AEP a identificat 5.000 de voturi multiple la alegerile europarlamentare din mai 2014

2.230 s-au regăsit în cadrul aceleiaşi secţii de votare

ALEGERI PARLAMENTARE - HUNEDOARA - 2012Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat verificarea listelor de vot de la alegerile europarlamentare din mai 2014. Verificările au relevat nereguli la peste 9.000 de voturi. Mai mult de jumătate reprezintă voturi multiple, iar jumătate dintre acestea sunt înregistrate la aceeaşi secţie de votare. A fost anunţat Parchetul General.

 

Peste 4.500 de voturi multiple

Reprezentanţii AEP au anunţat, la începutul săptămânii, că au finalizat verificarea listelor electorale utilizate la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai 2014. Rezultatele verificărilor, informează Biroul de Presă al AEP, au fost deja transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Verificările efectuate pe listele permanente şi pe tabelele electorale au relevat că numărul total de voturi afectate a fost de 9.310 – 3.106 înregistrări sunt pe listele permanente şi 6.204 înregistrări sunt pe listele suplimentare –, anunţă AEP. 4.641 au fost voturi multiple (adică, CNP-uri care s-au regăsit atât pe listele electorale permanente, cât şi pe listele suplimentare de vot). Iar din totalul celor 4.641 de înregistrări multiple, 2.230 s-au regăsit în cadrul aceleiaşi secţii de votare, pe aceeaşi listă sau pe liste diferite.

AEP tarnsmite că au fost identificate 571 înregistrări cu semnătură incertă. Dintre acestea, 498 figurează pe listele permanente şi 73 pe listele suplimentare de vot. 135 semnături prezintă ştersături sau adăugiri peste partea iniţială, 350 de semnături reprezintă posibile însemnări ale membrilor secţiei de votare, iar 86 de semnături depăşesc parţial sau total spaţiul alocat acestora în cadrul listelor.

Potrivit informaţiilor oferite de AEP, au mai fost identificate, de asemenea, 950 înregistrări catalogate ca având rândul anulat, dintre care 557 semnături au rândurile tăiate cu o linie sau alte însemnări, 140 semnături sunt radiate, iar în cazul a 253 semnături apar însemnări de urnă mobilă.

În cazul a 26 de înregistrări s-a constat absenţa semnăturii. Au mai fost identificate, de asemenea, şi 2.600 de semnături identice.

Rezultatele pe judeţe nu au fost făcute, încă, publice

Întrebat dacă verificarea realizată de AEP a relevat ilegalităţi în Timiş, directorul filialei Vest a AEP, Nicolae Amzoi, ne spune că nu dispune de informaţiile referitoare la posibile ilegalităţi înregistrate în secţii de vot din cadrul filialei Vest, întrucât informaţiile au fost centralizate la nivelul AEP, după primirea listelor de la Biroul Electoral Central.

Am solicitat în scris Departamentului de Comunicare al AEP să ne comunice dacă la alegerile europarlamentare au fost înregistrate infracţiuni de vot multiplu în Timiş. Şi am mai întrebat, de asemenea, care au fost secţiile de votare din ţară în care au fost înregistrate cele 2.230 voturi multiple (despre care reprezentanţii AEP au comunicat că au fost identificate pe aceeaşi listă sau pe liste diferite). Până la închiderea ediţiei, nu am primit, însă, un răspuns din partea AEP.

Print Friendly, PDF & Email