, personalul medical este expus direct la astfel de situaţii, iar agresarea acestuia în timp ce îşi desfăşoară activitatea se poate solda şi cu pierderea vieţii celor trataţi în acel moment.  

“Proiectul este depus la Comisii de ceva timp, dar se pare că nu se grăbeşte nimeni să-l adopte, probabil pe considerentul că e un proiect al Opoziţiei. Dar dacă tot nu vrea să adopte o lege a Opoziţiei, actualul Guvern, dacă tot scoate o hotărâre de guvern sau o ordonanţă de urgenţă odată la trei ore, ar putea să adopte o prevedere legală similară, care să reducă ponderea acestor evenimente”, ne-a declarat deputatul Tudor Ciuhodaru.

Print Friendly, PDF & Email