Gabriel Bebeşelea şi Simon Trpčeski, în Cartea de Aur a Filarmonicii din Timișoara

Gabriel Bebeşelea şi Simon Trpčeski. Foto: Filarmonica „Banatul” din Timişoara

Dirijorul Gabriel Bebeşelea, de numele căruia se leagă o serie de evenimente importante ce au marcat anul Capitalei Europene a Culturii, şi pianistul Simon Trpčeski au semnat în Cartea de Aur a a Societăţii Filarmonice din Timişoara, azi Filarmonica „Banatul” din Timișoara. Începând cu secolul al XIX-lea, în Cartea de Aur au semnat sute de soliști și compozitori celebri, dar și personalități contemporane marcante, printre care violonistul Pablo de Sarasate, compozitorul Johannes Brahms, violonistul Joseph Joachim, compozitorul Béla Bartók, dirijorul Cristian Măcelaru ori Regele Mihai.

 

„Pentru mine este un moment remarcabil să semnez în Cartea de onoare a Societății Filarmonice, devenite Filarmonica Banatul Timișoara. Și nu numai din prisma faptului că sunt nume de referință precum Joseph Joachim, Johannes Brahms, Pablo de Sarasate și, mai recent, Cristian Măcelaru și Nicola Benedetti, ci pentru că sunt foarte pasionat de acest tip de documente vechi. Cu această ocazie, am putut să o și cercetez, ceea ce mă bucură și mai mult”, a declarat Gabriel Bebeşelea, după ce a semnat în Cartea de Aur.

Contribuția acestuia la crearea programului stagiunii trecute a Filarmonicii Banatul – desemnate, de altfel, în cadrul premiilor Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România ca fiind xea mai bună stagiune simfonică din țară – a fost una esențială, reamintesc reprezentanţii Filarmonicii. Printre proiectele care l-au avut ca inițiator pe Gabriel Bebeșelea se numără Recviemul de război, op. 66, de B. Britten – cântat o singură dată la Timișoara, până în 2023, Corul comunitar – un proiect în premieră națională, sau Gurre Lieder, de A. Schoenberg – lucrare ce a reunit pe aceeași scenă peste 400 de artiști din România și Germania și care a avut două reprezentații în Parcul Rozelor și două în Gera.

Gabriel Bebeşelea. Foto: Filarmonica „Banatul” din Timişoara

În Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul Timișoara a semnat şi pianistul Simon Trpčeski. „Sunt onorat să fiu parte a Cărții de Aur, așa cum o numiți, să mă număr printre oameni legendari precum Brahms, Joachim, Sarasate, Bartók, și să mă regăsesc, de asemenea, printre muzicienii importanți ai vremurilor noastre, precum Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea – alături de care am avut șansa să cânt pentru prima dată împreună cu Orchestra Filarmonicii Banatul Timișoara –, de asemenea, Wynton Marsalis și Nicola Benedetti. Cartea este o adevărată sursă de inspirație pentru noi ca muzicieni și este, desigur, o parte importantă a istoriei Filarmonicii și a Timișoarei”, a declarat pianistul Simon Trpčeski.

Dirijor în rezidență în anul 2023 și dirijor principal invitat în stagiunea 2023-2024 a Filarmonicii Banatul, Gabriel Bebeşelea este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București. Cunoscut pentru dedicarea sa cercetării și redescoperirii muzicii, Gabriel Bebeșelea este responsabil pentru descoperirea mai multor capodopere muzicale uitate sau neglijate. În 2017, pentru a aduce la lumină o astfel de muzică, a înființat Ansamblul şi Festivalul de muzică veche și nouă Musica Ricercata, fiind directorul artistic al acestora.

Pe lângă aceaste poziții, este invitat al unor orchestra precum Royal Philharmonic Orchestra Londra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică din Castilla și León, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Singapore Symphony Orchestra, Tonkünstler-Orchester și PKF-Prague Philharmonia. Gabriel Bebeșelea dirijează în săli de concerte importante precum Concertgebouw Amsterdam, Musikverein din Viena, Konzerthaus din Berlin, Elbphilharmonie Hamburg, Cadogan Hall din Londra, Palace of Arts din Budapesta, Auditorium Parco della Musica din Roma și L’Auditori din Barcelona.

Alături de Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Gabriel Bebeșelea a înregistrat în premieră mondială pe CD oratoriul Strigoii și Pastorale – Fantaisie pour petit orchestre (ediție editată de Gabriel Bebeșelea), de George Enescu.

Simon Trpčeski. Foto: Filarmonica „Banatul” din Timişoara

Pianistul Simon Trpčeski a colaborat cu peste o sută de orchestre de pe patru continente, inclusiv Orchestra Simfonică din Londra, Philharmonia Orchestra, City of Birmingham Orchestra, Orchestra National de France, Royal Concertgebouw Orchestra, Deutsche Sinfonie Orchester Berlin și Dresden Philharmonic, în timp ce în America de Nord ocupă frecvent postura de solist alături de orchestrele din Cleveland și Philadelphia, Filarmonica din Los Angeles și New York, și orchestrele simfonice din Chicago, San Francisco, St. Louis, Seattle și Baltimore. De asemenea, a concertat cu orchestrele filarmonicilor din Japonia, Seul și Hong Kong, precum și cu orchestrele simfonice din Singapore, Sydney, Adelaide, Melbourne și Noua Zeelandă. Simon Trpčeski a colaborat cu dirijori precum Lorin Maazel, Vladimir Ashkenazy, Marin Alsop, Gustavo Dudamel, Cristian Măcelaru, Charles Dutoit, Jakob Hrusa, Vladimir Jurowski, Susanna Malkki, Andris Nelsons, Antonio Pappano, Vasily Petrenko, Robert Spano, Michael Tilson Thomas, Gabriel Bebeșelea, David Zinman.

Cartea de Aur a Filarmonicii Banatul, cum a fost ea denumită după înființarea Societății Filarmonice, în 21 octombrie 1871, în care se regăsesc semnăturile a sute de soliști și compozitori celebri ai acelor timpuri, dar și personalități contemporane marcante, a fost restaurată la sfârşitul anului 2022.

 

Recomandări de lectură:

Print Friendly, PDF & Email