10 din 15 deputaţi de Timiş au votat, marţi, respingerea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă

Vot prin corespondentaProiectul de lege vizând exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă de către alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate a fost respins de Camera Deputaţilor. Cu câteva excepţii, reprezentanţii actualei Puteri au votat pentru respingerea proiectului, în vreme ce reprezentanţii Opoziţiei s-au abţinut la vot. Am căutat să aflăm de la deputaţii de Timiş care au fost argumentele care le-au susţinut opţiunile de vot.  

 

Un proiect respins cu o largă majoritate

Camera Deputaţilor a respins, marţi, cu 203 voturi, proiectul de lege vizând dreptul de exercitare a votului prin corespondenţă pentru alegătorii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate – proiectul de lege iniţiat de deputatul PMP Eugen Tomac. Au fost înregistrate, de asemenea, 84 de abţineri şi 8 voturi împotrivă. Pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor este for decizional.

Din totalul de 296 de deputaţi prezenţi la vot, 2013, au votat împotriva proiectului de lege. Dintre aceştia, 144 de deputaţi au aparţinut PSD, 5 – PNL, 2 – PDL, 2 – PP-DD, 11 – UDMR, 10 – Grupului Minorităţilor Naţionale, 26 – PC şi PLR, iar trei deputaţi care au votat pentru respingerea proiectului sunt neafiliaţi.

S-au înregistrat opt voturi împotrivă, trei de la PNL, unul de la PP-DD, unul de la PC – PLR şi trei din partea unor deputaţi neafiliaţi.

S-au abţinut de la vot 84 de deputaţi, trei de la PSD, 39 de la PNL, 25 de la PDL, nouă de la PP-DD, patru din Grupul Minorităţilor Naţionale, doi de la PC – PLR şi doi deputaţi neafiliaţi.

Un deputat neafiliat nu şi-a exercitat dreptul la vot.

Deputaţii timişeni, zece voturi pentru respingerea proiectului şi cinci abţineri

Petru AndeaLe-am solicitat deputaţilor de Timiş să îşi argumenteze opţiunea de vot.

Deputatul PSD Petru Andea a votat pentru respingerea proiectului. Acesta spune că, în principiu, este de acord cu exercitarea votului electronic sau prin corespondenţă, dar adaugă că pentru aceasta este nevoie de o lege bine fundamentată şi concepută procedural şi metodologic, încât să garanteze securitatea voturilor, inclusiv în ce priveşte condiţiile de păstrare şi vehiculare a acestora. “Legea supusă dezbaterii a fost insuficient fundamentată. Este nevoie de o astfel de lege, dar mai bună, mai sigură”, apreciază deputatul PSD, care spune şi că, prin reîntoarcerea proiectului de lege în comisiile de specialitate, va fi elaborat un proiect care să răspundă mai bine nevoilor de securizare a votului.

Florin Birsasteanu portretDeputatul PSD Florin Bîrsăşteanu spune că va fi timp pentru a face un proiect de lege de acest gen pentru alegerile prezidenţiale viitoare. Întrucât, argumentează el, proiectul acesta este “mai vechi, făcut în pripă, pe picior, şi reintrodus în discuţie sub presiunea evenimentelor recente legate de votul din diaspora” Şi, în plus, spune el, proiectul nu era bine structurat, motiv pentru care recomandarea comisiilor de specialitate ale Camerei a vizat respingerea lui.

Deputatul Ovidiu Ganţ, reprezentant al Grupului Minorităţilor Naţionale, s-a abţinut şi el, la vot. Susţinând că întreaga Opoziţie s-a abţinut la vot, din dorinţa de a nu respinge un proiect de lege a cărui oportunitate a fost clar relevată de situaţiile înregistrate recent la votul din diaspora : “Nu puteam fi de acord cu respingerea unui proiect de lege a cărui necesitate există şi este evidentă. Putem discuta, eventual, despre perfecţionarea lui, prin retrimiterea la comisii. Acest proiect prezenta o viziune a domnului deputat Eugen Tomac despre cum s-ar putea organiza votul prin corespondenţă”.

Ovidiu Ganţ a adăugat că, în cursul săptămânii viitoare, se întruneşte recent constituita Comisie de Cod Electoral, despre care apreciază că va trebui să tranşeze asupra unui astfel de proiect, a cărui necesitate este dovedită de realitate.

Deputatul Niculae Mircovici, reprezentant al Grupului Minorităţilor Naţionale, a votat pentru respingerea proiectului de lege. Şi spune că nu s-a ţinut cont, în întocmirea proiectului, de multitudinea de situaţii prevăzute de Legea Electorală, întrucât fiecare tip de alegeri (locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale) au propriile particularităţi organizatorice: “Proiectul a fost rezultatul unei abordări superficiale, care nu rezolvă toate aceste probleme. (…) El nu asigură aspectul secretului votului. Cum poţi fi sigur că votul este al celui care îl exprimă? (…) Un astfel de proiect există în intenţie, dar cu elementele de securitate necesare”.

Niculae Mircovici mai spune că noua Comisie de Cod Electoral, condusă de Valeriu Zgonea, va trebui să aibă consultări cu reprezentanţii comisiilor de specialitate, inclusiv cu cei specializaţi în problemele tehnice şi de procedură, astfel încât să conţină toate elementele de securitate pe care le impune votul electronic sau prin corespondenţă.

