Echipa P.N.Ţ.C.D. Timiş îşi caută candidaţi proprii pentru alegerile europarlamentare

Valentin Moldovan este potenţial interesat. Adrian Orza respinge din start ideea unei candidaturi.

sediu PNTCD 2Conflict mocnit în sânul echipei P.N.Ţ.C.D. Timiş. În vreme ce liderul filialei judeţene anunţă cu satisfacţie că partidul se situează pe un trend ascendent şi că se lucrează la definitivarea listei cu posibilii candidaţi ai Timişului pentru alegerile europarlamentare, lăsând să se înţeleagă că e posibil să candideze, consilierul local Adrian Orza şi-a anulat în ultimul moment anunţata conferinţă de presă şi spune că singurul lucru care îl interesează este administraţia locală. 

Trecerea pragului electoral de 5%, unica miză stabilită

Situaţie ambiguă, miercuri la prânz, la sediul P.N.Ţ.C.D. Timiş, când conferinţa de presă anunţată iniţial de consilierul local Adrian Orza a fost anulată în ultimul moment, în locul ei fiind organizată o alta, ale cărei gazde au fost preşedintele P.N.Ţ.C.D. Timiş, Valentin Moldovan, şi Ciprian Mihok, recent desemnat preşedinte al Organizaţiei Municipale Timişoara.

Fără să ofere prea multe detalii despre situaţia ambiguă creată, Valentin Moldovan a ales să vorbească doar despre recenta reunire, la Poiana Braşov, a reprezentanţilor Comitetului Naţional de Conducere al P.N.Ţ.C.D., a prezentat succint rezoluţia adoptată la nivel naţional şi a precizat că “partidul e hotărât să facă în acest an o figură cât mai bună la alegerile parlamentare”. Principala opţiune a partidului este aceea de a participa la scrutinul din primăvară pentru alegerile europarlamentare sub siglă proprie şi propunând liste proprii. Cu toate acestea, P.N.Ţ.C.D. se declară deschis constituirii unei soluţii politice comune a dreptei româneşti, însă “numai în măsura în care ea se va forma urmând modelul promovat de Seniorul Corneliu Coposu, şi nu ambiţiile politicienilor”.

Valentin MoldovanReferindu-se la modul în care va fi reprezentat Timişul la alegerile europarlamentare din acest an, Valentin Moldovan spune că lista de candidaţi se află încă în lucru, urmând ca numele să fie făcute publice cel mai probabil în cursul lunii februarie, dar că, deşi partidul este adeptul unei formule de coagulare a forţelor politice de dreapta, este probabil că va avea o listă proprie de candidaţi pentru alegerile europarlamentare. „Există o împuternicire a preşedintelui şi a vicepreşedinţilor să poarte în continuare runde de discuţii cu reprezentanţii forţelor politice de dreapta, în vederea realizării unei uniuni a dreptei româneşti”, anunţă Valentin Moldovan, Acesta apreciază că „împreună am avea şanse mai mari, fireşte, pentru că, în cazul în care unele partide de dreapta se vor situa sub pragul electoral, se va ajunge la redistribuirea unor mandate”, lucru care va reprezenta o pierdere pentru forţele de dreapta.

Liderul P.N.Ţ.C.D. Timiş afirmă că ei vor fi mulţumiţi dacă vor trece pragul de 5% şi vor obţine doi – trei europarlamentari. „Nu am nominalizat încă pe nimeni, dar vom întocmi listele şi le vom depune în timp util, conform legii. Poate că voi candida şi eu, poate va dori şi Adrian Orza, nu ştiu, e încă prematur să vorbim despre asta”, a adăugat Valentin Moldovan. Care a mai precizat şi că lucrul cel mai important pentru ei, în acest moment, este că sondajul comandat recent de P.N.Ţ.C.D. îi poziţionează pe un trend ascendent. „Avem un procent de 3,1 – 3,5% şi o favorabilitate de 14,6%, lucru care ne face să fim încrezători şi să sperăm că avem şanse de a mai creşte în ce priveşte intenţiile de vot ale cetăţenilor.”

Adrian Orza: “Să clamezi, dar să nu faci nimic pentru materializarea unui proiect de dreapta, e tangenţial cu ipocrizia”

DCF 1.0Contactat telefonic pentru a oferi precizări referitoare la anularea în ultimul moment a conferinţei de presă anunţate în nume propriu pentru miercuri la prânz, consilierul local Adrian Orza a informat că îşi va reprograma conferinţa şi că “nu se pune problema, aşa cum s-a speculat, că aş fi fost împiedicat astăzi să intru în sediul partidului. Mie nu îmi poate interzice nimeni acest lucru. Asta se poate întâmpla doar într-un singur caz: dacă nu aş mai dori eu să intru în sediul partidului. Dar nu se pune problema acum să părăsesc partidul, eu în acest moment am datoria să îi reprezint în Consiliul Local pe cei care m-au votat, printre care sunt şi membrii P.N.Ţ.C.D., dar şi alţi cetăţeni care mi-au acordat votul lor”.

Referitor la posibilitatea unei candidaturi la alegerile europarlamentare, Adrian Orza a precizat că nu îşi doreşte o astfel de candidatură şi că ceea ce fac el acum e administraţie publică locală şi nu are nicio legătură cu politicianismul. „Eu sunt un om care se reprezintă singur şi în acest moment datoria pe care mi-am asumat-o este să duc la bun sfârşit proiectele pentru care cetăţenii – şi au fost destul de mulţi, nu doar membri ai P.N.Ţ.C.D., ci şi alţi susţinători – mi-au acordat votul lor”, a mai declarat Adrian Orza.

Chestionat cu referire la soluţia pentru care partidul din care face parte va opta la alegerile parlamentare, Adrian Orza a precizat că „este cel mai probabil că P.N.Ţ.C.D. va merge singur la europarlamentare”, dar că, la fel ca mulţi alţi politicieni, consideră că numeroase orgolii personale stau în calea coagulării forţelor de dreapta şi că, dacă nu pentru europarlamentare, atunci măcar pentru scrutinurile următoare, „lucrurile acestea trebuie să intre pe un făgaş al unei logici sociale, fiindcă doar să clamezi, dar să nu faci nimic concret pentru materializarea unui proiect de dreapta, e tangenţial cumva cu ipocrizia. Suma declaraţiilor individuale pe acest subiect ar trebui la un moment dat să conveargă, altfel ne situăm pe un teritoriu al purei retorici politice”.

Print Friendly, PDF & Email