Deputat PNL Marilen Pirtea: „Supracontrolul activității organizațiilor civice de utilitate publică este «cadoul pesediștilor pentru mișcările sociale din ultimul an”

Modificările legislative cu privire la asociații și fundații, inițiate de PSD, reprezintă un grav atac asupra societății civile, declară deputatul PNL Marilen Pirtea. Avertizând că acestea introduc mecanisme de supracontrol asupra organizațiilor neguvernamentale, a fundațiilor și a asociațiilor de utilitate publică.

 

Proiectul pentru modificarea și completarea Ordonanţei Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii este „cadoul” pesediștilor pentru mișcările sociale din ultimul an, din categoria „pumnului în gură”, declară deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea.

Iniţiativa legislativă, care le aparţine senatorilor PSD Nicolae Șerban și Liviu Pleșoianu, a fost adoptată tacit la Senat, urmând să intre în dezbatere la Camera Deputaților. Acest proiect prevede că fundațiile și asociațiile vor fi obligate să publice, la fiecare șase luni, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, în care să fie menționată fiecare persoană care a donat bani respectivei fundații sau asociații și valoarea acestei donații. Dacă acest lucru nu se întâmplă la timp, ONG-ul respectiv ar urma să-și înceteze „de îndată” activitatea.

„Aceste prevederi sunt de natură să provoace discriminări semnificative între organizațiile neguvernamentale, cele de utilitate publică urmând să fie obligate să publice mult mai multe date despre veniturile și cheltuielile pe care le au, date pe care celelalte organizații neguvernamentale le raportează legal o dată pe an”, atrage atenţia Marilen Pirtea.

Mai mult decât atât, spune el, proiectul inițiat la Senat introduce condiții și obligații noi față de legislația actuală, discutabile și nerelevante: introduce un algoritm al finanțării cu fonduri publice în funcție de obiectul de activitate al organizațiilor nonguvernamentale. „Cine își poate asuma prin inițiativă legislativă direcționarea vieții civice printr-un astfel de algoritm artificial?”, se întreabă deputatul liberal.

Acesta atrage atenţia că prevederile proiectului de modificare a acestei legi sunt de natură să aducă grave prejudicii ONG-urilor de utilitate publică, produse prin efectul de discriminare cu care ar urma să fie tratate: „Probabil că, pentru oamenii fideli actualei guvernări, sunt normale aceste acte de supracontrol în activitatea societății civile, dar nouă, tututor celor care credem în rolul democratic al instituțiilor societății civile, ne este imposibil să girăm o inițiativă ce nu are alt rol decât acela de a cenzura manifestările și expresiile democratice ale societății civile.”

Marilen Pirtea se întreabă dacă această inițiativă nu este cumva menită să aducă pe masa guvernanților lista de contributori din societatea civilă care au susținut financiar organizațiile neguvernamentale ce au dezvaluit afacerile cu iz de ilegalitate ale liderilor PSD?

Print Friendly, PDF & Email