Aproape 30 de tineri medici rezidenți din întreaga țară, români și străini, participă, azi, la Centrul de Laparoscopie și Microchirurgie “Pius Brânzeu”, din Timișoara, la un curs postuniversitar dedicat artroplastiei genunchiului, beneficiind și de prezența unor specialiști din străinătate, anunţă Agerpres.
Şeful Clinicii de Ortopedie și Traumatologie din cadrul Spitalului Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu”, din Timișoara, prof. univ. dr. Romulus Fabian Tatu, spune că a organizat un curs postuniversitar de introducere în artroplastia genunchiului, care presupune înlocuirea cu articulație artificială a genunchiului bolnav. Cursul li se adresează medicilor tineri, rezidenților, care, cu această ocazie, capătă primele cunoștințe în acest tip de intervenție, un tip de tratament care se extinde tot mai mult și la noi în ţară.
Potrivit chirurgului Fabian Tatu, sunt multe persoane care necesită această intervenție chirurgicală, iar dacă în urmă cu câțiva ani înlocuirea șoldului domina acest tip de intervenție, azi constată că înlocuirea genunchiului capătă o pondere mai mare chiar și decât înlocuirea șoldului.
Prof. Romulus Fabian Tatu afirmă în Timișoara se practică astfel de operații de mult timp, fiind una dintre intervențiile frecvente. “După o astfel de intervenție, viața devine normală, după o lungă perioadă de suferință articulară, cu dureri care devin la un moment dat insuportabile. Principalul beneficiu al acestei operații este dispariția durerii articulare”, mai spune prof. Tatu.
Chirurgul Romulus Fabian Tatu este recunoscut pentru multiplele proceduri de transplant tisular pe care le efectuează la Spitalul Militar Timișoara, anul trecut clinica înregistrând cea de-a o suta astfel de intervenție, cu țesuturi de os prelevate.
Ultimele comentarii