Deputat PNL Marilen Pirtea: „Naționalizare parțială a Pilonului II înseamnă pensii mai mici pentru angajații tineri”

Intențiile guvernanților de modificare a Pilonului II de pensii sunt un atentat la economiile pentru bătrânețe ale românilor, avertizează deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea: „Naționalizarea parțială a acestuia înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că Statul ia din economiile fiecăruia dintre noi”. Mai exact, Guvernul umblă la banii noștri de pensie pentru a plăti promisiuni nesustenabile economic, un fel de banditism fiscal.

 

Deputatul PNL de Timiş Marilen Pirtea, secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților, acuză Guvernul că, în loc să consolideze sistemul de pensii, prin majorarea procentului alocat Pilonului II de la 5,1% la 6%, alege să naționalizeze ce poate din el, dovedindu-şi astfel neputința și a incompetența. „Este o viziune îngustă, care sacrifică viitorul tinerei generații, fără a identifica soluții sustenabile pe termen lung. În momentul de față, deficitul sistemului de pensii este de aproximativ 33%, adică dintr-un total de trei lei, unul este împrumutat. Acest leu majorează datoria publică, aflată în continuă creștere, dar nu pentru a se investi în construcția de autostrăzi, în sistemul de sănătate sau cel de învățământ, ci pentru a plăti promisiuni electorale populiste”, explică Marilen Pirtea.

Naționalizarea Pilonului II, mai spune el, înseamnă pensii mai mici pentru actualii angajați. „Sistemul solidarității între generații, aflat la baza Pilonului I, este falimentar și se va prăbuși cu totul când vor ieși la pensie românii născuți în contextul politicilor pro-nataliste ale regimului Ceaușescu (cunoscuți în țara noastră ca și «decreței»)”, declară deputatul liberal. Acesta este de părere că momentul nu este atât de îndepărtat încât să nu îl luăm în seamă, fiind estimat la perioada 2025 – 2030. „Raportul dintre angajați și pensionari se va schimba, intrând pe o pantă nesustenabilă, iar pensiile plătite de viitorii angajați vor fi mai mici decât sunt în prezent”, avertizează Marilen Pirtea.

Acesta subliniază că trebuie înțeles că sistemul actual de pensii funcționează prin intermediul a trei piloni:

Pilonul I – Obligatoriu și administrat de stat

Pilonul II – Obligatoriu și administrat privat

Pilonul III – Facultativ și administrat privat.

Pilonul I, explică Marilen Pirtea, funcționează pe principiul solidarității, actualii angajații, prin intermediul contribuțiilor pe care le plătesc, asigură pensiile actualilor pensionari. „Trebuie precizat că principala diferență dintre Pilonul I și Pilonul II este că în acesta din urmă se află acumulările fiecăruia dintre noi, transferate în fiecare lună din plățile obligatorii ale contribuțiilor de pensii, care se capitalizează ȋntr-un cont distinct pentru fiecare dintre noi, sume gestionate de un administrator privat. Spre deosebire de stat, acesta îi investește și produce profit pentru contribuabili. Pe termen lung, valoarea economiilor din pilonul al II-lea crește, în timp ce cuantumul pensiilor din pilonul I este stabilit de guvernanți”, declară deputatul PNL.

Acesta mai spune că Pilonul I nu produce randament, acești bani nefiind investiți nicăieri, ci sunt sume curente colectate de la actualii angajați, în vederea plății pensiilor curente pentru pensiile care sunt în plată la acel moment. Astfel, avertizează Marilen Pirtea, „mutarea banilor dinspre sistemul privat către Pilonul I nu numai că este echivalentă cu «tocarea» acestora, dar pune la pământ filosofia întregului sistem de pensii, care, la acest moment, oferă contribuabililor un refugiu în fața guvernărilor iresponsabile: Pilonul al II-lea de pensii, obligatoriu și administrat privat.”

Print Friendly, PDF & Email