Primul bebeluş din România căruia i s-au implantat celule stem trăieşte la Timişoara

Banca celule stemLa Timişoara trăieşte primul copil din România căruia, la doar câteva luni, i-au fost implantate celule stem, deoarece suferea, alături de fratele său geamăn, de cea mai severă formă de imunodeficienţă congenitală. Bebeluşul se simte bine.

 

 „Gemenii Robert şi Bogdan s-au născut în luna martie 2014, aparent perfect sănătoşi. La câteva luni, ambii băieţi au început să se simtă rău. Iniţial, părinţii au crezut că este vorba despre o boală a copilăriei, dar, pentru că starea lor nu se îmbunătăţea, s-au dus cu ei la Spitalul de Copii din Timişoara. Aici medicii au constatat că sistemul lor imunitar era aproape de zero din cauza unei boli genetice, extrem de grave: amândoi sufereau de cea mai severă formă de imunodeficienţă congenitală”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”.

Medicii de la Spitalul de Copii „Louis Ţurcanu”, unde funcţionează un centru de excelenţă în tratarea leucemiilor şi a altor tipuri de cancer, au decis că gemenii au nevoie de un transplant de celule stem în două-trei luni, altfel nu există şanse de supravieţuire pentru niciunul dintre ei. Operaţia de transplant a avut loc în urmă cu peste cinci luni. Transplantul s-a făcut de la un donator german, pentru că fratele mai mare al gemenilor, în vârstă de şase ani, nu era compatibil.

Echipa de medici care a realizat transplantul este aceeaşi care a făcut primele transplanturi de celule stem în România, în anul 2001. Gemenii au fost operaţi în camerele sterile ale asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”. 

Bogdan, unul dintre gemeni, a pierdut lupta cu viaţa, la două luni după transplant, însă Robert, fratele său, a fost mai puternic şi la mai bine de cinci luni de la transplant, se simte bine, mai transmit reprezentanţii Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă”. Aceştia mai spun că, spre deosebire de alţi copii de vârsta lui, Robert nu poate ieşi, momentan, la joacă în parc şi nu îi sunt permise vizitele persoanelor din afară, dar este un copil foarte activ şi vesel.

Print Friendly, PDF & Email