După o săptămână de când Primăria Timișoara a primit solicitarea de ajutor din partea primarului din Cernăuți, Roman Kliciuk, sute de timișoreni s-au mobilizat pentru a întinde o mână de ajutor în campania denumită Timișoara pentru Ucraina. S-au adunat deja peste 180.000 de lei, iar primul transport cu ajutoare a ajuns la Cernăuți.
În ultimele zile, alte liste cu echipamente medicale și de protecție civilă au ajuns la Timișoara de la orașul înfrățit, Cernăuți. „Suntem în fața unei crize umanitare: 15.000 de refugiați fugiți din calea războiului din alte orașe ucrainene sunt acum în Cernăuți, având nevoie de saltele, corturi, sisteme de încălzire, echipamente medicale, generatoare de curent, produse de igienă și multe altele”, declară primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Până acum, în campania Timișoara pentru Ucraina, circa 30 de organizații și instituții împreună cu Primăria Timișoara și-au coagulat eforturile pentru a răspunde nevoilor venite de la Cernăuți și pentru a pregăti Timișoara pentru primirea civililor ucraineni care fug de război.
S-au donat deja peste 180.000 de lei, la care se adaugă alte donații în produse și echipamente de la diverse firme, au fost achiziționate primele produse și primul transport cu generatoare a ajuns deja la Cernăuți. Acestea vor fi folosite de Compania de Apă a orașului, pentru alimentarea tuturor celor care au nevoie.
„Energia și dorința timișorenilor de a face bine sunt copleșitoare. Fiecare leu donat contează pentru rezolvarea unei situații de criză. Un mare mulțumesc fiecăruia în parte!”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.
Întreaga campanie Timișoara pentru Ucraina este susținută de voluntari, menționează Dominic Fritz: de la cei care fac donații, la cei care coordonează întreg procesul de căutare, achiziție, centralizare și transport de echipamente și bunuri de care e nevoie la Cernăuți, la echipele de asistenți sociali, traducători, reprezentanți ai organizațiilor care preiau refugiații ajunși la Timișoara, la oameni care caută cazare și masă pentru aceștia și la cei care le oferă, la cei care fac servicii de transport sau descărcare a bunurilor cumpărate, până la echipa de comunicare și suport IT fără de care aceste legături ar fi mult, mult mai greu de făcut – toți fac muncă voluntară.
Vineri, 4 martie, la Direcția de Asistență Socială din cadrul Municipalității s-a deschis primul centru de suport al refugiaților ucraineni care ajung în Timișoara și care este gestionat de asistenți sociali și profesioniști cu multă experiență în ajutorarea refugiaților, din partea ONG-urilor de profil. Centrul funcționează non-stop.
Cei care vor să se alăture acestei campanii umanitare, o pot face accesând pagina web https://timisoarapentruucraina.ro/, iar informații la zi despre acțiunile echipelor de voluntari se găsesc pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/timisoarapentruucraina. Prin intermediul campaniei, refugiații ucraineni vor avea acces la cazare verificată, sigură pentru ei, cu condiții decente. „Cel mai important lucru pentru persoanele care fug de război este încrederea. Vrem să fim siguri că locațiile unde vor fi cazați atinge anumite criterii. De aceea e important să avem spații verificate”, spun reprezentanții Fundației Comunitare Timișoara.
Pentru cei care vor să pună la dispoziție cazare și masă pentru refugiați s-a înființat un număr special prin WhatsApp la +40 741 113 952, de unde voluntarii campaniei vor prelua aceste oferte.
Companiile care doresc să se implice, pot contacta organizatorii campaniei prin e-mail, la adresa timisoara.pentru.ucraina@gmail.com.
Ultimele comentarii