La Pas. Festival de gastronomie artizanală va avea loc în Parcul Rozelor din Timișoara, între 4 și 6 octombrie.
Festivalul promovează valori precum multiculturalitate, comunitate, responsabilitate și le transpune practic prin acțiuni de promovare a unor mici producători, artizani, meșteșugari și prin evenimente de educație precum ateliere, dezbateri, spectacole și lansări de carte, fiind un proiect de dezvoltare comunitară, derulat de Asociaţia Timişoara 2021- Capitală Europeană a Culturii și Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare.
La Pas. festival de gastronomie artizanală facilitează schimbul de cunoștințe și practici care promovează o abordare sustenabilă a hranei, încurajând o cultură critică a consumului de masă, precum și crearea de oportunități pentru o dezvoltare locală durabilă. Astfel că prima ediție, desfășurată între 4 și 6 octombrie, în Parcul Rozelor din Timișoara, este organizată în jurul câtorva focusuri precum: gastronomie, educație pentru consum responsabil, artă, turism sustenabil și promovare colaborativă, anunţă organizatorii.
În secțiunea Gastronomie, vizitatorii vor putea regăsi expozanți care vând produse preparate cu ingrediente locale, de sezon: mici producători și procesatori alimentari, asociații promotoare, asociații de producători și cooperative, întreprinderi sociale și actori de economie socială, producători de bere artizanală din Timiș. Tot aici va avea loc un picnic urban în care participanții vor face schimb de rețete și preparate, evenimentul adresându-se tuturor celor aflați în oraș care sunt dispuși să gătească un preparat preferat, să îl aducă în parc și să îl împartă cu ceilalți. Bucătari profesioniști și amatori sunt invitați să gătească rețete de preparate preferate și să le prezinte încărcătura culturală.
Rubrica va fi completată de atelierele culinare organizate de bucătari și bloggeri care promovează gastronomia sustenabilă și ingredientele de la mici producători locali și degustările de produse din gastronomia artizanală și de la mici producători.
O abordare inedită a ideii de reducere a risipei, anunţă organizatorii, o reprezintă Disco-Soup, unde se va găti colectiv, pe ritm de muzică, o supă din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, în pragul expirării, din piețe, magazine și bucătării de restaurante). Evenimentul va fi organizat cu ajutorul voluntarilor, care se vor implica atât în activitatea de colectare a ingredientelor şi de gătit, cât și în cea de asigurare a unei atmosfere plăcute și relaxante. Mâncarea se va servi gratuit participanților, dar și beneficiarilor de servicii sociale.
Pentru secțiunea Educație pentru consum responsabil va fi prezent un stand de carte pe teme de dezvoltare durabilă, pe întreaga durată a festivalului, la care se adaugă atelierele și dezbaterile organizate de diverși parteneri.
La secțiunea Artă se pot regăsi expoziții și spectacole, dar și standuri cu produse meșteșugărești.
Mihaela Vețan, inițiator al programului La Pas, președintele Asociației CRIES, consideră acest festival un instrument cultural prin care este dezvoltată comunitatea: „Prezentăm mici producători și artizani și în același timp vorbim despre principii precum consumul responsabil, comerțul echitabil, reducerea risipei hranei, sau valori precum comunități incluzive, comunități tolerante, hrana ca patrimoniu imaterial. De aici și poziționarea noastră, nu ca un «food festival», ci ca un proiect comunitar.”
Reprezentanţii Asociaţiei Timişoara 2021 spun că mizează pe acest tip de schimbare, atât în rândul concitadinilor, cât și al sectorului ospitalității. „În privința acestora din urmă, avem convingerea că tot mai multe unități alimentare și de cazare vor dezvolta relații directe cu producători locali și vor oferi publicului lor produse și rețete tradiționale, suveniruri și cadouri încărcate cu mai mult conținut cultural”, spune Simona Neumann, director executiv Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.
Ultimele comentarii