Caravana TIFF Unlimited a ajuns la Timișoara

Foto: Marius Mariş

Timișorenii vor avea parte de două weekend-uri cu filme noi, multi-premiate, aduse de Caravana TIFF Unlimited. Între 12 și 15 august, proiecțiile în aer liber au loc în parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara, iar între 17 și 23 august, o altă selecție de filme va rula în Grădina de Vară Capitol.

 

În Parcarea supraetajată a Shopping City Timișoara, spectatorii se vor bucura de cele două filme care au deschis oficial Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) în ultimii doi ani, în prezența a mii de spectatori, şi anume comediile Dineu cu vecinii de sus/ Sentimental și Cei mai frumoși ani/ La Belle Epoque. În programul Caravanei intră și unul dintre hiturile anului 2021, Încă un rând/ Another Round, câștigătorul Oscarului pentru Cel mai bun film internațional, alături de noul film regizat de Horațiu Mălăele, Luca.

Filmele vor fi proiectate după următorul program:

Joi, 12 august, ora 21.15: Luca, în regia lui Horațiu Mălăele; Cu: István Téglás, Mădălina Craiu, Andi Vasluianu ;

Un tânăr întors în țară după 20 de ani descoperă o lume pe care nu o mai cunoaște. Cu ajutorul Giuliei (Mădălina Craiu) și a câtorva oameni din fosta sa viață, Luca reușește să își învingă fantomele trecutului și să afle sensul existenței sale.

Vineri, 13 august, ora 21.15: Încă un rând / Another Round, în regia lui  Thomas Vinterberg (Danemarca); Cu: Mads Mikkelsen.

O teorie spune că o anumită concentraţie de alcool în sânge ne-ar deschide mintea către lumea înconjurătoare, distrăgându-ne atenţia de la probleme şi stimulându-ne creativitatea. Entuziasmaţi de teorie, patru profi de liceu se dedică unui experiment ce scapă curând de sub control… Zeci de premii, inclusiv Oscarul pentru Cel mai bun film internaţional.

Sâmbătă, 14 august, ora 21.15: Dineu cu vecinii de sus (Sentimental/ The People Upstairs), în regia lui Cesc Gay (Spania); Cu: Javier Cámara, Belén Cuesta.

O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne. Julio şi Ana sunt împreună de mai bine de 15 ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relaţia lor. În această seară, Ana i-a invitat la cină pe vecinii de sus. Sunt puţin mai tineri, iar gemetele frecvente ce se aud din apartamentul lor au devenit o sursă de tensiune pentru Julio și Ana. Și ce nu știu gazdele este că această cină se va transforma pe neaşteptate într-un tsunami al emoţiilor.

Duminică, 15 august, ora 21.15: Cei mai frumoși ani / La Belle Epoque, în regia lui Nicolas Bedos (Franța); Cu: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant.

Viața lui Victor este dată peste cap atunci când Antoine, un anteprenor strălucit, îi propune un nou tip de atracție: îmbinând artificii teatrale și reconstituiri istorice, firma lui Antoine le permite clienților să aleagă o perioadă din viața lor și să se întoarcă în timp. Victor alege să retrăiască săptămâna în care, în urmă cu 40 de ani, şi-a întâlnit marea dragoste… La Belle Époque a obținut trei premii César în 2020, pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar (Fanny Ardant), Cel mai bun scenariu (Nicolas Bedos) și Cele mai bune decoruri.

La proiecțiile din Parcarea supraetajată Shopping City Timișoara intrarea este liberă. Evenimentul va avea însă loc cu respectarea măsurilor de protecție în vigoare.

Şi în Grădina de Vară Capitol vor rula filme, în cadrul caravanei TIFF, în perioada 17 – 23 august, astfel:

Marți, 17 august, ora 21.15: Mama/ Madre, în regia lui Rodrigo Sorogoyen | Spania, Franța; Cu: Marta Nieto, Jules Porier, Alex Brendemühl; filmul a obţinut premiul pentru Cea mai bună actriţă în secţiunea Orizzonti la Veneţia, 2019.

Filmul urmăreşte întâlnirea Elenei cu un adolescent care îi aduce aminte de fiul ei, dispărut în urmă cu un deceniu, la vârsta de şase ani. Între cei doi începe o relaţie cu urmări neaşteptate.

Miercuri, 18 august, ora 21.15: Berliner, în regis lui Marian Crişan; Cu: Ion Sapdaru, Sorin Cociş şi Ovidiu Crişan.

Viorel este un tractorist scump la vorbă, dintr-un orășel din vestul României. Când maşina unui politician de rang înalt se strică în apropiere, Viorel şi soţia lui îl găzduiesc în casa lor. Investigat pentru corupţie, politicianul simte că are ocazia să-și repare imaginea.

Joi, 19 august, ora 21.15: Noaptea regilor / Night of the Kings,

în regia lui Philippe Lacôte , o coproducţie Franța, Coasta de Fildeș, Canada, Senegal. Filmul s-a aflat pe lista scurtă a nominalizărilor la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, 2021.

Un tânăr este trimis în La Maca, o închisoare din Coasta de Fildeș condusă de condamnaţi şi unde dăinuie o tradiţie sumbră: la fiecare lună roşie, un povestaş este ales dintre deţinuţi pentru a spune o poveste. Ales de liderul închisorii, tânărul află curând ce soartă îl aşteaptă…

Vineri, 20 august, ora 21.15: România sălbatică, în regia lui Dan Dinu şi Cosmin Dumitrache.

Este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din România. După sute de ore de filmare și mai bine de zece ani de preproducție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării.

Sâmbătă, 21 august, ora 21.15: Dineu cu vecinii de sus (Sentimental/ The People Upstairs), în regia lui Cesc Gay (Spania); Cu: Javier Cámara, Belén Cuesta. Un film care a primit cinci nominalizări la Premiile Goya.

O comedie savuroasă în care două cupluri vecine explorează complexitatea relațiilor moderne.

Duminică, 22 august, ora 21.15: Vara lui ’85 / Summer of 85, în regia lui François Ozon, o coproducţie Franţa-Belgia. Filmul a primit 12 nominalizări la ediţia de anul acesta a Premiilor César.

Alexis are 16 ani şi se răstoarnă cu barca în afara coastei Normandiei. Printr-o minune, David se află în apropiere şi îl salvează. Alexis este convins că băiatul cu doi ani mai mare este prietenul pe care îl aştepta de-o viaţă, dar poate prietenia lor rezista mai mult decât o vară?

Caravana TIFF Unlimited este un proiect organizat de Asociaţia Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Europa Cinemas și al Centrului Național al Cinematografiei în parteneriat cu TIFF. Anul acesta ajunge la a 12-a ediție. Platforma de streaming a festivalului, TIFF Unlimited (unlimited.tiff.ro) a fost lansată în 2019 și cuprinde o selecție importantă de filme independente, premiate, semnate de cineaști de renume.

Print Friendly, PDF & Email