Expoziţii

Expozitie AnalogAnalog

Expoziţie de fotografie organizată de Muzeul de Artă Timişoara, împreună cu Liberty Art Centre Budapesta, care include pozele a 21 de fotografi maghiari din secolul XX.

Deţinător unei largi colecţii de pictură şi sculptură, criticul de artă Ferenc Csák şi-a îndreptat atenţia, începând cu anii 1980, înspre fotografie. În acea vreme, fotografiile nu erau considerate opere care să facă obiectul unei colecţii de artă, spun organizatorii, într-un comunicat de presă comun. În mod interesant, acestea au început să capteze atenţia colecţionarului datorită altor lucrări de artă. Primele care şi-au făcut loc în colecţie au fost fotogramele lui Tihamér Gyarmathy, pe care marele artist maghiar le-a considerat de egală însemnătate cu picturile sale.  Se pot menţiona de asemenea colajele lui Endre Bálint, Gyula Marosán sau Mihály Schéner. Aceste obiecte denotă forme variate ale expresiei fotografice.

Decizia de a avea o secţiune separată, dedicată fotografiei secolului XX îi aparţine lui Ferenc Csák, iar selecţia si finalizarea a fost realizată de expertul în fotografie Károly Kincses în anul 2011, în urma expoziţiei Eyewitness de la Academia Regală de Arte din Londra. Cu ocazia acelui eveniment, publicul londonez s-a familiarizat cu cei mai importanţi fotografi maghiari şi cu lucrările acestora realizate până în anul 1989.

Toate fotografiile din colecţie au fost realizate prin metode analogice, de unde şi titlul expoziţiei. Publicul Muzeului de Artă Timişoara va putea admira o selecţie de peste 100 de fotografii din totalul celor 500 de piese aflate în Colecţia de Fotografie “Analog“. Expoziţia oferă o imagine concisă a fotografiei documentare sau de avangardă din Ungaria, din a doua jumătate a secolului XX.

Cei 21 de artişti expuşi sunt: Demeter Balla, András Bánkuti, Imre Benkő, Tamás Féner, Endre Friedmann, Miklós Gulyás, József Hajdú, László Haris, Károly Hemző, Judit M. Horváth, Péter Horváth, Antal Jokesz, Gábor Kerekes, Péter Korniss, György Stalter, András Szebeni, Lenke Szilágyi, Péter Tímár, László Török, Tamás Urbán, Magdolna Vékás.

Muzeul de Artă Timişoara, Piaţa Unirii 1, până în 24 august, zilnic, între orele 10 – 18, cu excepţia zilei de luni

Expoziţie de artă vizuală Valeriu Sepi

Valeriu SepiValeriu Sepi trăieşte de câteva decenii în Occident, mai exact în Singapore, unde pictează şi expune, dar se reîntoarce constant în Timişoara. Aici a absolvit Facultatea de Artă şi a cântat cu trupa Phoenix, căreia, de alfel, i-a conceput şi copertele câtorva discuri.

Galeria Helios, din Timişoara

Între cer şi pământ

Expoziţie a artistei palstice Adriana Oancea Şuteu, membră a Filialei din Timişoara a Uniunii Artiştilor Plastici

Vernisajul expoziţiei – prezentat de arh. Ioana Mihăilescu, din Reşiţa, şi prof. univ. dr. Ioan Iovan, critic şi istoric de artă – va avea loc la Galeria de artă “Helios”, din Timişoara (P-ţa Victoriei nr. 6), luni, 4 august, de la ora 18. Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 26 august

Print Friendly, PDF & Email