Există demonstrații de omenie cu atât mai impresionante cu cât adresanții unor astfel de mobilizări sunt făpturi care, deși dăruite din plin cu suflet, nu au fost înzestrate de natură și cu abilitatea de a-și vocaliza nevoile sau suferința. Este cazul animalelor fără stăpân, bolnave, accidentate sau abandonate în stradă. Animale față de soarta cărora, deși nu suntem întotdeauna îndeajuns de înțelepți pentru a o recunoaște, suntem răspunzători fiecare dintre noi în parte. Niciun om politic sau reprezentant al vreunei autorități publice locale nu a putut fi văzut însă sâmbătă seara în cafeneaua înțesată de lume în care s-a desfășurat a treia ediție a strângerii de fonduri în beneficiul animalelor aflate în suferință.
"ACȚionează pentru că îți pasă!", cuvnitele de ordine ale serii
O echipă de oameni ambițioși și tenace s-au adunat, sâmbătă seara, la cafeneaua de la intrarea Galeriei 1, pentru a da o mână de ajutor la strângerea de fonduri menite să le asigure un adăpost și îngrijire adecvată unora dintre cei mai de nădejde și mai loiali companioni: câinii.
Poveștile triste ale unor animale care au fost găsite de voluntarii Animal Care Team (ACT) pe străzile orașului au reprezentat nu pretextul, ci prilejul pe care mai mulți oameni sufletiști l-au utilizat pentru a proba faptul că singura soluție aflată la îndemână pentru rezolvarea unor astfel de situații este implicarea nemijlocită, ca dovadă a exersării spiritului civic și afecțiunea oferită, ca exercițiu de dăruire necondiționată.
De această dată, mâna întinsă de ajutor a fost oferită în beneficiul unor animale aflate în suferință, găsite pe străzile orașului: o cățelușă accidentată de o mașină, care s-a ales în urma accidentului cu fracturi, fiind nevoie de imobilizarea piciorul în ghips, un alt cățeluș cu fractură de cap femural, dar și un câine cu un picior amputat, care a trebuit supus de urgență unei intervenții chirurgicale. Aceste animale năpăstuite nu au fost aduse, ostentativ, la evenimentul desfășurat în beneficiul lor. Evenimentul s-a desfășurat cu maximum de discreție și profesionalism. A fost de-ajuns însă să privești imaginile prezentate pe monitoare pe toată durata serii pentru a putea observa și înțelege întreaga suferință pe care o transmit privirile animalelor pentru care reprezentanții ACT au solicitat sprijin pentru rezolvarea problemelor medicale grave ce necesită intervenții chirurgicale imediate.
Ceea ce a impresionat încă din prima clipă a fost devoțiunea și mobilizarea exemplară a voluntarelor din cadrul echipei ACT, care au izbutit să creeze o atmosferă de familie ce i-a adunat laolaltă, pentru a treia oară în acest an, pe toți acei inimoși care pot înțelege cât de mult pot valora afecțiunea și loialitatea.
Evenimentul, inițiat de ACT s-a desfășurat în mai multe etape, începând de la ora 18 și până târziu, înspre miezul nopții. Unul dintre momentele de debut a fost reprezentat, la fel ca și în dățile trecute, de târgul inedit de obiecte vestimentare, accesorii și bijuterii, toate reprezentând donații din partea voluntarilor care activează în cadrul acestui generos proiect sau din partea iubitorilor de animale. Toate sumele aferente bunurilor achiziționate au intrat în fondul colectat în beneficiul câinilor comunitari, în scopul derulării unor programe de vaccinare sau sterilizare ori în scopul îngrijirii corespunzătoare a acestora. Apoi, în jur de ora 19.30, una dintre voluntare, Paula Bota, a prezentat un număr special de dresaj al cărui protagonist a fost propriul său câine, Athos. La ora 20, participanții au putut să asiste la o demonstrație live de toaletaj canin făcut după toate practicile profesionale în materie. Evenimentul de colectare de fonduri s-a încheiat cu o tombolă în cadrul căreia au fost oferite numeroase premii din partea sponsorilor.
