Infecţii cu HIV, prin droguri injectabile la Timişoara

Peste 1200 de cazuri, în vestul ţării

hivUn studiu recent întocmit de Primăria Timişoara indică o legătură directă între consumul de droguri injectabile şi cazurile de HIV/SIDA. Ceea ce e cert este că, în vestul ţării, sunt peste 1200 de persoane infectate cu HIV/SIDA.

 

Peste 1200 de persoane infectate cu HIV/SIDA

Conform unui raport recent al Primăriei Timişoara, supervizat de Consiliul Local, pe zona de vest a ţării consumul de droguri injectabile pare să aibă o legătură directă cu consumul de droguri injectabile.

„În anii 2013 şi 2014 s-a observat o creştere a cazurilor infectate în urma consumului de droguri injectabile, dar în 2015 a scăzut incidenţa acestor cazuri”, se arată în raportul Primăriei.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” susţin că în acest an se înregistrează mai multe cazuri ca anul trecut, însă nu consideră că acest consum de droguri injectabile ar avea o influenţă definitorie în acest contest. „Un aspect îmbucurător ar fi faptul că a scăzut numărul de cazuri la copii. După perioada 89 – 90, când  a existat un număr mare de copii infectaţi cu HIV, în urma unor transfuzii de sânge, acum aceşti copii au devenit adulţi, iar în momentul de faţă mai sunt doar trei copii în evidenţă, la Pediatrie. Se constată însă o creştere a cazurilor la adulţi, însă infectarea s-a produs pe cale sexuală, nu în urma consumului de droguri injectabile. De altfel şi specificul de consum al zonei, în ultima perioadă, pare să fie pe droguri gen ecstasy sau marijuana, deci nu injectabile. La Bucureşti există într-adevăr o mare problemă legat de consumul de heroină”, spune medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”.

Pe partea de vest a ţării şi în evidenţele Spitalului „Victor Babeş” sunt, în prezent, 1270 de pacienţi cu HIV/SIDA.

 

Servicii sociale pentru persoane seropozitive

În ceea ce priveşte serviciile sociale îndreptate spre acest segment, la Timişoara funcţionează Asociaţia CRIS-DU Areopagus care oferă servicii sociale pentru persoanele seropozitive, în cadrul unui centru de zi. Serviciile sunt oferite începând cu anul 2015 pentru 20 de persoane, fiind finanţate din surse private (donaţii şi sponsorizări), dar şi subvenţionate din bugetul local.

Un alt serviciu social direcţionat spre bolnavii de HIV/SIDA este Centrul comunitar de zi pentru persoane cu dizabilităţi „Speranţă în viitor”, sub coordonarea Arhiepiscopiei Timişoarei. Acest proiect social funcţionează pe seama unui parteneriat public-privat împreună cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş şi Asociaţia Familiilor Anti – HIV „Speranţă în Viitor”. Are ca beneficiari 44 de persoane afectate HIV-SIDA, precum şi familiile acestora, iar în cadrul centrului personalul specializat derulează o serie de programe, proiecte şi activităţi care au ca scop reintegrarea socioprofesională a beneficiarilor.

Primăria Timişoara consideră că este nevoie de dezvoltarea intervenţiilor de identificare, atragere şi motivare a persoanelor consumatoare de droguri care nu au contact cu serviciile de asistenţă specializată, dar şi de îmbunătăţirea accesului consumatorilor de droguri injectabile la servicii de prevenire, consiliere, tratament, testare şi vaccinare.

La nivel naţional, Programul Comun al Naţiunilor Unite împotriva HIV/SIDA îşi propune eradicarea bolii până în 2030, iar obiectivele Strategiei 90-90-90 până în 2020 sunt: 90% persoane testate HIV, 90% persoane tratate şi 90% încărcătură virală nedetectabilă.

Print Friendly, PDF & Email