La Timişoara a fost inaugurată, azi, Fundaţia Popular-Europeană de Strategii Sociale, Economice și Culturale, care are ca scop promovarea valorilor europene în România şi a valorilor multiculturalităţii româneşti în context european, în patru domenii de activitate: social, politic, economic şi cultural.
„Fără TVA la fonduri europene”
Laurenţiu Bucoviceanu, fondatorul acestei fundaţii, un om de afaceri cu experienţă în implementarea fondurilor europene, declară că fundaţia va propune inițiative legislative şi va organiza dezbateri în mediile de afaceri, în cele sociale şi în cele culturale, pentru a promova în spațiul public cele mai interesante propuneri și inițiative prin intermediul unei platforme media.
Primul proiect al fundației, intitulat Fără TVA la fonduri europene, este deja prezent în spațiul dezbaterii publice printr-o pagină de blog şi o pagină de Facebook, pe care a fost lansată o petiție publică. „Experții sunt unanimi în a observa că exceptarea de TVA a fondurilor europene – o exceptare ce se aplică și în alte domenii – ar aduce beneficii nu doar celor care aplică, ci mai ales economiei românești. Mai întâi, prin accesarea mai ușoară a fondurilor, apoi prin crearea mai multor locuri de muncă și, mai ales, prin achiziționarea de bunuri de pe piața românească. După cum se poate ușor deduce, o asemenea măsură nu ar ajuta doar mediul privat, ci și instituțiile care vor fi capabile să acceadă cu 25 la sută mai mulți bani”, explică Laurenţiu Bucoviceanu.
Acesta mai spune că e timpul ca primarii să fie liniștiți când accesează fonduri europene. Pentru că, explică el, „în momentul în care o Primărie achiziționează, de exemplu, un bun în valoare de 100.000 de euro, Primăria are de plată un TVA de 24.000 de euro. Pentru suma de 100.000 euro, care este cheltuială eligibilă, se împrumută de la CEC, conform procedurii stabilite. Nimic dificil. TVA-ul, în valoare de 24.000 euro, fiind cheltuială neeligibilă, nu poate fi finanțat decât cu alte garanții suplimentare. Aici, în Primărie, febra și neliniștea încep să urce.” Moment în care, mai spune Laurenţiu Bucoviceanu, Primaria încearcă să transfere această problemă în sarcina beneficiarului, condiționându-l ca îi va plăti TVA-ul în momentul în care Statul i-l va restitui. „Statul are termen 60 zile de la depunerea cererii de rambursare să plătească TVA-ul către Primarie, dar acest termen nu este aproape niciodată respectat din varii motive, ajungându-se și la 120 de zile”, mai spune el. Invitându-i pe cei interesaţi să semneze petiţia.
Pledoarie pentru profesiunea de agent cultural
Un alt proiect aflat deja în desfăşurare este adresat mediului cultural și constă în dezbaterea și lansarea unui proiect legislativ privitor la crearea unei profesiuni încă absente în România: cea de agent cultural. Marcel Tolcea, preşedinte al Fundaţiei Popular-Europene, spune că în nomenclatorul profesiunilor liberale există doar profesiunile de impresar muzical sau impresar teatral, care se ocupă nu de promovarea artiștilor, ci de organizarea de spectacole. Explicând că „denumirea generică de agent cultural se referă la o profesiune ce ar trebui să se ocupe de valorizarea și valorificarea producției plastice și literare din România de către persoane cu expertiză și autorizate. Această profesiune nouă va ajuta și la crearea unei piețe funcționale de artă în România (deocamdată doar galeriile fac acest lucru) și la promovarea reală a tuturor profesiunilor artistice nemulumite de o legislație nedreaptă”.
Un alt tip de proiecte derulate de Fundaţia Popular-Europeană sunt cele cu miză în mediul social. De exemplu, proiectul Platforma media – desfășurat în colaborare cu studenți ai Departamentului de Jurnalistică al Universității de Vest – urmărește crearea unei interfețe de comunicare între mediul de afaceri, societatea civilă și mediile culturale. „O asemenea platformă va prilejui nu doar promovarea de proiecte și obținerea unui feed-back din partea societății, ci și prilejul de a monitoriza activitatea aleșilor în susținerea intereselor comunitare”, mai spune Marcel Tolcea.
„Pe trecerea timişorenilor” şi „Istoria la semafor”, alte proiecte inedite
Acesta aminteşte de alte două proiecte pe care le derulează Fundaţia European-Populară: Pe trecerea timişorenilor şi Istoria la semafor. Proiectul Pe trecerea timişorenilor, explică Marcel Tolcea, constă în redesenarea unor treceri de pietoni din centrul orașului sub formă de clape de pian, la Filarmonică de pildă, de partitură muzicală, la Operă, sau cu nume şi date ale istoriei oraşului, la Bastionul Theresia.
Celălalt proiect, Istoria la semafor, vizează cunoașterea istoriei Timișoarei de către locuitorii orașului. Cu alte cuvinte, mesaje scurte, despre personaliăți și evenimente, imprimate pe folii de material biodegradabil, lipite pe trotuar, la semafoare, adică, acolo unde pietonii zăbovesc câteva minute. „Practic, propunem o carte mereu deschisă și reînnoită a istoriei oraşului nostru la care să aibă acces toţi timişorenii”, mai spune Marcel Tolcea.
Fundaţia Popular-Europeană de Strategii Sociale, Economice și Culturale se autidefineşte ca un grup de inițiativă constituit din mediul societății civile, din cel economic și din cel cultural. „Nu este o coincidență acest lucru, fiindcă schimbarea societății românești presupune un efort comun al acestor paliere. Ca să fim mai exacți, noi, membrii Fundației, suntem timișoreni ce provin din mediul de afaceri privat, din mediul mediul artistic și universitar și din mediul ONG-urilor”, spun reprezentanţii Fundaţiei.
Ultimele comentarii