Institutul pentru Politici Publice acuză Statul român de incapacitate sau de lipsă de voinţă în ce priveşte punerea la punct a unui sistem securizat de informaţii care să permită o bună desfăşurare a alegerilor. Şi anunţă că oferă consultanţă juridică gratuită tuturor cetăţenilor români cu domiciliul legal în străinătate, care doresc să acţioneze în instanţă MAE, pentru proasta organizare a primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale de duminică. În plus, IPP solicită partidelor politice modificarea, de urgenţă, a Legii electorale, astfel încât aceasta să prevadă posibilitatea exercitării votului prin corespondenţă.
Dreptul constituţional la vot al românilor din diaspora, prejudiciat de reprezentanţii Statului român
Prin intermediul unui comunicat transmis luni redacţiei, Institutul pentru Politici Publice transmite felicitări tuturor românilor din diaspora pentru pentru atitudinea civică exemplară pe care au manifestat-o cu prilejul primului tur de scrutin al alegerilor prezidențiale și le mulțumește “pentru atitudinea care ne face cinste în lume”.
Totodată, pe fondul constatării situaţiei grave cu care românii din diaspora s-au confruntat duminică – o parte din aceştia fiind, practic, împiedicaţi să voteze din pricina proastei organizări a primului tur al alegerilor prezidenţiale de către autorităţile române responsabile – reprezentanţii IPP le solicită reprezentanţilor partidelor politice din România să modifice de urgență legislația electorală, pentru a permite, în viitor, votul prin corespondență pentru românii din diaspora: “Este inadmisibil ca incapacitatea sau lipsa de voinţă a Statului român de a pune la punct un sistem securizat de informații, ignorând apelurile societății civile lansate constant în ultimii peste zece ani, să condamne cetățenii români din străinătate să se chinuie la coadă pentru a își exercita un drept constituțional”.
Reprezentanţii IPP anunţă că oferă asistenţă juridică gratuită oricărui cetățean român cu domiciliul legal în străinătate care își asumă acționarea în instanță a Ministerului Afacerilor Externe, autoritatea responsabilă de crearea condițiilor pentru desfăşurarea votului în diaspora. Această măsura de asistenţă juridică gratuită acordată reprezintă o formă de implicare activă a IPP în exercitarea de presiune asupra instituțiilor responsabile ale Statului român. Şi aceasta în scopul remedierii situaţiei care a condus, în multe cazuri, la imposibilitatea exercitării de către românii din diaspora a dreptului la vot, garantat de Constituţie.
Ultimele comentarii