Ziua Astronomiei, marcată şi la Timişoara

Ziua AstronomieiZiua Astronomiei va fi marcată sâmbătă în Timişoara şi, concomitent, în alte trei oraşe: Bucureşti, Bârlad, Târgovişte, prilej cu care cei interesaţi pot lua parte la observaţiile astronomice.

 

Observatorul Astronomic din Timişoara, sâmbătă, începând cu ora 19 şi până la miezul nopţii, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, sursă citată de Mediafax. De asemenea, Asociaţia Secular-Umanistă din România lansează concursul online „Ziua Astronomiei”. Aflată la cea de-a cincea ediţie, competiţia are ca scop promovarea acestei ştiinţe în rândul tinerilor. Temele abordate sunt menite să atragă elevii şi studenţii cu vârste de până la 26 de ani către studiul astronomiei, iar premiile oferite an de an includ telescoape, laptopuri, enciclopedii, DVD-uri cu documentare şi abonamente la reviste de ştiinţă. Tema de anul acesta a concursului este „Astronomie – trecut, prezent şi viitor”, iar pentru a participa concurenţii trebuie să înscrie pe site-ul www. ziua-astronomiei.ro un eseu de maximum trei pagini, care să prezinte istoria astronomiei şi să cuprindă aspecte precum descoperirile importante şi continuitatea lor, cele mai importante momente din istoria universului şi succesiunea lor, cele mai importante figuri din astronomie şi astrofizică, exemple de astronomie în spaţiul cultural (filme/cărţi), oportunităţi de viitor în domeniul astronomiei şi detalii despre pasiunea personală pentru astronomie. Pasionaţii de astronomie se pot înscrie la concurs în perioada 10 – 30 mai.

Începând cu anul 1973, într-o sâmbătă senină din luna aprilie sau mai, când luna este în preajma fazei de Primul Pătrar, astronomii din lumea întreagă sărbătoresc Ziua Astronomiei.

Mişcarea a început în California, în 1973, când astronomul amator Douge Berger, care era preşedintele clubului local Astronomical Association of Northern California, a decis ca, decât să invite oamenii să vină la o seară de observaţii astronomice într-un loc îndepărtat de oraş, mai bine ar fi ca întregul club să coboare cu telescoapele în mijlocul oraşului şi să arate obiectele cereşti publicului trecător.

La ora actuală, Ziua Astronomiei este sărbătorită de cluburi de astronomie, observatoare publice, planetarii şi alte instituţii de profil din întreaga lume. În România, Ziua Astronomiei a fost organizată pentru prima oară de Societatea Astronomică Română de Meteori, primele manifestări datând cel mai probabil din anul 2003.

În prezent, Ziua Internaţională a Astronomiei este coordonată de Astronomy League din SUA. Şi, pentru că Universul este grandios, din 2007 s-a decis că în fiecare an vor exista două Zile ale Astronomiei, una primăvara, alta toamna. De obicei, săptămâna din care face parte Ziua Astronomiei poartă denumirea de Săptămâna Astronomiei.

Print Friendly, PDF & Email