Niculae Mircovici crede şi că o posibilă variantă care ar trebui analizată ar fi aceea care să prevadă, pentru toţi cetăţenii români domiciliaţi în diaspora care doresc să îşi exercite dreptul la vot, obligativitatea de a se prezenta, cu trei – patru luni înainte de organizarea alegerilor, la ambasadele sau la consulatele româneşti din zona unde domiciliază, pentru a-şi exprima, în scris, intenţia de a vota. “Ar fi un termen suficient, în aşa fel încât ambasadele să se pregătească şi să poată asigura condiţiile necesare. Sunt, oricum, mai multe posibile soluţii.(…) Eu nu am niciun fel de interese politice, sunt reprezentant al minorităţii bulgare, iar bulgarii sunt şi de dreapta, şi de stânga. Dar cred că se exagerează, în multe cazuri, cu aspectele politice. Inclusiv în ce priveşte acest proiect de lege. O astfel de abordare nu rezolvă situaţia reală”, mai spune deputatul Niculae Mircovici. Potrivit aprecierii acestuia, politizarea unor subiecte nu este benefică, iar Puterea şi Opoziţia trebuie să ajungă la un consens în ce priveşte proiectele de interes pentru cetăţeni.

Alin Popoviciu deputat (4)Deputatul PDL Alin Popoviciu s-a abţinut la vot. Motivând că “PSD-ul joacă duplicitar, ca de obicei”. Acesta mai spune că, imediat după alegeri, reprezentanţi ai PSD au relevat faptul că votul prin corespondenţă reprezintă o prioritate pentru PSD. “Proiectul de lege era în Parlament. Opoziţia l-a susţinut, însă PSD, împreună cu aliaţii PC, PLR şi UNPR, au votat împotrivă”, afirmă Alin Popoviciu. Acesta spune că PSD perpetuează astfel o abordare, devenită obişnuinţă, potrivit căreia “la TV spun ce le place românilor să audă, dar de făcut, fac ce le convine”.

Alin Popoviciu adaugă că în acelaşi mod s-a procedat şi cu proiectul Legii amnistiei şi graţierii, care a fost respins, după care a fost reintrodus în dezbatere, după numai o săptămână, la propunerea unui reprezentant al Grupului Minorităţilor Naţionale. “Acesta este stilul de lucru al PSD-ului. Sigur că există obligaţia de a readuce acest proiect în Parlament, este foarte necesar ca el să existe. Sunt peste trei milioane de români în diaspora care au dovedit că vor să aibă un punct de vedere şi că vor să voteze, iar asta ne bucură”, a conchis deputatul PDL.

sorin strageaDeputatul PSD Sorin Stragea a votat pentru respingerea proiectului. Argumentând că a fost un proiect mai vechi, care a fost reintrodus în discuţie în urma evenimentelor recente: “Părerea mea este că nu a fost bine fundamentat vizavi de practicile similare din democraţiile consolidate. Punctele de vedere în legătură cu acest subiect sunt numeroase şi divergente. Proiectul nu prezenta garanţii de securizare a votului. Dar el nu s-a abandonat, s-a respins doar pentru moment. Până la viitoarele alegeri prezidenţiale mai e suficient timp. El se va repune în discuţie şi se va concepe un proiect de lege mai bine fundamentat. Este un proiect mult prea important ca să fie tratat emoţional (…) Trebuie ca toţi cetăţenii să îşi poată exercita acest drept constituţional, în limitele stabilite de lege şi, fireşte, ca expresie a propriei conştiinţe”.

Catalin Tiuch semiprofilDeputatul PSD Cătălin Tiuch s-a abţinut, marţi, la vot. Acesta apreciază că proiectul trebuie retrimis în comisiile de specialitate, pentru a fi analizat şi pentru adăugarea unor amendamente menite să îl aducă la o formă corespunzătoare tuturor exigenţelor generate de standardele deja în vigoare în alte state în care procedura este aplicată: “Trebuie luată şi o decizie politică. Trebuie stabilit ce facem cu diaspora, să ştim dacă avem capacitatea organizatorică să oferim cadrul necesar ca toţi românii să voteze, sau nu, şi atunci îi chemăm în ţară şi votează aici. E un subiect despre care cred că trebuie discutat fără patimă. Nu ştiu dacă se poate discuta în acest moment fără patimă. Dar cred că acest subiect aşa ar trebui abordat : cinstit, deschis şi fără patimă”.

Până la momentul închiderii ediţiei, deputaţii Ion Răducanu (UNPR), Cornel Sămărtinean (PDL), Molnar Zsolt (UDMR), Slavomir Gvozdenovici (Grupul Minorităţilor Naţionale), Sorin Grindeanu (PSD), Horia Cristian (PNL), Dorel Covaci (PSD), Gheorghe Ciobanu (PSD) nu au putut fi contactaţi telefonic pentru a-şi argumenta opţiunea de vot.

Potrivit informaţiilor de pe pagina de internet a Camerei Deputaţilor, Ion Răducanu, Molnar Zsolt, Slavomir Gvozdenovici, Sorin Grindeanu, Dorel Covaci şi Gheorghe Ciobanu au votat pentru respingerea proiectului de lege privind exercitarea dreptului de vot prin corespondenţă pentru românii din diaspora. Iar deputaţii Cornel Sămărtinean şi Horia Cristian s-au abţinut de la vot. 

Print Friendly, PDF & Email