Bani pentru intervenții chirurgicale necesare în regim de urgență
Președintele ACT, Carmen Stănescu, spune că suma colectată va fi utilizată integral în beneficiul unor urgențe. Câteva animale bolnave sau accidentate au primit banii necesari efectuării unor intervenții chirurgicale urgente. În plus,banii rămaşi vor fi utilizaţi pentru derularea programelor de vaccinare și sterilizare pe care membrii ACT le organizează cu regularitate, în Timișoara, dar și în comunele din împrejurimile oraşului.
Carmen Stănescu a insistat în mesajul transmis asupra faptului că „a deține un animal reprezintă o responsabilitate, iar această responsabilitate trebuie asumată cu maximum de seriozitate”, pentru că de atitudinea fiecăruia dintre noi în parte și de conduita civică de care dăm dovadă poate depinde soarta acestor animale fără stăpân, care nu se află pe stradă din vina lor, iar soarta lor este responsabilitatea noastră. „Să știți că de abandonat se abandonează nu doar animalele care nu sunt de rasă”, spune cu mâhnire Carmen Stănescu. Aceasta povesteşte că voluntarii ACT au găsit recent abandonată pe o stradă din Timişoara o cățelușă de rasă cocker, căreia i se caută acum stăpâni.
Pe toată durata evenimentului, pe monitoarele televizoarelor din incinta cafenelei în care s-a derulat evenimentul, au rulat imagini cu patrupedele aflate acum în adăposturi și care pot fi preluate spre adopție de către iubitori.
„Noi am cerut tuturor voluntarilor și organizațiilor să ne trimită imagini cu animalele fără stăpân pe care le au acum în îngrijire. Vor fi așadar nu doar animăluțele noastre, cele care pot fi văzute în cadrul acestui slide-show care rulează pe monitoare. Și, dacă cineva dorește, ele pot fi adoptate”, a precizat Carmen Stănescu.
Program de sterilizare gratuită a câinilor comunitari
ACT Timişoara este o asociaţie de protecție a animalelor, înființată în februarie anul acesta. A activat întâi ca grup activ de voluntari pe Facebook, la iniţiativa a opt membri fondatori.
Ideea înfiinţării ACT Timişoara a pornit de la identificarea unor probleme grave în adăposturile din oraş, şi din cauza numărului mare de câini ce vagabondează pe străzi. În momentul de faţă, autorităţile locale estimează că, pe străzile din Timişoara, există peste 3000 de câini maidanezi. Printre cauzele înmulțirii necontrolate a animalelor comunitare, abandonarea acestora de către stăpâni este cap de listă, motivaţiile acestora fiind diverse – plecarea în străinătate, posibilităţile financiare reduse sau neasumarea responsabilităţii creşterii şi îngrijirii unor pui rezultaţi de la animalele nesterilizate lăsate libere pe lângă curte.
ACT Timişoara vizează reducerea numărului de animale abandonate pe străzi, sterilizarea, tratarea lor, în caz de nevoie, şi promovarea şi intermedierea adopţiei interne sau externe a acestora.
În perioada 20 – 27 octombrie a.c., ca urmare a unui proiect conceput în colaborare cu Asociaţia Danish Friends of Animals, din Danemarca, şi Primăria Timişoara, s-a decis derularea, la sediul companiei Danyflor, a unei campanii de sterilizare gratuită. În acest sens a fost semnat un Protocol de colaborare cu Primăria Timişoara, prin Direcţia de Mediu, care are în derulare un contract de concesiune cu serviciul de ecarisaj Danyflor, unde au avut loc operaţiile de sterilizare a animalelor. Pentru proiectul de voluntariat şi-a oferit ajutorul o echipă formată din doi medici veterinari danezi, Sophie Stringer şi Anna Bohlin, o studentă la medicină veterinară, Zandra Lundberg, şi o asistentă veterinară, Linda Persson, care au venit la Timişoara prin intermediul asociaţiei daneze, pentru a efectua muncă voluntară. Totodată, medicii veterinari danezi au donat, în cadrul proiectului iniţiat de ACT Timişoara, materiale sanitare şi medicamente necesare campaniei de sterilizare. Operaţiile de sterilizare au fost efectuate sub îndrumarea medicului veterinar Mihai Sârbu, de la Cabinetul veterinar “Bolte-Hotea Simion”, din Timişoara, cu care Asociația ACT are un acord de colaborare.
Ultimele comentarii