Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, anunţă că taxa pe valoare adăugată va scădea la 9% cel mai probabil şi în sectorul cărnii, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe şi lapte. La fel ca şi în cazul TVA-ului scăzut pentru pâine, sunt greu de apreciat efectele pentru consumatorii finali, existând temeri legate de faptul că măsura nu va face altceva decât să îmbogăţească intermediarii.
Reducerea de TVA se extinde
Conform ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, autorităţile au intenţia reducerii TVA pentru legume şi fructe, respectiv carne, însă decizia va fi luată şi după o analiză a efectelor concrete ale reducerii TVA-ului la pâine: “Pentru bugetul anului 2014 nu discutăm, pentru că implicaţiile sper să nu mai fie asupra bugetului dacă scădem TVA la carne. Anul acesta, într-adevăr, au fost implicaţii pentru că există acea neîncredere odată cu reducerea TVA. Obiectivul pe care l-a avut F.M.I., şi e normal, pentru a nu schimba indicatorii macroeconomici ai României, a fost ca încasările la bugetul de stat să fie cel puţin aceleaşi. După o perioadă, să zicem un an, se va face o evaluare dacă efectul reducerii TVA la pâine a fost benefic, în sensul că s-a redus preţul pâinii, că am salvat acele societăţi, am salvat locuri de muncă, dar am avut şi încasări cel puţin egale la bugetul de stat. Dacă toate aceste lucruri sunt corecte, atunci putem să reducem TVA şi la alte produse”.
Secretarul de stat din Ministerul, Agriculturii Achim Irimescu, a anunţat săptămâna trecută că TVA va scădea la 9%, cel mai probabil, şi în sectorul cărnii, unde evaziunea a crescut după majorarea taxei la 24%, urmând ca scăderea să se extindă şi pe segmentul de legume-fructe.
“Trebuie redus TVA-ul pe tot segmentul de producere şi comercializare, altfel nu se rezolvă nimic”
Valeriu Tabără, fost ministru al Agriculturii, susţine că reducerea TVA-ului pentru legume, fructe şi carne nu va avea niciun efect benefic pentru consumator dacă va fi aplicată, la fel ca la pâine, doar pe produsul final, şi nu pe întreg lanţul de producere şi comercializare. “Eu am fost întotdeauna un susţinător al reducerii TVA-ului pentru produsele alimentare. Însă trebuie aplicată în mod corect această reducere, pentru întreg ansamblul de producere şi comercializare. Altfel, va fi la fel ca la pâine, nu se va rezolva nimic, iar consumatorul final nu va vedea niciun fel de reduceri de preţuri”.
Valeriu Tabără apreciază că, în momentul de faţă, evaziunea fiscală din domeniul comercializării de legume şi fructe a depăşit-o pe cea din sectorul de panificaţie şi că reducerea TVA-ului trebuie dublată de controale mult mai stricte la vamă – în judeţe de graniţă cum e Timişul, pe unde intră în ţară cantităţi imense de legume şi fructe – prin crearea unei baze de impozitare şi vămuire cât mai mici. “Nu se reduce evaziunea fiscală controlându-i doar pe comercianţii şi producătorii mici, şi lăsându-i în pace pe cei mari. Se ştie exact unde sunt marile surse de evaziune fiscală în domeniul comercializării de legume şi fructe. Se ştie pe unde intră mii de tiruri de produse subevaluate în ţară, se ştie că sunt câţiva arabi care, şi în Timiş, controlează aproape toată piaţa de legume şi fructe. Mă îndoiesc că Statul nu are aceste informaţii şi nu ştie unde să înceapă controalele. Faptul că aceste segmente nu sunt verificate este de natură să ridice semne de întrebare”, mai spune Valeriu Tabără.
“Aproape 80% din ce găsim pe pieţe e fără acte”
Consilierul judeţean P.D.-L. Tiberiu Lelescu, fost director al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Timiş, spune şi el că evaziunea din sectorul de legume şi fructe a ajuns la asemenea proporţii, încât în momentul de faţă aproape 80% din ce se găseşte pe pieţe este fără acte în regulă. “Acum vine şi acea perioadă din an când, vreme de şase luni, se vor consuma şi în Timiş aproape exclusiv fructe şi legume din import, intrate de multe ori în condiţii dubioase în ţară. Vor intra roşii şi ardei în cantităţi foarte mari, prin obişnuitele firme de intermediari. Reducerea TVA-ului este o măsură bună, dar credeţi că, dacă se va implementa, consumatorul final va avea legume şi fructe mai ieftine? Vor ieftini marfa importatorii? Uitaţi-vă ce s-a rezolvat, din punct de vedere al preţurilor, după reducerea TVA-ului la pâine. Absolut nimic. În unele zone, pâinea s-a scumpit”, afirmă Tiberiu Lelescu.
Consilierul judeţean mai spune că, din păcate, multe pieţe agro-alimentare au devenit un fel de “paradis al importatorilor” şi nimeni nu mai face control la tarabe. “Într-o vreme, cât eram la Direcţia pentru Agricultură, realizam astfel de controale. Acum nu cred că se mai ocupă nimeni cu controlul. Nu este normal să se ruleze cantităţi atât de mari de legume şi fructe pe piaţă, din care să se obţină sume enorme, şi să nu existe inspectori care să controleze această activitate comercială fără jumătăţi de măsură”, susţine Tiberiu Lelescu.
