O nouă întâlnire din seria „Conectați la viitor”, în organizarea Universităţii de Vest din Timişoara, îl are ca invitat pe alpinistul Horia Colibășanu. Acesta av vorbi despre știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță.
Conferința cu tema „Știință, îndemânare și determinare în alpinismul de performanță” va avea loc miercuri, 22 martie, de la ora 17, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara și va fi urmată de un dialog cu publicul, moderat de conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu.Secretele celor mai buni alpiniști din lume şi modul în care se poate ajunge la performanțe remarcabilesunt doar două dintre subiectele abordate.
Anul trecut, Horia Colibășanu a reușit, în premieră pentru alpinismul românesc, să urce pe vârful Kangchenjunga (8.586 m.), fără oxigen suplimentar și fără ajutor din partea șerpașilor. Kangchenjunga – unul dintre cele mai dificile vârfuri din Himalaya, cu o rată a mortalității de peste 29% – era singurul munte de peste 8.000 de metri neatins de români.
Horia Colibășanu a participat la 23 de expediţii internaţionale de-a lungul carierei, fiind românul cu cele mai mari performanţe în alpinismul de altitudine, cu nouă „optmiari” urcaţi. A fost distins cu medalia de aur pentru Merit Sportiv din partea Guvernului Navarrei şi cu medalia „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit cea mai importantă distincţie pe care o poate acorda preşedintele României: Ordinul Naţional „Steaua României”, grad de Cavaler.
„Universitatea de Vest din Timișoara construiește cea mai importantă platformă de dezbateri din vestul României. Seria de conferințe «Conectați la viitor» devine tot mai cunoscută printre timișoreni, pentru că abordează tematici care sunt cât se poate de importante pentru societate”, spune rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea.
Proiectul „Conectați la Viitor” implică facultățile din cadrul UVT ce au ca obiect de studiu științele exacte: fizică, chimie, biologie, geografie, matematică, informatică și are ca scop popularizarea științei prin intermediul realizării unui dialog interactiv între un moderator, public și un invitat recunoscut de comunitatea științifică.
Evenimentul face parte din programul cultural La UVT, Cultura este Capitală, inclus în Programul Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, finanțat de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte. Partenerul acestei serii de evenimente este Nokia.
Ultimele comentarii