Locurile de muncă noi, puţine şi slab plătite pe piaţa muncii din România

Lucrurile se mişcă mult mai bine în majoritatea statelor europene

SomeriAnul trecut creşterea economică nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane, iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%. Din acest punct de vedere, este una dintre cele mai slabe performanţe ale pieţei muncii, raportate la statele vest-europene.

 

Un an dezamăgitor

Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2013, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică. Este un rezultat extrem de slab, în comparaţie cu ce se întâmplă în alte state vest-europene cu o suprafaţă şi o populaţie asemănătoare României, unde anul trecut au fost create peste 100.000 de locuri de muncă.

Performanţa slabă a României pe piaţa muncii este îngrijorătoare, în condiţiile în care economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă pierdute în anii de criză. Anul trecut, însă, firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal subţiată.

Tendinţa de creştere a  efectivelor de personal nu va dura pe tot parcursul anului decât în anumite sectoare economice, spun specialiştii în recrutare.

„Observăm o scădere a numărului de noi angajări per ansamblu, iar companiile care fac angajări caută mai ales specialişti, care nu reprezintă recrutări de volum, în timp ce majoritatea celor fără loc de muncă au lucrat în producţie, sector în care nu doar că nu se fac angajări, dar în care încă se fac concedieri“, spune Oana Datki, managing partner pentru Europa de Sud-Est al firmei de recrutare şi consultanţă în resurse umane Consulteam. Conform acesteia, cele mai multe angajări se fac în IT şi outsourcing, iar o altă tendinţă de pe piaţă este că se fac din ce în ce mai puţine înlocuiri, în sensul că, atunci când se vacantează un post, atribuţiile angajatului care a plecat se împart pentru restul angajaţilor.  „Proiecte de investiţii nu prea mai sunt, afacerile nu au crescut pe măsura aşteptărilor, aşa că niciun volum mare de noi angajări nu se mai justifică”, a mai precizat Oana Datki.

Timişul are încă 6.000 de şomeri

Pe plan local, reprezentanţii Agenţiei Judeţene de Ocupare a  Forţei de Muncă Timiş, sunt, totuşi, optimişti cu privire la potenţialul pieţei de muncă. “În momentul de faţă avem peste 600 de locuri de muncă disponibile, şi numărul acestora este în creştere, mai ales că tot timpul, odată cu venirea verii, înregistrăm creşteri ale ofertei de locuri de muncă”, ne-a declarat Simona Potâng, consilier Eures în cadrul Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă.

Cu toate acestea, nu se poate neglija nici faptul că, tot potrivit statisticilor A.J.O.F.M. Timiş, la nivelul judeţului există aproape 6.000 de persoane care nu au un loc de muncă. Dintre acestea, 3.400 sunt beneficiare de indemnizaţii de şomaj, iar 2.300 sunt şomeri neindemnizaţi. În ceea ce priveşte situaţia şomerilor înregistraţi pe unităţile locale de ocupare a forţei de muncă, cei mai mulţi – 3.260 – sunt în Timişoara, iar celelalte oraşe din judeţ cum ar fi Lugojul, Sânnicolaul Mare, Făgetul şi Deta au înregistraţi aproximativ 500 de şomeri.

Print Friendly, PDF & Email