Noul contract de furnizare a gazului pentru Colterm păstrează clauza de întrerupere

Totuşi, o criză a gazului ca şi cea din 2010 este considerată puţin probabilă

ColtermPrin Hotărâre de Consiliu, Primăria Timişoara e decisă să reînnoiască mai vechiul contract de furnizare de gaze semnat de Colterm cu Eon. Nici în această nouă formulă, însă, nu se renunţă la clauza de întrerupere, în caz de neplată, care a fost şi folosită în 2010, în vechiul contract cu OMV Petrom Gas.

 

Nou contract, prevederi vechi

Primăria Timişoara susţine că, având în vedere liberalizarea completă a preţului la gaze naturale, pentru consumatorii non-casnici şi calendarul privind liberalizarea preţului pentru populaţie, regia Colterm a fost nevoită să găsească soluţii avantajoase pentru achiziţia gazelor natural şi, în urma prospectării pieţei gazelor naturale, s-a concluzionat că “cea mai avantajoasă este continuarea colaborării cu furnizorul actual E.ON Energie România”.

Şi pentru că la data semnării noului contract, existau o serie de facturi neachitate, părţile semnatare au convenit ca plata lor să se realizeze conform unui grafic de rambursare. Noua formă a contractului prevede că, în cazul în care Coltermn nu îşi îndeplineşte obligaţiile de plată în termene asumate, în prima fază se aplică penalităţi de 1,02% pe zi calendaristică de întârziere din suma neachitată la scadenţă.

Şi în această formulă se menţine însă mai vechea clauză legată de întreruperea furnizării gazelor. Aceasta se poate realiza în cazul neachitării contravalorii facturilor sau a penalităţilor de întârziere sau altor sume datorate de Colterm în temeiul contractului încheiat, inclusiv în cazul facturilor deja emise, dar şi în situaţia în care compania de termoficare a consumat cantitatea contractual totală şi nu a solicitat suplimentarea cantităţilor de faze contractate. Gazul mai poate fi întrerupt şi în cazul în care nu se depune o garanţie prevăzută de contract sau nu îşi îndeplineşte alte obligaţii asumate prin prevederile contractuale.

Ţinând cont de aceste aspect şi privind retrospectiv, la situaţia de acum patru ani, când a fost întreruptă furnizarea energiei termice, după întreruperea furnizării de gaze, se pot ivi unele îngrijorări. Petru Olariu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, estimează că nu se va mai ajunge, totuşi, în acea situaţie, dat fiind că, acum, situaţia financiară a Colterm este mai bună: “Cu siguranţă nu se va mai ajunge la astfel de situaţii în cazul în care să se întrerupă energia termică, dacă se plătesc restanţele, şi de către populaţie, dar şi de către agenţii economici şi instituţii, pentru că şi în această zonă se acumulau destul restanţe în anii precedenţi”.

Un eveniment greu de uitat

În noiembrie 2010, Timişoara deschidea toate jurnalele de ştiri în ziua în care OMV Petrom Gas, furnizorul de gaze naturale al Primăriei, a oprit furnizarea de gaz din cauza datoriilor Colterm, oraşul rămânând câteva ore fără căldură şi apă caldă. Reprezentanţii Colterm afirmau atunci că instituţia a ajuns în această situaţie din cauză că Primăria şi Guvernul nu i-au achitat datoriile aferente subvenţiei pentru agentul termic furnizat populaţiei, aceste sume, foarte mari, neplătite la timp, putând acoperi fără probleme datoriile restante către OMV Petrom Gas. Chiar şi aşa, timişorenii care şi-au plătit facturile la timp nu aveau nicio vină pentru această situaţie.

Print Friendly, PDF & Email