Judecător Dana Gîrbovan: „Este nu doar artificial, ci şi periculos, să izolezi anticorupţia sau să o identifici cu justiţia şi statul de drept”

Dana Garbovan Foto ZiareJudecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România, spune că se impun câteva remarci după declaraţiile făcute, zilele acestea, de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, în privinţa sistemului de justiţie din România şi a luptei anticorupţie. Şi asta, întrucât, explică ea, unii formatori de opinie şi analişti din România echivalează eronat, tot mai des, justiţia cu anticorupţia, iar cerinţa respectării stricte a regulilor şi drepturilor omului este înlocuită cu teoria „pagubelor colaterale”.

 

O primă remarcă, scrie Dana Gîrbovan pe profilul său de pe o reţea de socializare, vizează focusarea majorităţii presei, „din nou”, doar pe declaraţiile ce privesc continuarea luptei împotriva corupţiei, ignorând şi neexplicând contextul în care au fost afirmate.

Dana Gîrbovan declară că a ascultat întreaga conferinţă de presă a canceralului Angela Merkel, subliniind că declaraţiile acesteia vizând lupta împotriva corupţiei au fost precedate de declaraţii privind întărirea statului de drept şi îmbunătăţirea sistemului de justiţie. „«Am discutat despre statul de drept, despre sistemul de justiţie. Am văzut că există progrese în domeniul combaterii corupţiei. Ştim că Guvernul Dacian Ciolos urmăreşte cu prioritate acest subiect, că vrea să obţină bunăstarea populaţiei din România», a spus Merkel în deschiderea conferinţei, stabilind în acest mod cadrul discuţiilor”, spune Dana Gîrbovan. Subliniind că ordinea menţionată de oficialul geman este pe cât de firească pe atât de importantă: stat de drept, sistem de justiţie, lupta anticorupţie. „Este nu doar artificial, ci şi periculos, să izolezi anticorupţia sau să o identifici cu justiţia şi statul de drept”, explică magistratul.

În plus, menţionează preşedintele UNJR, o justiţie funcţională şi o luptă anticorupţie eficientă nu se pot duce decât atunci când există un stat de drept puternic. Explicând: „Acesta îţi asigură o justiţie independentă şi eficientă, în cadrul căreia, alături de alte infracţiuni, este combătută şi corupţia. Stat de drept, însă, implică şi egalitate în faţa legii, transparenţă, legislaţie accesibilă, previzibilă şi stabilă, responsabilitate instituţională etc.”

Judecătorul Dana Gîrbovan mai spune că insistă în sublinierea acestor nuanţe, pentru că în spaţiul public românesc „diverşi formatori de opinie şi analişti” echivalează tot mai des justiţia cu anticorupţia, iar cerinţa respectării stricte a regulilor şi drepturilor omului este înlocuită cu teoria „pagubelor colaterale”. „Realitatea este că infracţiunile de corupţie, la fel ca toate infracţiunile, trebuie anchetate după regulile specifice dreptului penal şi de procedură penală. Ăsta pe de-o parte. Pe de altă parte, problemele sistemului de justiţie sunt mult mai multe şi mult mai complexe decât cele specifice luptei anticorupţie. Aceste probleme complexe afectează activitatea întregului sistem de justiţie, inclusiv lupta anticorupţie”, explică magistratul. Reamintind, în context, de deficienţele la nivel de resurse umane, de sistemul informatic învechit, de problemele legate de transparenţă, de lipsa unei evaluări eficiente a magistraţilor, de o legislaţia impredictibilă etc.

Dana Gîrbovan declară că îmbunătăţirea actului de justiţie necesită garantarea independenţei magistraţilor de orice influenţe din afară, fie că ar veni de la servicii secrete, politicieni sau oameni de afaceri, atât la nivel personal, cât şi la nivel de sistem. Ca atare, recomandă aceasta, „cine vrea să emită analize şi opinii credibile despre anticorupţie şi justiţie trebuie în primul rând să privească lucrurile detaşat şi în perspectivă”. Adăugând că, oricâte eforturi ar depune Justiţia şi oricât de importante ar fi rezultatele, nu este suficient pentru combaterea corupţiei: „Corupţia nu poate fi combătuta doar de justiţie, prin mijloace punitive ce acţionează când răul e de multe ori deja făcut. Combaterea corupţiei implică un efort interinstituţional real şi metode conjugate pentru a-i elimina cauzele. Astfel, e nevoie de transparenţă, de legi clare, de reducerea birocraţiei, de educaţie”.

 

Citeşte şi:

Judecător Dana Gîrbovan, fost preşedinte al UNJR: „Regulile luptei anticorupţie trebuie respectate, pentru a nu o discredita şi arunca în derizoriu”

 

Judecător Dana Gîrbovan, fost preşedinte al UNJR: „Regulile luptei anticorupţie trebuie respectate, pentru a nu o discredita şi arunca în derizoriu”

Print Friendly, PDF & Email