Câtă mistificare se ascunde în spatele „miraculoaselor” produse de slăbit?

Trucuri slabitReclamele la diverse produse și suplimente nutritive care, spune reclama, au capacitatea de a face minuni în lupta cu kilogramele în plus, au devenit o prezență constantă pe diverse canale. Cât adevăr și câtă mistificare se ascund, însă, în spatele promisiunilor legate de calitățile miraculoase ale acestor produse? Ce conțin acestea în realitate și care sunt riscurile la care îi expun pe eventualii cumpărători? Am căutat să aflăm câteva răspunsuri la aceste întrebări de la un farmacist și de la un dietetician din Timișoara.

 

Iluzii frumos ambalate

Am slăbit 7 kg în prima săptămână, fără regim și simt că trăiesc din nou!”, cam așa sună unul dintre mesajele difuzate intens pe diverse canale online, de radio și TV, ce promovează un „produs-minune” destinat persoanelor cu probleme ponderale.

Produsul, ni se spune, conține un extract de ananas – fruct recunoscut pentru calitățile sale în materie de slăbit. Însă, plusează comercianții, “cu ananasul, cu cât mâncați, cu atât slăbiți. De câte ori mâncați, pierdețîn greutate”.  La o analiză lucidă, făcută fie și de către un neprofesionist, e limpede că nu prea are cum să aibă acoperire în realitate….

Acum este posibil să slăbești 10, 20, 30 kg sau chiar mai mult, foarte repede, datorită unor comprimate miraculoase care, pentru prima dată, concentrează o atât de mare cantitate din principiul activ de slăbire al ananasului: bromelaina. Datorită bromelainei, uimitoarea enzimă din ananas, 2 comprimate devorează până la 900 g de grăsime (de 900 de ori greutatea lor!) De câte ori mănânci, cele 2 comprimate vor arde echivalentul a de 900 de ori greutatea lor în grăsime”, continuă imperturbabil enumerarea pretinselor avantaje producătorii pretinsului produs miraculos. Aceștia se referă, însă, la tehnologia de fabricație în termeni complet ambigui, precizând doar că ar fi vorba despre „o tehnologie brevetată și exclusivă, capabilă să înmagazineze în câteva comprimate întreagaputere de slăbire a mai multor kilograme de ananas”.

Semne de întrebare stârnesc și informațiile referitoare la numărul de persoane asupra cărora au fost efectuate testele clinice. Și aceasta pentru că „miraculosul preparat” – mai aflăm de la producătorii săi – a fost testat pe un eșantion de puțin peste 300 de persoane. Care ar fi obținut, susțin aceștia, rezultate remarcabile, slăbind cu „aproape un kilogram pe zi”. Nicio referire, însă, la posibilele reacții adverse.

Cu primele 10 zile de cură, trebuie să slăbești cel puțin 5 kg sau îți primești banii înapoi. Acesta este un angajament ferm! Așadar, ai 10 zile pentru a verifica adevărul spuselor noastre, iar aceastăîncercare nu te va costa nimic”, continuă angajamentul menit să stimuleze interesul persoanelor preocupate să piardă cât mai rapid kilogramele acumulate în exces, fără a recurge, însă, la diete restrictive și fără a depune efort….

Farmacist: „Nu am încredere în produsele pentru slăbit”

Rodica Vlad 2 (fb)Chestionată cu privire la potențialele efecte negative asupra stării de sănătate ale produselor destinate curelor de slăbire, farmacista timişoreană Rodica Vlad spune că, ea personal, nu este de acord cu aceste produse care au invadat publicațiile și mass-media și despre care spune că sunt distribuite de comercianți „care nu au nimic de-a face cu industria farmaceutică sau parafarmaceutică și care nu pot fi controlați și nici nu se dorește a fi controlați”.

