Liberalul timișean Cristian Bușoi, locul patru pe lista candidaților P.N.L. la alegerile europarlamentare

Cristian BusoiFostul director al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, liberalul Cristian Bușoi, și-a confirmat, zilele acestea, candidatura pe lista P.N.L. la alegerile europarlamentare. Acesta va ocupa locul patru pe lista nominalizărilor făcute de P.N.L.

Potrivit informațiilor oferite de președintele P.N.L. Timiș, Nicolae Robu, Cristian Bușoi, care a mai reprezentat România, în Parlamentul European, în perioada 2007 – 2013, și aceasta până în momentul când a fost numit la conducerea C.N.A.S., va ocupa locul patru pe lista nominalizărilor făcute de P.N.L. Poziționare care vine, a apreciat Nicolae Robu, ca „o recunoaștere a prestației avute în calitate de europarlamentar și în fruntea C.N.A.S.” și ca „o recunoaștere a capacităților sale de a fi un bun candidat din partea P.N.L.”.

Susţinând că selectarea pe listele de candidați ai partidului ține cont de principiile meritocrației, Nicolae Robu a făcut referire, în context, și la celelalte nume ale colegilor de partid prezenți pe listă: Adina Vălean, Ramona Mănescu, Norica Nicolai, Eduard Hellvig, Claudia Benghescu, dar și la prezența pe lista nominalizaților a fostului senator Mircea Diaconu, despre care afirmă că „va rămâne candidat, atâta vreme cât în țara asta funcționează legile”. Întrucât, și-a motivat președintele P.N.L. Timiș afirmația, interdicția în ceea ce îl privește pe Mircea Diaconu vizează exclusiv ocuparea unei poziții de senator în Parlamentul României, după ce acesta a fost declarat incompatibil, pe motiv că a deținut, simultan, poziția de director al Teatrului Nottara.

În ce privește obiectivele asumate din calitatea de director al C.N.A.S., Cristian Bușoi a precizat, la rândul său, că una dintre realizările mandatului său a fost soluționarea situației arieratelor C.N.A.S. față de furnizorii din sistem. Potrivit declarațiilor acestuia, beneficiind de susținerea Guvernului și a Ministerului de Finanțe, „am reușit suprimarea acestor arierate, astfel încât plățile către furnizorii de medicamente și dispozitive medicale să se realizeze de acum încolo în termenele prevăzute de lege”.

Un alt obiectiv pe care Cristian Bușoi l-a menționat ca fiind o izbândă a mandatului deținut la conducerea C.N.A.S. este faptul că, potrivit declarațiilor sale, nu mai există liste de așteptare pentru tratamentele pacienților bolnavi de cancer. Și aceasta în condițiile în care, spune el, numărul cazurilor de pacienți bolnavi înregistrați în sistem a cunoscut o creștere progresivă, de la 5.000 la 7.500 de cazuri, doar în intervalul octombrie – noiembrie 2013. În plus, susţine acesta, în mai puțin de o lună de la instalarea sa în fruntea C.N.A.S. s-a reușit deblocarea proiectului cardului electronic de sănătate, despre care afirmă că „va contribui la stoparea fraudelor din sistemul sanitar și la controlul fenomenului eliberării de rețete false”. Cardul electronic de sănătate, apreciază Cristian Bușoi, va reprezenta un pas important în direcția dezirabilei informatizări a sistemului de sănătate, care va presupune inclusiv elaborarea unor dosare electronice pentru fiecare pacient în parte.

O altă reușită menționată de Cristian Bușoi a fost apreciată a fi înființarea, în subordinea C.N.A.S., a unei Direcții de Control Antifraudă, care ar fi recuperat, în urma unor controale dispuse la finalul anului 2013 în 14 spitale din țară, peste 1,5 milioane de lei.

Referindu-se la obiectivele pe care și le propune pentru viitorul mandat de europarlamentar, liberalul Cristian Bușoi a precizat că o resursă importantă, prin care România ar putea dobândi bani la bugetul Sănătății, pentru a oferi pacienților acces la medicamente inovatoare, o poate constitui programul „Orizont 2020” în domeniul sănătății, dar și accesarea de fonduri structurale pentru programele de sănătate, inclusiv pentru construirea de spitale regionale.

Un alt program la nivel european la care europarlamentarul timişean a făcut referire a fost programul „I-Health”, care ar permite investiții în informatizare, precum și programele care facilitează accesul pacienților la tratamente noi, prin includerea unor medicamente inovatoare pe lista medicamentelor compensate și gratuite.

Print Friendly, PDF & Email