Premieră medicală urologică la Timişoara

Dorin ClaiciLa Centrul de Urologie Laser Timişoara, din cadrul Spitalului Athena, a fost înregistrată o premieră medicală urologică, unei paciente fiindu-i spartă piatra din rinichi cu un fascicol laser de ultimă generaţie. 

 

O pacientă în vârstă de 76 de ani, diagnosticată cu un calcul mare al rinichiului stâng, a fpst supusă unei nefrolitotriţii laser, piatra din rinichi fiind spartă cu un fascicol laser de ultimă generaţie şi un ureteroscop digital de o fiabilitate deosebită. Întreaga operaţie a durat în jur de o oră şi jumătate, fiind efectuată de dr. Dorin Claici, medic primar urolog, şi de echipa sa din cadrul Spitalului Athena. 

În urma operaţiei, piatra mare din rinichi a fost redusă la fragmente de cca 2 – 3 mm, ce au fost spălate şi eliminate. Pacienta a fost externată a doua zi, acest tip de intervenţie reducând timpul de  care, în mod tradiţional pentru o astfel de intervenţie, oscilează întrr 36 de ore şi şapte zile. 

În România, utilizarea laserului în terapia litiazei urinare este o practică sporadică şi puţin frecventă, datorită în primul rând costurilor deosebit de mari ale aparaturii necesare. În cadrul Spitalului Athena, prin intermediul Centrului de Urlogie Laser Timişoara, aceste intervenţii sunt mult mai frecvente, datorită dotării de excepţie de care dispunem, precum şi a echipei de medici şi asistente cu o experienţă deosebită în acest domeniu. Aceasta face din Spitalul Athena singurul centru medical din România care este dedicat folosirii laserului în chirurgia urologică”, spune dr. Dorin Claici.

Print Friendly, PDF & Email