În ceea ce privește bromelaina, enzima conținută în ananas, Rodica Vlad spune că influența benefică a acesteia în procesul de ardere a grăsimilor este cunoscut de multă vreme, dar adaugă că efectele acesteia sunt maxime în situația în care este consumată din fructul în sine, nu sub forma unor extracte. „Ananasul este cunoscut pentru aceste calități ale sale, dar care sunt valorificate dacă se consumă fructul în ansamblu, cu toate enzimele, sărurile minerale și vitaminele pe care acesta le conține. Aceste efecte ale bromelainei sunt exploatate comercial la maximum, prin utilizarea unor tehnici de marketing. Problema este că legislația a permis să pătrundă pe piață o mulțime de astfel de produse, care nu au nicio legătură cu industria farmaceutică și care nu sunt avizate”, atenționează farmacistul Rodica Vlad. Adăugând că nu are încredere în calitățile unor astfel de produse și că a remarcat în activitatea profesională că sunt persoane care cumpără de la farmacie inclusiv produsele dermato-cosmetice, tocmai pentru a avea certitudinea faptului că acestea sunt avizate de către Ministerul Sănătății, de către Agenția Națională a Medicamentului sau de către orice alte organisme care sunt responsabile pentru calitatea unor astfel de produse.

Eu nu cred în aceste reclame care se fac în presă. În primul rând pentru că nu știm ce efecte au aceste produse. Ele nu sunt avizate, nu știm exact ce conțin”, mai spune Rodica Vlad.

Aceasta susţine că pătrunderea pe piață a unor astfel de produse se face sub oblăduirea tacită a organismelor cu putere de decizie în ceea ce privește medicamentele, din rațiuni care țin de interese de ordin financiar. „Din păcate, totul se cumpără pe bani, banul a pus stăpânire pe tot: pe calitatea umană, pe profesionalism.. .Există doar interese comerciale”, mai spune farmacistul Rodica Vlad, potrivit aprecierii căreia metodele de marketing agresiv care se practică în prezent în mass-media nu fac decât să aducă în prim-plan o serie de rețele de comercianți de produse farmaceutice și parafarmaceutice.

Dietetician: „Unica dietă pe care o recomand este stilul de viață sănătos”

Maria Varga Foto ghidulmedicalLa rândul său, nutriționistul și dieteticianul timișorean Maria Varga spune că nu poate să existe pe lumea asta un produs care să facă ceva minune în locul omului, fără ca omul să accepte și să conștientizeze că trebuie să își schimbe stilul de viață.

„Bromelaina din fructul de ananas nu are cum, sub forma unui extract care intră în compoziția acestor produse, să producă efectele pe care le produce fructul, dacă este consumat, în care influența aceasta a bromelainei este potențată de alte zeci de substanțe, care sunt acolo împreună și ale căror efecte nu au fost studiate și nu sunt, poate, cunoscute în întregime”, atenţionează dieteticianul Maria Varga.

Aceasta avertizează și asupra faptului că interesul unor persoane pentru astfel de diete cu efecte pretins miraculoase vine dintr-o formă de comoditate sau din iluzia că ar putea exista produse care să suplinească absența auto-controlului. „Niciun fel de extract nu te poate învăța să îți îmbunătățești auto-controlul, lucrul acesta este posibil doar prin exercițiu și automotivare”, mai spune nutriționistul Maria Varga. Potrivit acesteia, unica dietă pe care o recomandă și care poate oferi rezultate în curele de slăbire este stilul de viață sănătos. Care presupune, nuanțează ea, consumul de alimente de cea mai bună calitate, netratate cu insecticide, fungicide, antibiotice sau hormoni, combinate corect, fără excese și cu moderație, în așa fel încât să îi fie oferite organismului condiții propice să își mențină greutatea corporală sau chiar să slăbească, eliminând în același timp substanțele nocive pe care, în condițiile unei alimentații chimizate, inadecvate, corpul are tendința să le înmagazineze.

Print Friendly, PDF & Email