Conducerea Spitalului „Victor Babeș”, din Timişoara, amendată pentru neefectuarea periodică a lucrărilor de igienizare

După o interpelare făcută de un deputat PMP de Timiş, Ministerul Sănătăţii transmite că a fost dispusă amendarea conducerii Spitalului de boli infecțioase și pneumoftiziologie „Victor Babeș”, din Timișoara, şi luarea de urgenţă a unor măsuri.

 

Cornel Sămărtinean, deputat PMP de Timiş, i-a solicitat, în 6 februarie, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, rezolvarea în regim de urgență a situației în care se află Spitalul de boli infecțioase și pneumoftiziologie „Victor Babeș”, din Timișoara, unicul de acest profil, din partea de vest a ţării. Deputatul PMP i-a solicitat ministrului să aloce fonduri în mod prioritar către acest spital şi să-i comunice ce măsuri va lua referitor la „dezastruoasa activitate” a managerului acestui spital şi dacă există, la nivelul Ministerului, un compartiment care să monitorizeze investiţiile necesare în calitatea actului medical și siguranța pacienților „sau banii sunt cheltuiți în mod netransparent și după bunul plac.”29

Ministerul Sănătăţii transmite doar că Direcţia de Sănătate Publică Timiş făcuse un control la acest spital, în 5 februarie, constatând că are certificat de acreditare până în 2021, dar menţionează că au fost descoperite câteva probleme.

La parter, în aripa dreaptă a spitalului, unde e Secţia cu paturi destinate spitalizării continue, două saloane depăşeau numărul maxim de paturi, iar grupurile sanitare, recent igienizate, erau insuficiente raportate la numărul de pacienţi.

Tot la parter, dar în aripa stângă, unde este Ambulatorul de specialitate şi investigaţii specifice, saloanele necesită ample lucrări de igienizare, despre care DSP Timiş spune că vor fi încheiate în toamna acestui an, iar două saloane nu respectau numărul maxim de paturi. De asemenea, grupurile sanitare sunt insuficiente raportate la numărul de pacienţi şi necesită lucrări de igienizare. Spaţiile de depozitare a lenjeriei – şi a celei murdare, şi a celei curate –, la fel, cele pentru depozitarea ustensilelor şi materialelor de curăţenie sunt insuficiente şi nu există amenajat ploscar.

La etajul II al spitalului a fost suspendată activitatea în două saloane, 41 şi 42, din cauza condiţiilor igienico-sanitare precare. DSP Timiş transmite că toate spaţiile de pe acest nivel necesită ample lucrări de igienizare, care vor fi terminate la finalul acestui an. Tot pe etajul II s-a constatat că grupurile sanitare sunt insuficiente şi nu au materiale de igienă personală şi nici dotări necesare, ceea ce i-a atras asistentei-şefe o amendă de 1000 de lei.

Un alt minus constatat este colectarea în recipienţi neadecvaţi a deşeurilor infecţioase, pentru care asistenta-şefă a fost sancţionată cu o amendă de 600 de lei.

În privinţa Blocului alimentar, DSP Timiş transmite că acesta necesită lucrări de igienizare a tavanelor afectate de igrasie, iar vesela este insuficientă.

DSP Timiş anunţă că a amendat conducerea spitalului cu 5000 de lei, pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare, şi a impus câteva măsuri:

Respectarea normativelor privind numărul maxim de paturi/salon – termen: 6 luni;

  1. Amenajarea unui ploscar la fiecare secţie – termen: 3 luni;
  2. Separarea oficiilor alimentare de la etajele I şi II de căile de acces la lift – termen: conform programului-cadru;
  3. Asigurarea de materiale de igienă personală – termen: imediat;
  4. Colectarea corectă la locul de producere a deşeurilor periculoase;
  5. Achiziţionarea unui stoc de rezervă de materiale de curăţenie şi biocide – termen: 30 de zile;
  6. Achiziţionarea de veselă şi lenjerie în cantităţi suficiente – termen: 45 de zile;
  7. Igienizarea tavanelor din blocul alimentar – termen: 45 de zile;
  8. Amenjarea unei linii separate de spălare şi dezinfecţie a lenjeriei dse la Pediatrie – termen: 3 luni.

La întrebarea referitoare la existenţa unui compartiment la nivelul Ministerului Sănătăţii care să monitorizeze investiţiile necesare în calitatea actului medical și siguranța pacienților, ministerul nu răspunde.

Print Friendly, PDF & Email