Concert extraordinar Phoenix, la Timişoara

2017 marchează, pentru Nicu Covaci şi pentru trupa Phoenix, două evenimente majore: 70 de ani de viață, pe care liderul trupei i-a împlinit în 19 aprilie, şi 55 de ani pe scenă alături de Phoenix.

 

Pentru a marca aceste evenimente, Primăria Timişoara prin Casa de Cultură a Municipiului organizează concertul Phoenix&Friends, care va avea loc în 2 iunie, de la ora 19, în Piaţa Libertăţii. La eveniment vor participa şi A.L.L. Friends Band, Vest Phoenix Cover şi  Phoenix, iar invitaţi speciali vor fi Moni Bordeianu, Bogdan Bradu, Bogdan Munteniţa, Valeriu Sepi şi Titi Dragomir.

Compozitor, cântăreţ, chitarist, pictor şi grafician, Nicu Covaci este fondatorul şi liderul formaţiei Phoenix. Încă din copilărie a învăţat să cânte la pian, acordeon, muzicuţă şi chitară. În 1961, împreună cu Bela Kamocsa au pus bazele unei formaţii după „modelul” The Shadows. Un an mai târziu, a înfiinţat trupa „Sfinţii”, în cadrul brigăzii artistice de elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2 din Timişoara. Titulatura iniţială a fost schimbată în „Phoenix”, pentru a evita conflictele cu autorităţile vremii. Prima compoziţie proprie a fost piesa Ştiu că mă iubeşti şi tu, înregistrată la radio în 1964. Din anul următor datează alte două înregistrări: Bun e vinul ghiurghiuliu şi Pădure, pădure, care au fost primele melodii din rockul românesc inspirate din folclor.

 

 

Phoenix, una dintre primele trupe de muzică rock din România şi un reper important în existenţa şi spiritul Timişoarei, a hrănit spiritual generaţii de români, a lansat mari muzicieni şi piese nemuritoare. Membrii formaţiei au abordat numeroase subgenuri ale rock-ului, traseul stilistic al formaţiei pornind de la muzică beat, rock psihedelic, hard rock, ajungând la etno-rock. Piese celebre au fost şi încă sunt fredonate de generaţii întregi: Vremuri, Fata Verde, Andrii Popa, Strunga, Canarul, Mugur de fluier, Mica ţiganiadă, Nunta sunt capodopere, care încă scriu istoria Phoenix.

De-a lungul anilor, din formaţia Phoenix au făcut parte peste 40 de muzicieni. Nicu Covaci este nucleul care a păstrat spiritul Phoenix viu, mai bine de o jumătate de secol.

Print Friendly, PDF & Email