Parlamentul European anunţă că porumbul modificat genetic “Pioneer 1507” nu ar trebui pus pe piaţă pentru cultivare, întrucât polenul său rezistent la insecte ar putea răni moliile şi fluturii. Deputaţii europeni cer Consiliului să respingă autorizarea pe care o propusese, iar Comisiei, să nu propună şi să nu reînnoiască autorizaţiile pentru niciun fel de organism modificat genetic, înainte de îmbunătăţirea metodelor de evaluare a riscurilor. Şi în Timiş se cultivă soiuri autorizate de porumb modificat genetic, dar numai experimental.
Eurodeputaţii cer verificări extinse
Deputaţii Parlamentului European se opun punerii pe piaţa U.E. a porumbului modificat genetic “Pioneer 1507” pe motiv că acest lucru ar depăşi puterile de implementare ale Comisiei, stabilite în regulile comunitare privind eliberarea deliberată în mediu a unor organisme modificate genetic. Deputaţii subliniază că propunerea C.E. nu specifică “nicio condiţie pentru protejarea unor medii/ecosisteme speciale şi/sau a unor arii geografice”, aşa cum cere legislaţia.
Rezoluţia a fost adoptată zilele trecute, cu 385 de voturi pentru, 201 împotrivă şi 30 de abţineri.
Europarlamentarii susţin că Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară nu a fost în mod explicit de acord cu concluzia citată de Pioneer că există un risc neglijabil legat de porumbul 1507 pentru molii şi fluturi, subliniind că aceştia pot fi afectaţi dacă sunt expuşi la acest polen. Parlamentul European a mai arătat că acest soi de porumb este rezistent la glufosinatul din ierbicide şi că este comercializat ca atare în SUA şi Canada. Cu toate acestea, U.E. clasifică glufosinatul ca fiind toxic pentru reproducţie şi nu va mai autoriza utilizarea sa după 2017, mai spun eurodeputaţii. Singurul porumb modificat genetic autorizat pentru cultivare în U.E. este MON 810, de la Monsanto.
“Pe baza acestei propuneri, pot spune că ne lipsesc dovezile privind siguranţa acestei tulpini de porumb Pioneer OMG şi nu o putem accepta pe piaţa U.E.”, declară eurodeputatul german Dagmar Roth-Behrendt, care s-a opus, alături de alţi colegi, autorizării date de Comisia pentru mediu. Acesta mai spune că, în cazul porumbului Pioneer 1507, el şi colegi de-ai săi au decis să ne opună propunerii de autorizare deoarece au fost surprinşi de atitudinea C.E., care a luat o decizie pozitivă, deşi numai şase state membre au votat în favoarea autorizării, 12 declarându-se împotrivă. “Evaluarea riscului, făcută de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară, arată că fluturii foarte sensibili şi moliile pot fi afectaţi de polenul porumbului 1507. Cu toate acestea, Pioneer a refuzat să prezinte documente suplimentare privind monitorizarea şi măsurile de protejare a acestor specii”, mai spune eurodeputatul german.
Dagmar Roth-Behrendt afirmă că lipsa dovezilor din partea industriei cu privire la siguranţa noilor culturi nu ajută la îndepărtarea îngrijorărilor cetăţenilor legate de organisme modificate genetic. În momentul de faţă, 61% din europeni se opun dezvoltării produselor alimentare provenite din culturi modificate genetic în UE.
780 de hectare de porumb OMG în Timiş
Timişul a fost anul trecut judeţul cu cea mai mare suprafaţă agricolă cultivată cu porumb modificat genetic. Conform informaţiilor Direcţiei Judeţene Agricole, în judeţ a fost cultivată o suprafaţă de 780 de hectare cu porumb modificat genetic, culturi concentrate în zona Gătaia. Porumbul recoltat a intrat direct în siloz şi a fost utilizat pentru hrana animalelor, nefiind folosit pentru alimentaţie umană, după cum susţin reprezentanţii Direcţiei Agricole.
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost notificată încă din 2010 cu privire la introducerea deliberată în mediu, pe perioada 2010 – 2014, a porumbului Bt11xGA21, modificat genetic pentru rezistenţă la atacul unor insecte lepidoptere şi toleranţă la erbicide pe bază de glifosat. În notificarea respectivă se specifică faptul că testele în câmp se pot desfăşura pe 13 amplasamente diferite din România, între 2010 şi 2014. Testarea acestui soi de porumb se poate efectua în Timiş, în cadrul Staţiunii de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin şi la Cărpiniş, Grabaţ, Jimbolia, iar în Arad, la Peregu Mare, Şeitin şi Nădlac. Potrivit respectivei notificări, se pot cultiva suprafeţe de până la 5.000 de metri pătraţi pe fiecare dintre locaţiile selecţionate.
Părerile sunt, însă, împărţite. Ştefan Tarjoc, directorul Staţiunii Agricole Lovrin, declară că, în acest sens, vin tot felul de informaţii contradictorii: “Dacă în spaţiul european se vorbeşte despre interdicţii, în America, de exemplu, se folosesc hibrizi de porumb modificat genetic, şi acolo controalele legate de siguranţa alimentară sunt foarte stricte”. Oricum, declară Ştefan Tarjoc, lipsesc studiile legate de eventuale efecte negative ale consumului de porumb modificat genetic, dar afirmă şi el că ceea ce s-a cultivat în Timiş s-a folosit pentru hrana animalelor. “Nu ştiu dacă e mai sănătos un porumb care nu e modificat genetic, dar e tratat intensiv cu ierbicide. Soiurile de porumb OMG, de pildă, sunt rezistente la atacul sfredelitorului porumbului, care constituie o problemă şi în Timiş, ducând la şubrezirea plantelor, care, mai ales în zona de câmpie, pot fi culcate uşor la pământ de vânt şi nu mai pot fi recoltate. În plus, acest sfredelitor infectează porumbul cu aflatoxină, lucru care nu îl mai face indicat nici pentru consumul animalelor”, mai spune directorul Staţiunii Agricole Lovrin.
Ultimele comentarii