Scriitoarea Eleanor Catton, câştigătoarea Man Booker Prize 2013

Scriitoarea neozeelandeză Eleanor Catton este cea mai tânără câştigătoare a Man Booker Prize, distincţie pe care a primit-o pentru romanul său “The Luminaries”.

dtho20130912EleanorCatton018.JPGScriitoarea în vârstă de 28 de ani este cel mai tânăr câştigător al presti­gioasei distincţii literare. Romanul său de 832 de pagini, o poveste situată în secolul al 19-lea, este, totodată, cel mai lung volum recompensat din istoria Man Booker Prize. Anterior, cel mai lung roman recompensat cu Man Booker Prize a fost cel al lui Hilary Mantel, Wolf Hall, în 2009, infor­mează o sursă citată de Mediafax.

Născută pe 24 septembrie 1985, în Canada, dar crescută în Noua Zee­landă, Eleanor Catton are o diplomă de master în literatură modernă. Romanul său de debut, The Rehearsal (2008), a apărut pe lista scurtă a Guar­dian First Book Award şi a Dylan Thomas Prize şi pe lista lungă a Orange Prize. A fost publicat în 17 teritorii şi 12 limbi străine. The Luminaries a fost publicat pe 5 septembrie 2013. Romanul “poliţist victorian”are acţiunea situată în timpul goanei după aur din Noua Zeelandă a secolului al 19-lea.

Câştigătorul Man Booker Prize pe 2013 a fost anunţat săptămâna trecută, într-o ceremonie care a avut loc la Guildhall, din Londra. Premiul a fost în­mânat de Camilla, ducesa de Cornwall, care sprijină o serie de organizaţii ce promovează lectura, inclusiv National Literacy Trust, organizatorul acestei ceremonii.

În cursa pentru Man Booker Prize 2013 s-au mai aflat Jim Crace (Har­vest), Colm Toibin (The Testament Of Mary), Ruth Ozeki (A Tale For The Time Being), Jhumpha Lahiri (The Lowland) şi NoViolet Bulawayo (We Need New Names). Finaliştii sunt recompensaţi fiecare cu un cec de 2.500 de lire sterline.

Catton este al doilea scriitor neo­zeelandez care câştigă acest premiu, după Keri Hulme, premiată în 1985 pentru romanul The Bone People.

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda şi în statele Common­wealth. Recent, însă, reprezentanţii asociaţiei care acordă acest trofeu au decis să modifice regulamentul, pentru a permite autorilor americani să se înscrie în cursa pentru Man Booker Prize, începând din 2014. Decizia a împărţit în două lumea literară, unii critici fiind de părere că scriitorii americani vor domina acest premiu. Autorul recompensat cu Man Booker Prize primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură noto­rietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

În 2012, Man Booker Prize a reve­nit scriitoarei Hilary Mantel, pentru romanul Bring Up the Bodies. Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul Wolf Hall, în 2009. Printre lau­reaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rush­die, Kazuo Ishiguro, Margaret At­wood, Ben Okri şi Thomas Ke­neally.

Print Friendly, PDF & Email