Conferinţă internaţională privind tratamentul cvasi-coercitiv al infractorilor, la UVT (P)

Foto: UVT

Universitatea de Vest din Timișoara găzduiește, în zilele de 16 și 17 mai, o conferință internaționale privind perspectivele multidisciplinare în tratamentul cvasi-coercitiv al infractorilor.

 

Conferința internațională privind perspectivele multidisciplinare în tratamentul cvasi-coercitiv al infractorilor, SPECTO 2024, are ca temă, la ediţia de anul acesta, a opta, „Proiectarea viitorului sistemului de justiție penală prin lentilele tehnologiei”.

Această conferință internațională, devenită tradiție pentru Universitatea de Vest din Timișoara, reunește anul acesta peste 100 de experți, cadre didactice, cercetători, practicieni și studenți pentru a explora confluența dintre justiție, tehnologie și tratamentul infractorilor, care conduce la o abordare mai nuanțată și mai eficientă a reintegrării sociale.

La deschiderea conferinței participă rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, Annie Devos, președinta Confederației Europene de Probațiune, Evelina-Denisa Oueslati, director general al Direcției Naționale de Probațiune din România, chestorul Dan Halchin, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor din România, și președinta conferinței SPECTO, profesor Mihaela Tomiță, din cadrul Universității de Vest din Timișoara.

Programul conferinței include lucrări ale specialiștilor din domeniul justiției penale, trei mese rotunde, patru sesiuni paralele de comunicări științifice și un workshop adresat studenților.  Participanții, reuniți din țări precum Belgia, Croația, Finlanda, Franța, Irlanda, Nigeria, Norvegia, Republica Moldova, România, Serbia, Statele Unite ale Americii și Ungaria, vor explora modul în care era digitală își pune amprenta asupra dimensiunilor multidisciplinare ale justiției penale, precum și recomandările de politici ale Uniunii Europene care sprijină colaborarea interinstituțională.

În deschiderea conferinței, rectorul Universității de Vest din Timișoara, profesor univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea a declarat: „Nu am nicio îndoială că înțelepciunea și expertiza colectivă adunate în cadrul SPECTO 2024 vor oferi contextul pentru idei inovatoare, vor stârni dialoguri constructive și ne vor propulsa către un viitor în care tehnologia și abordările multidisciplinare se armonizează pentru a crea o societate mai dreaptă și mai empatică. Sunt încrezător că SPECTO 2024 va servi drept catalizator pentru schimbări semnificative, inspirând strategii și politici aplicabile, care îmbrățișează potențialul transformator al tehnologiei, asigurând, în același timp, principiile justiției, demnității și respectului pentru toți indivizii. Împreună, putem folosi această oportunitate pentru a modela un viitor în care sistemul de justiție penală nu va deveni doar mai eficient, ci și mai uman și echitabil.

Evenimentul este organizat de Universitatea de Vest din Timișoara și Confederația Europeană de Probațiune, în parteneriat cu Direcția Națională de Probațiune, Administrația Națională a Penitenciarelor și Asociația Română de Științe Penale.

Print Friendly, PDF & Email