Comisia Europeană a avansat în dezbaterea publică un proiect cu propunerile de regulament, conținând cele trei mecanisme de control al creșterilor excesive de preț la gazele naturale. Este vorba despre achiziția în comun a necesarului de gaze, de stabilirea unor niveluri variabile de plafonare și, în al treilea rând, de regulile de solidaritate între statele membre. În acest contex, spune deputatul liberal Marilen Pirtea, prim-vicepreședintele PNL Timiș, „provocarea zilei pentru europenii ce aparțin zonei UE27 este «îmblânzirea» prețurilor la gaze.”
„Comisia Europeană propune acum asumarea angajamentelor obligatorii ale statelor membre în scopul agregării cererii UE pentru echivalentul a cel puțin 15% din obiectivele lor de umplere a depozitelor, dar nu numai atât. Se propune, în plus, ca să fie adoptate măsuri comune care să conducă la sporirea transparenței tranzacțiilor de achiziții pentru aprovizionarea cu gaze intenționate și încheiate”, declară deputatul PNL Marilen Pirtea.
Pe lângă aceste măsuri, adaugă el, Comisia Europeană susține necesitatea adoptării unui mecanism de informare la nivel european, din partea statelor componente, înainte de încheierea oricărei achiziții de gaze, ori a unui memorandum de înțelegere de nivel european pentru toate achizițiile de peste 500 de milioane de metri cubi de gaze. „În acest fel s-ar reuni condițiile în care se va putea emite o recomandare (avertizare) în cazul unui impact potențial negativ asupra funcționării achiziției în comun. Toate aceste măsuri sunt binevenite și vor genera un control mult mai eficient al prețurilor gazelor pe care urmează să îl plătească statele achizitoare din piața comună europeană, pentru sezonul rece care se apropie”, declară Marilen Pirtea.
Ultimele comentarii