Timişoara va găzdui „Zilele Basarabiei”

Afis Zilele BasarabieiO agendă culturală bogată și o serie de evenimente, toate menite să strângă punțile de comunicare între românii din țară și cei de dincolo de Prut, este oferta cu care se prezintă în fața timișorenilor Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara. În cadrul celei de-a XV-a ediții a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”.

 

Cultura și comunicarea, factori de legătură între români

Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara anunță că, în zilele de 27 – 29 martie, vor avea loc, la Timișoara, o serie de evenimente plasate sub auspiciile celei de-a cincisprezecea ediții a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”.

Asumându-și rolul de a face cunoscut, în România, glasul românilor de peste Prut, reprezentanții Organizației Studenților Basarabeni din Timișoara precizează că roadele inițiativelor care au aparținut predecesorilor lor trebuie duse mai departe, în vreme ce alte noi inițiative trebuie să se nască, în continuare. „Unii dintre voi deja ne cunoașteți, ceea ce ne dă speranță să nu ne oprim, alții încă nu, de aceea nu renunțăm. Avem revoltă, inițiativă, energie și cel mai important – speranță. Ne pasă, motivele să ne facem auziți sunt tot mai multe, iar susținerea și înțelegerea voastră ne sunt esențiale”, notează reprezentanții OSBT, într-o postare publicată pe contul de Facebook al Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”.

 

O agendă bogată în evenimente

Din seria evenimentelor care vor avea loc pe parcursul festivalului, organizatorii menționează că, în cursul dimineții de vineri, 27 martie, la ora 11, va avea loc o depunere de coroane de flori la monumentul Regelui Ferdinand, din Piața Victoriei. Apoi, de la ora 18, în incinta Hotelului Timişoara, se va desfășura o dezbatere despre „Inițiativa tinerilor basarabeni”.

În intervalul 27 – 29 martie, va avea loc, în incinta Iulius Mall Timișoara, cea de-a doua ediție a unui târg de produse din Republica Moldova, în cadrul căruia vor fi comercializate produse aparținând celor mai bune mărci moldoveneşti.

Pe agenda evenimentelor mai figurează și organizarea unei lansări de carte, care va avea loc în 28 martie, în incinta Bibliotecii Politehnica. Invitați să participe la eveniment vor fi, potrivit informațiilor transmise de organizatori, mai mulți scriitori din Republica Moldova: Ion Buzu, autorul volumului de poezie 3 ml de Konfidor, Victor Țvetov, autor al volumului de versuri În lipsa unor lucruri importante, prozatorul de origine basarabeană Alexandru Vakulovski și scriitoarea Moni Stănilă.

Referindu-se la evenimentul cultural care va fi găzduit de Biblioteca Universității Politehnica, organizatorii anunță că, în 28 martie, de la ora 13, se va desfășura „o lectură de istorie la rece (…) unde vom combina «Zilele Basarabiei» cu istoria de la baștina soților Vakulovski-Stănilă. Poetul , criticul literar și eseistul Alexandru Vakulovski ne pregătește o carte cu interviuri și scrisori ale antonenilor care au luptat în Afganistan, iar Moni Stănilă – cartea «Colonia fabricii». Victor Țvetov va vorbi despre cartea «În lipsa unor lucruri importante», iar tânărul poet Ion Buzu își va publica cartea «3 ml de Konfidor»  – o carte de poezii cu naraţiune şi un fel de scenariu, o linie de subiect şi nişte teme în jurul cărora gravitează şi face „cicatrici din altă realitate”.

Sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 22, va fi organizat un concert cu participarea trupei Alternosfera, din Republica Moldova, în incinta fostelor Hale Fructus, de pe strada Gheorghe Lazăr nr. 26.
Duminica, 29 martie, de la ora 18, va avea loc, sub auspiciile aceluiași eveniment cultural, un spectacol prezentat de trupa de teatru „Vasile Alecsandri”, din Bălţi, care va interpreta, în incinta sălii de spectacole din cadrul Fundaţiei Judeţene de Tineret Timiş, piesa Dragă Doamnă profesoară…, în regia lui Nelly Cozaru. Piesa de teatru se referă, potrivit informațiilor furnizate de organizatori, la o temă extrem de actuală: societatea viciată şi agresivă, în care relaţia profesor-elev este influenţată de puterea banului. „Violenţa, intoleranţa, iresponsabilitatea, minciuna – toate formează tabloul unei lumi în cadrul căreia sunt plasate personajele şi în care se conturează conflictul între generaţii, lupta pentru idealuri şi principii. Spectacolul va incita spectatorul la o analiză profundă, căci oare cine dacă nu noi ne confruntăm astăzi cu o astfel de societate?”, notează organizatorii.

Ultima zi a festivalului, cea de duminică, 29 martie, se va încheia cu o seară de socializare, care va fi găzduită în incinta Restaurantului Politehnica (Baza 2).

Premergător debutului celei de-a XV-a ediții a Festivalului Cultural „Zilele Basarabiei”, OSBT anunță că va avea loc, sâmbătă, 21 martie, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara, începând cu ora 17, vizionarea unui film realizat în Republica Moldova. Pelicula, intitulată Culorile, este regizată de Viorica Meșină. Referindu-se succint la subiectul filmului, organizatorii precizează că acesta îşi propune să aducă pe micile ecrane culorile prin care poate trece o relaţie: „Vă întrebați, probabil, care ar fi ultima culoare atunci când iubești sau care ar fi extremele unei vieți fericite? Filmul «Culorile» ne arată variata gamă de culori din care putem alege. Ne inspiră încredere, speranță. Ne face să gândim”.

Print Friendly, PDF & Email