David Garrett concertează la Timişoara

David Garrett. Foto: Christoph Kostlin

David Garrett, maestru crossover al muzicii clasice și muzician intrat în Guinness Book drept unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, va concerta, la sfârşitul lunii iulie, în Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

 

Concertul susţinut de David Garrett la Timişoara va avea loc luni, 31 iulie, în Parcul Rozelor. Acesta cântă pe o vioară Stradivarius din 1716.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului Îndrăznește!/Dare!, componentă a programului Timișoara, Capitală Europeană a Culturii.

Biletele vor fi disponibile de astăzi, luni, 3 iulie, pe www.bilete.ro. Cei care preferă să cumpere biletele în format fizic o pot face de la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (str. Miron Costin nr.2), între orele 11-14, începând de vineri, 7 iulie. Prețul unui bilet este de 300 lei (categoria VIP), 200 de lei (standard) și 90 de lei (în picioare).

David Garrett are o legătură specială cu România, fiind un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul internațional „George Enescu”, în 2015.

Născut în 4 septembrie 1980, la Aachen, în Germania, David Garrett – pe numele său real David Christian Bongartz – a primit prima sa vioară la vârsta de patru ani şi a debutat cu Hamburg Philharmonics, la zece ani. La 13 ani, era cel mai tânăr artist care a semnat un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

În 1999, aflat deja în vârful carierei, s-a mutat la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, a câştigat renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach. După încheierea studiilor, violonistul s-a dedicat apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.

„La piesele crossover, pentru care fac aranjamentele, mă străduiesc să ating un nivel de performanţă cel puţin egal cu ceea ce se aşteaptă de la lucrările clasice. Când alt violonist se uită la partiturile mele, trebuie să spună : «Partea de vioară e al naibii de bună. E atât de grea, încât va trebui să studiez mult ca să îmi iasă bine»”, spune David Garrett.

Pentru performanţele sale a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi Ida Haendel. Artistul a fost răsplătit cu un premiu Echo Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”.  În 2011, a primit două premii Echo pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

A intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea piesei Zborul bondarului, de Rimski-Korsakov.

 

 

Print Friendly, PDF & Email