Un angajat al Muzeului de Artă din Timişoara a iniţiat o petiţie prin care solicită susținere publică pentru demararea investiției privind Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Artă Timișoara. Activitatea laboratorului este blocată chiar de directorul muzeului.
La începutul anului, Consiliul Județean Timiș a aprobat un proiect de modernizare și dotare a Laboratorului de Restaurare al Muzeului de Artă Timișoara, primul laborator muzeal de restaurare acreditat din vestul țării.
Investiția, însă, nu a demarat nici până în prezent din cauza refuzului directorului muzeului, Victor Neumann, care a cerut redistribuirea banilor către alte instituții, deoarece, spun angajaţi ai muzeului, acesta consideră că respectiva investiție nu este oportună nici pentru muzeu și laborator, nici pentru Timișoara, oraş care se pregăteşte să debină Capitală Europeană a Culturii în 2021.
Dat fiind faptul că s-a ajuns în punctul în care pierderea investiţiei pare iminentă, unul dintre angajaţi, Filip Petcu, restaurator specialist şi lector la Universitatea de Vest, a iniţiat un Memoriu de susţinere a investiţiei RES(TM)ArT 1/2018, care a fost semnat de 111 specialişti, experţi, conservatori, restauratori, investigatori şi muzeografi din mai multe laboratoare muzeale din România.
„Potrivit muzeologiei moderne, una dintre funcţiile importante ale muzeului este conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural-artistic, în conformitate cu principiile restaurării ştiinţifice, cu prevederile Normelor de conservare şi restaurare. În acest sens, specialiştii acreditaţi (restauratori, conservatori) au nevoie de o bază tehnico-ştiinţifică riguroasă, care să asigure condiţiile necesare desfăşurării intervenţiilor pe obiectele de patrimoniu conform legislaţiei actuale din România şi normelor internaţionale. Conservarea curativă şi restaurarea ştiinţifică în regim muzeal sunt indisolubil legate de existenţa unui laborator de restaurare echipat cu aparatură şi materiale moderne, care să permită desfăşurarea activităţilor specifice la standarde înalte”, se arată în memoriu.
Totodată, Filip Petcu a iniţiat şi o petiţie prin care solicită susținere publică pentru demararea investiției privind Laboratorul de Restaurare al Muzeului de Artă Timișoara, care a adunat deja peste 800 de semnături.
Petiţia poate fi semnată aici.
În luna ianuarie, Consiliul Judeţean Timiş aproba, la solicitarea conducerii Muzeului de Artă Timişoara, un proiect ce vizează modernizarea Laboratorului de conservare şi restaure din cadrul muzeului, proiect numit RES(TM)ArT 1/2018 funcționalizare și dotare a laboratorului de restaurare al MArT. Au fost alocate şi fonduri în acest sens, anume 492.000 de lei.
La începutul lunii februarie, Ministerul Culturii, cu avizul Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, autoriza funcţionarea acestui laborator, devenit astfel singurul acreditat din zona de vest care poate realiza operațiuni de conservare și restaurare tablourilor realizate în tempera și ulei și a picturilor pe lemn policrom.
După momentul autorizării laboratorului nu s-a mai întâmplat însă nimic. Directorului muzeului, Victor Neumann, şi Consiliul Ştiinţific al instituţiei, i-a fost solicitată, prin mai multe adrese (trimise de un angajat al muzeului, în martie, aprilie şi mai) demararea achiziţiilor pentru modernizarea acestui laborator. La niciuna dintre aceste adrese, Victor Neumann nu a răspuns oficial.
În luna mai, situaţia a fost adusă la cunoştinţa conducerii CJ Timiş, căreia i se solicita urgentarea procedurilor de achiziţie, dat fiind că, spun specialişti ai Muzeului de Artă Timişoara, este un proces de durată, confecţionarea individualizată şi livrarea acestor aparate durând câteva luni, iar amânând demararea lui, există riscul de a pierde această oportunitate. De atunci, nu s-a mai întâmplat nimic, iar proiectul e pe cale de a fi pierdut.
Citeşte şi: Activitatea laboratorului de restaurare al Muzeului de Artă Timişoara, blocată chiar de directorul muzeului
Ultimele comentarii