Colterm a schimbat furnizorul de carburant

Datoriile către fostul furnizor ajunseseră la 33 de milioane de lei

Colterm a reziliat contractul cu furnizorul de gaz OMV Petrom, motivul invocat de conducerea societăţii de termoficare fiind creşterea abruptă a preţurilor. Primarul spune însă că motivul real este altul.

Ori plătim datoria de la bugetul local, ori majorăm gigacaloria

 

ColtermColterm a reziliat contractul cu OMV Petrom, compania furnizoare de combustibil gazos. Anunţul a fost făcut, zilele trecute, de primarul Nicolae Robu, care a mai declarat că societa­tea Colterm are datorii de 33 de milioa­ne de lei către OMV Petrom, sumă acu­mulată în decurs de câţiva ani şi cauza­tă de neplata subvenţiei de la Consiliul Local şi de la Guvern. Iar această de­cizie a fost luată de condu­cerea Col­term împreună cu reprezen­tanţii Mu­nicipalităţii.

Condiţia acceptării rezilierii con­tractului din partea Petrom Gaz a fost promisiunea unei plăţi eşalonate a datoriilor. Debitele, spune Nicolae Robu, vor fi plătite din bugetul local, având în vedere că, adaugă el, Colterm nu dispune de fondurile necesare: „Nu sunt decât două posibilităţi:  ori plătim de la bugetul local, ori majorăm gi­gacaloria. Eu nu vreau să majorăm preţul gigacaloriei, chiar dacă de foarte multă vreme preţul a rămas constant şi, în timp, componentele de cost au crescut. A fost o promisiune către cetăţeni că nu vom majora preţul gigacaloriei. Prin urmare, vom susţine Colterm, bineînţeles, în limitele a ceea ce ne permite legea”. Conducerea Municipalităţii a anunţat că a semnat un contract cu un alt furnizor de gaz, E.On Gaz.

Pe de altă parte, reprezentanţii Colterm au declarat, la rândul lor, pe modelul proverbului „vulpea când nu ajunge la struguri spune că sunt acri”, că au renunţat la colaborarea cu OMV Petrom, nu din pricina datoriilor acu­mulate, ci „după o analiză privind piaţa distribuitorilor de gaze din Româ­nia. Cea mai bună ofertă, susţinea con­ducerea Colterm,  a venit din partea E.On. Gaz „întrucât această companie practică o liberalizare lentă a preţu­rilor – gradual până în 2018 – identică cu cea care se aplică consumatorilor casnici, în vreme ce fostul nostru furnizor, OMV Petrom, practica o liberalizare abruptă, cu o creştere previzionată a preţurilor cu până la 70 la sută, până la sfârşitul lui 2014”, a declarat Petrică Pampu, directorul Colterm, zilele trecute, într-un comu­nicat de presă.

Colterm dă asigurări că nu va creşte preţul gigacaloriei

Potrivit acestuia, la ora actuală, este asigurat, în proporţie de 75 la sută, stocul de cărbune necesar pentru tre­cerea vârfului de iarnă. „De asemenea, avem asigurate stocurile de păcură, fiind vorba despre o cantitate de 3.000 de tone din rezerva de stat, precum şi gazul necesar producerii gigacaloriei”, a mai afirmat Petrică Pampu, asigu­rând timişorenii că datoriile pe care Colterm le-a acumulat „nu vor influen­ţa în niciun fel furnizarea, la parametri normali, a agentului termic pentru în­călzire şi apă caldă de consum”.

În Timişoara, preţul gigacaloriei este de 325 de lei, cel de facturare fiind de 252 de lei, diferenţa de 73 de lei fiind achitată de Primărie, prin acordarea de subvenţii. În momentul de faţă, circa 75.000 de timişoreni sunt abonaţi la sistemul public de termoficare.

Pe de altă parte, Petrică Pampu sus­ţine că datoriile acumulate prin neplata subvenţiilor atât din partea autorită­ţi­lor locale, cât şi din partea Guvernului, până anul trecut, au condus „la decapi­talizarea companiei, astfel că am fost obligaţi să contractăm credite bancare pentru plata furnizorilor noştri de mate­rii prime, credite ale căror dobânzi acumulate au crescut şi au generat situaţia financiară actuală, prezentată marţi, 24 septembrie 2013, în plenul Consiliului Local Timişoara”.

Colterm are datorii de 130 de milioane de lei către furnizori

Însă primarul Nicolae Robu a de­clarat că, după stingerea arieratelor, în 2012, Municipalitatea primind la sfâr­şitul anului trecut aproape 30 de mi­lioane de lei pentru plata subvenţiei către Colterm, datoriile acestei socie­tăţi au ajuns la 130 de milioane de lei către diverşi furnizori. În acest con­text, edilul Timişoarei a anunţat că a ce­rut un control la această societate, pre­­cizând că va mai cere încă o evaluare, de data aceasta referitoare la persona­lul angajat: „Raportul de control este foarte consistent. Voi analiza şi ce se întâmplă în această zonă a personalu­lui, pentru că asta nu a fost în obiectul controlului. Nicio societate a Primăriei nu poate fi organizaţie de protecţie so­cială. Colterm funcţionează prost, are deficite mari, Municipalitatea nu poate la nesfârşit să le acopere. Ar fi în nere­gu­lă să fie un excedent de personal func­ţionăresc sau tehnic”, a mai declarat Nicolae Robu, punctând că, din informa­­ţiile pe care le are, a auzit că se pregă­tesc disponibilizări la Colterm, fiind transmis deja un material către Primă­rie. Docuemtul nu a ajuns încă pe masa de lucru a edilului. „Dacă şefii companiei, cu aprobarea consiliului de administra­ţie, consideră că sunt potrivite noi restruc­tu­rări, ele se vor face. Nu primarul ia deci­zii în această privinţă”, mai spune edilul.

În lunile trecute, au existat câteva mişcări stranii de personal, în sensul că s-a decis ca 80 de oameni să fie daţi afa­ră pentru ca mai apoi, la câteva zile să se hotărască angajarea altor 50 de persoane.

Print Friendly, PDF & Email