Deputat Cornel Sămărtinean: „Legea votului prin corespondență este o prioritate legislativă a PNL”

Cornel Samartinean foto latUn deputat PNL de Timiş, aflat, ca toţi parlamentarii Opoziţiei, în grevă japoneză, în semn de protrest faţă de blocajul sistematic instituit de PSD în adoptarea acestui proiect, dă asigurări că PNL va continua să acționeze prin toate pârghiile politice pentru adoptarea acestei legi.

 

Legea votului prin corespondenţă ar trebui să fie aprobată până în luna noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile legislative din 2016, în condiţiile în care Curtea Constituțională şi Comisia de la Veneţia au stabilit că legislaţia nu poate fi amendată cu mai puţin de un an înaintea scrutinului.

Preşedintele Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, spune că legea votului prin corespondenţă va asigura accesul diasporei la urne doar dacă vor fi identificate soluţii care să asigure deopotrivă „garanţiile de securitate necesare pentru corectitudinea alegerilor cu costuri cât mai mici pentru statul român”. Şi subliniazăcă este necesară şi înregistrarea românilor din diaspora, şi securizarea circuitului de transmitere a corespondenţei şi a documentelor de vot, la fel, evaluarea costurilor diferitelor procedee utilizate în acest moment în alte state ale lumii.

Deputatul liberal de Timiş Cornel Sămărtinean spune că PNL are, de la începutul acestui an, o listă însemnată de priorități legislative, unele ce țin de cadrul general al activităților politice, cum ar fi pachetul legilor electorale, votul prin corespondență, legea finanțării partidelor politice,  altele care țin de cadrul legislativ al domeniului economic, social, educațional, şi nu în ultimul rând regional. „Obiectivele pe care PNL și le-a propus a fi atinse provin din realitatea de zi cu zi a românilor. Reducerea decalajelor care ne separă de vestul Europei este, poate, cel mai realist obiectiv pe care îl putem avea. Vom ști că am reușit doar atunci când românii nu vor mai fi în situația de a supraviețui de pe o zi la alta, când nevoile zilnice nu vor mai reprezenta o adevărată provocare”, declară Cornel Sămărtinean.

Acesta afirmă că PNL a depus încă de anul trecut o inițiativă legislativă privind introducerea votului prin corespondență, un proiect de lege discutat cu AEP și cu asociaţiile din diaspora. „Este inadmisibil ca în secolul 21 să mai existe piedici în asigurarea votului persoanelor din diaspora, indiferent de țara în care acestea au ales să muncească și să trăiască. Votul din 16 noiembrie 2014 ne-a demonstrat că diaspora este extrem de implicată în viața societății românești”, mai spune deputatul Cornel Sămărtinean. Adăugând că PNL are datoria să găsească soluțiile tehnice pentru asigurarea dreptului fundamental la vot al românilor din străinătate.

Proiectul votului prin corespondenţă a fost considerat o prioritate a sesiunii parlamentare trecute, după alegerile prezidenţiale existând consultări la Palatul Cotroceni şi, totodată, un acord de principiu. Afost modificată legislaţia electorală, dar nu s-a convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind înregistrate în prezent patru iniţiative pe această temă, două din partea Puterii și două din partea Opoziţei. „Prin pozițiile exprimate față de acest proiect de lege, reprezentanții coaliției de guvernare în Comisia comună pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, Legea partidelor politice şi Legea privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale susțin doar la nivel declarativ faptul că doresc ca să se respecte drepturilor românilor aflaţi în afara graniţelor ţării, în special dreptul fundamental la vot, precum și securizarea votului. În realitate, au tergiversat cât au putut de mult lucrările din comisia de specialitate”, acuză deputatul PNL Cornel Sămărtinean.

Acesta dă asigurări că PNL va continua să acționeze prin toate pârghiile politice pe care le are la dispoziție ca partid de opoziție. „Tocmai de aceea, începând de luni, 5 octombrie, parlamentarii liberali au intrat în grevă japoneză, pentru promovarea Legii votului prin corespondență. Protestul a fost iniţiat ca urmare a blocajului sistematic instituit de PSD în adoptarea acestui proiect legislativ”, adaugă Cornel Sămărtinean.

Acesta le reaminteşte parlamentarilor din coaliția de la guvernare că pe 16 noiembrie 2014 România a ales deschiderea definitivă către Europa, către democraţie: „Cetăţenii români au votat pentru o Românie normală, o Românie a respectului şi bunului simţ, o Românie a prosperităţii, o Românie curată şi decentă, o Românie puternică, o Românie europeană, o Românie a lucrului bine făcut.”

Şi adaugă că adoptarea legii votului prin corespondență va certifica faptul că PNL a transpus în practică o promisiune făcută românilor din diaspora în campania electorală prezidențială din anul 2014. „Adoptarea legii votului prin corespondență va demonstra clar că am înţeles cu toţii mesajul celor care au votat în proporţie covîrşitoare cu dreapta  la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014”, conchide deputatul PNL Cornel Sămărtinean.

 

Print Friendly, PDF & Email