“Caruselul” milioanelor de euro
Conform unor informaţii ale A.N.A.F., există rute predilecte, pe vestul ţării pentru importurile subevaluate de legume şi fructe – de exemplu, mere se aduc din Macedonia, cartofi şi piersici, din Serbia. Din experienţa anilor trecuţi, în perioada de vară piersicile au fost aduse din Serbia, prin Moraviţa, chiar şi la preţuri gen 0,10 lei kilogramul, valoare declarată în vamă. Potrivit unui studiu făcut de Garda Financiară Timiş, dacă Statul ar fi păgubit, prin subevaluare, cu un leu pe kilogram în cazul importului de fructe şi legume, la 100 de tiruri importate, bugetul de stat e fraudat cu aproximativ 500.000 de euro.
Pe lângă evaziunea fiscală pe care o întreţin, aceste produse de import pot fi şi periculoase pentru sănătatea consumatorilor. Fructele şi legumele tratate cu radiaţii ionizante, au devenit omniprezente pe piaţă, în contextul dependenţei tot mai mari de importuri de produse alimentare a României. Deşi reprezentanţii structurilor de profil susţin că se verifică periodic, cu probe de laborator, compoziţia chimică a legumelor şi fructelor din depozitele înregistrate, acest lucru nu se întâmplă cu marfa adusă la negru în ţară. În Timiş, foarte multe transporturi de legume şi fructe care ajung în pieţele agro-alimentare sunt aduse prin Moraviţa, iar arestările operate de D.N.A. la nivelul structurilor Vămii şi Poliţiei de Frontieră dovedesc că, în schimbul unor cotizaţii, erau momente în care controlul era ca şi inexistent la Punctul Vamal Moraviţa.
În ceea ce priveşte reţeaua fructelor şi legumelor de import, pe departe, cea mai folosită metodă de fraudare folosită şi în Timiş este “caruselul”. Un depozit de en-gros comanda marfa din străinătate, nu direct, ci cu ajutorul unui intermediar. Intermediar în operaţiune este o firmă denumită impropriu fantomă, fiindcă există în acte, dar a fost creată special pentru a face evaziune fiscală. Firma fantomă importă cu 10.000 de lei un tir de roşii şi îl vinde la depozit cu 30.000 de lei, cu un profit uriaş. O astfel de firmă are la dispoziţie 55 de zile pentru a-şi achita dările la stat, dar nu o face. Nu achită TVA-ul sau impozitul pe profit. În 55 de zile introduce în ţară sute sau chiar mii de tiruri. După care patronii vând firma unor boschetari sau persoane care sunt de negăsit. Depozitul vinde tarabagiului intermediar şi hypermarket-ului tirul de roşii tot cu 30.000 de lei, cu cât l-a luat de la firma-fantomă. Ca atare, scriptic, are profit zero şi prin urmare nu are de plătit TVA sau impozit pe profit.
În acest fel, în spatele unor filiere evazioniste, depozitul en-gros aduce legume la preţ competitiv, şi reuşeşte să-l ţină mereu sub cel al legumelor autohtone.
Din păcate, această schemă nu ar avea o finalitate dacă nu ar exista posibilitate de plasare pe piaţă. Acest lucru se întâmplă însă şi în Timişoara, ca şi în alte localităţi din judeţ cu ajutorul certificatelor de producător date “la liber” de unele Primării intermediarilor care vând prin pieţe.
Problema a fost luată la Timişoara în discuţie nu o dată la Consiliul Local, chiar pe parcursul acestui an. “Foarte mulţi dintre producătorii din judeţ se plâng că nu au posibilitatea să îşi desfacă produsele spre vânzare în pieţele timişorene pentru că acestea sunt majoritar ocupate de comercianţi cu mărfuri din import. Trebuie să ne îngrijim în primul rând de producătorii noştri şi, după aceea, de cei care importă legal sau ilegal mărfurile din alte ţări pentru că pieţele timişorene sunt invadate de produse de import în condiţiile în care produsele timişene şi ale judeţelor din jur se vând pe trotuare, pe ziare, în condiţii insalubre şi improprii şi mai sunt şi amendaţi de către Poliţia Locală. Cred că este o problemă extrem de importantă şi constat cu tristeţe că pentru Primăria Timişoara nu este o prioritate această problemă”, spunea, într-o şedinţă de Consiliu Local recent, consilierul P.D.-L. Ştefan Constantin Sandu.
La aceste interpelări răspunsul societăţii “Pieţe” a fost că “s-au acordat mese în funcţie de certificatele de producător, în schimb avem o mare problemă cu aceste certificate care sunt eliberate de Primăriile din judeţ şi din alte judeţe, aşa cum sunt eliberate. Dacă ar fi să dăm mese preferenţial pentru producătorii din Timiş, cred că ar fi o discriminare, având în vedere că avem mulţi producători de legume şi fructe din judeţele învecinate şi aş face referire la judeţul Arad”, declara Victor Ştefan, director al S.C. Pieţe S.A.
Ultimele comentarii