Ziua Marinei, sărbătorită şi la Timişoara

Vapor pe Bega Ziua MarineiSărbătoare cu fast, anunţată pentru al cincilea an consecutiv, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei la Timişoara. Ziua Marinei urmează să fie celebrată vineri, cu ceremonial militar, concert al Fanfarei militare a Brigăzii 18 Infanterie “Banat” şi o serie întreagă de manifestări culturale, toate acestea organizate chiar pe malurile Begăi, primul canal navigabil din România.

 

Reprezentanţii Primăriei Timişoara anunţă că vineri, 15 august, va avea loc în premieră, la celebrarea Zilelor Marinei, şi o manifestare organizată de reprezentanţii Forţelor Navale Române, care vor conferi autenticitate şi spirit marinăresc sărbătorii, prin organizarea de ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj.

Ziua Marinei va fi organizată, potrivit informaţiilor oferite de reprezentanţii Municipalităţii, împreună cu Club D’Arc. Manifestările vor debuta oficial la ora 10, chiar pe malul Begăi, în zona vaporului D'Arc, sub Podul Tinereţii, cu un ceremonial militar la care vor participa Garda de Onoare şi Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie “Banat”. Cei prezenţi vor asista la prezentarea onorului, salutarea Drapelului de luptă, intonarea imnului de stat al României, citirea ordinului emis cu acest prilej de către reprezentantul Statului Major al Forţelor Navale şi lansarea la apă a unei ancore de flori, în memoria eroilor marinari. Ceremonialul se va încheia cu un concert de fanfară, care va fi susţinut de Muzica Militară a Brigăzii 18 Infanterie “Banat”.

Tot în cadrul evenimentului, mai precizează organizatorii, va avea loc şi dezvelirea unei plăcuţe comemorative dedicate aniversării a 150 de ani de canotaj pe malurile Begăi. Atunci au fost puse bazele „Societăţii de Luntrişoare”, prima asociaţie de canotaj care a fost înfiinţată pe actualul teritoriu al României.

Tot în cadrul manifestărilor programate să aibă loc vineri figurează o expoziţie de navomodele care au participat la concursuri naţionale şi internaţionale. Piesele care vor fi expuse aparţin Palatului Copiilor şi Clubului Sportiv Municipal – Secţia de Navomodelism, condusă de antrenorul emerit în navomodelism Dan Lucian. Navomodeliştii au anunţat deja că şi în acest an vor oferi publicului timişorean posibilitatea să vadă noi exponate, constând în ambarcaţiuni de mare valoare.

Timişorenii sunt invitaţi, de asemenea, să viziteze o expoziţie de cărţi poştale ilustrate aparţinând colecţionarului Octavian Leşcu. Va putea fi vizionată şi o expoziţie de machete de tehnică militară din colecţia Garnizoanei Timişoara.

Celebrarea Zilei Marinei din acest an va reprezenta însă şi un prilej nimerit pentru câteva premiere, informează organizatorii. Vor avea loc expoziţii şi ateliere interactive de noduri marinăreşti şi lucrări de matelotaj, iar tuturor celor prezenţi le este promisă împărtăşirea unor secrete şi posibilitatea de a deprinde tehnici de înfăşurare a capătului unei parâme cu aţă de vele sau tehnici de îmbinare a capetelor a două parâme sau a două cabluri, prin împletirea şuviţelor din care ele sunt făcute. Participanţii vor putea asista şi la prezentarea a diverse modele de împletituri. Va fi organizată şi o proiecţie film, realizată cu sprijinul Statului Major al Forţelor Navale. Forţele Navale ale României au participat, prin fregatele «Regele Ferdinand» şi «Regina Maria», la diferite operaţii maritime destinate combaterii terorismului, în bazinul Mării Mediterane şi în Oceanul Indian. Exerciţiile multinaţionale, care, an de an, cresc în amploare şi devin tot mai complexe, la care au participat nave de luptă ale României alături de forţele aliate şi cele partenere, au contribuit la creşterea nivelului de integrare a Forţelor Navale Române în structurile NATO”, spune viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu.

 

Print Friendly, PDF & Email