De ce este extremismul de dreapta atât de periculos?

Una dintre întrebările la care se încearcă un răspuns prin expoziția itinerantă „Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta”

NPDCe este democrația și care este modul de a o trăi și de a o pune în practică? Ce este extremismul de dreapta și care e modul în care ideologia de extremă dreapta își găsește căi de acces către publicul tânăr, într-o tentativă de a câștiga noi adepți și în ce fel se manifestă fenomenul de extremă dreaptă în spațiul din proximitatea României? Despre toate acestea își propune să vorbească publicului timișorean expoziția itinerantă „Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta”.

 

Expoziția itinerantă Pentru o democrație activă – împotriva extremismului de dreapta ajunge la Timișoara, în perioada 18 martie – 1 aprilie, anunță Centrul Cultural German din Timișoara și Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România.

Deschiderea oficială a expoziției – găzduită de Biblioteca Centrală Universitară a Universităţii de Vest din Timişoara, în foaierul clădirii vechi – va avea loc în 24 martie, la ora 14, evenimentul fiind urmat de desfășurarea unui work-shop dedicat studenților.

Expoziția reprezintă un proiect comun, realizat în colaborare de Fundaţia Friedrich-Ebert-Stiftung România și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Scopul acesteia, potrivit organizatori, este acela de a informa asupra numeroaselor forme pe care le îmbracă extremismul de dreapta și de a avertiza asupra pericolului direct pe care acesta îl reprezintă şi pentru cetățeni, și pentru societate în ansamblul ei. În plus, expoziția reprezintă și un prilej de organizatori de educare și încurajare a cetățenilor români în direcția implicării în sprijinul democrației și al drepturilor omului.

Expoziția supune analizei publicului, prin intermediul a 17 panouri mobile, numeroase teme de reflecție referitoare, printre altele, la chestiuni legate de esența democrației, de modul în care se poate trăi democrația și de modalitățile de punere în practică a democrației, dar și la mecanismele insidioase prin care ideologia de extremă dreaptă își caută căile de acces, cu preădere către publicul tânăr:

Ce este democrația și cum o putem trăi și pune împreună în practică? De ce este extremismul de dreapta atât de periculos? Care este imaginea despre lume care se ascunde în spatele ideologiei de extremă dreaptă? Care este tactica organizațiilor de extremă dreaptă? Care sunt instrumentele prin care extrema dreaptă pătrunde în spațiul privat al tinerilor și prin ce metode câștigă adepți și simpatizanți? Cum se folosesc cei de extremă dreapta de muzică și internet în propriul interes? Ce activități desfășoară extremiștii de dreapta în România și în țările din jur? Cum putem reacționa ca democrați în fața unor concepții și comportamente de extremă dreaptă? Și, nu în ultimul rând, cum putem întări democrația prin angajamentul personal? Toate aceste subiecte figurează pe lista întrebărilor la care organizatorii expoziției își propun să îndemne publicul timișorean la informare, reflecție și la încercarea de a găsi un răspuns.

La vernisaj va fi prezent și coordonatorul de program în cadrul Friedrich-Ebert-Stiftung România, Cristian Chiscop, care va susține, la final, workshop-ul dedicat studenților. Intrarea la eveniment este liberă, anunță organizatorii expoziției.

Print Friendly, PDF & Email