Patru personalităţi, propuse pentru distincția de Cetățean de Onoare al Timișoarei

Pentru ceremonia de Ziua Timișoarei sunt Primăria propune decernarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara pentru patru personalități: Petru Ilieșu, Adrian Orza, Alexandra Guțu, Aurel Mogoșeanu. Propunerea va fi supusă aprobării Consiliului Local Timișoara în ședința din 25 iulie.

 

„Îi onorăm pe cei care ne-au arătat ce înseamnă să fii timișorean, modele pentru comunitate. Sunt personalități care în activitatea lor au fost consecvente valorilor Timișoarei de libertate, curaj și inovare. Le acordăm acest titlu în semn de mulțumire, pentru tot ce au făcut pentru a ne face comunitatea mai puternică și pentru a promova spiritul timișorean oriunde au pășit”, transmite primarul Dominic Fritz.

Petru Ilieşu. Sursă foto: eisweb.org

Petru Ilieșu este scriitor, poet și publicist și editor român, iar numele său evocă spiritul dizident al unei părți a intelectualității române ȋn timpul regimului totalitar comunist. Apreciat ca redactor la ziarul Timișoara și ca publicist, a contribuit la revistele Orizont, Forum studenţesc, Luceafărul, Vatra, neobosit în lupta anti-comunistă, Petru Iileșu este cunoscut ca fondator și președinte al Fundației Timișoara ’89, prima fundație umanitară ȋnființată după Revoluție. Această organizație a jucat un rol emblematic ȋn viața Timișoarei, ea fiind nu doar o promisiune de ȋnsănătoșire morală a societății post-decembriste, ci și un hub umanitar, unde oameni din toate straturile sociale și preferințele politice și-au dat mâna, fără a căuta vreun avantaj, altul decât sentimentul solidarității.

Adrian orza. Foto: FB

Adrian Orza a fost, din anul 2000, pentru 12 ani, viceprimar al Timișoarei, numele lui fiind legat de multe realizări ȋn administrația oraşului. În domeniul social, economic, cultural și de mediu, Adrian Orza a implementat modele de bună practică ce și-au dovedit eficiența ȋn diverse părți ale lumii. Personalitate importantă a Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat, Adrian Orza a fost, după 2012, singurul independent din istoria post-decembristă a orașului care a exercitat două mandate ȋn cadrul Consiliului Local Timișoara.

Alexandra Guţu. Foto: Florin Ianăş

Alexandra Guțu, născut la Timișoara ȋn 1946, a început studiul violoncelului la vârsta de opt ani. Educația și apoi cariera ei poartă, cronologic, amprenta unor profesori ca Zimmer Simion, Serafim Antropov, Joseph Calvet și Antonio Janigro. Alexandra Guțu a desfășurat o activitate concertistică neobișnuit de bogată, ca solist concertist la Filarmonica “Banatul” din Timișoara, oferind concerte și turnee ȋn America de Sud, Canada, Japonia, China, SUA și multe țări europene. Nume greu în muzica camerală, cu un repertoriu ce cuprinde muzică barocă și contemporană, Alexandra Guțu este un artist de renume pe scena interpretării compozițiilor clasice și ȋși continuă activitatea solistică și acum, atât ȋn plan național, cât și internațional.

Aurel Mogoşeanu. Sursă foto: Ziarul Timişoara

Aurel Mogoșeanu este o figură emblematică a școlii românești de medicină și a jucat un rol providențial ȋn dezvoltarea sistemului medical timișorean. Acesta a fondat disciplina de Anestezie și Terapie Intensivă din cadrul Universităţii  de Medicină şi Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a fost primul șef de Secție de ATI din cadrul Spitalului Județean Timișoara (1972-2002) și a creat, practic, Școala timișoreană de Anestezie și Terapie Intensivă. După cinci decenii de prestigioasă activitate ca medic, profesor și om de știință, asigurând cu distincție președinția Societății Române de ATI (S.R.A.T.I.), a devenit membru de onoare al Academiei de Științe Medicale din România și i-a fost înmânată Diploma de Excelență din partea Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. Acestea toate se adaugă Ordinului Meritul sanitar, cu care a fost decorat în 1973, Diplomei Uniunii Medicale Balcanice, acordată ȋn 1976, precum și altor premii și distincții.

Titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara reprezintă cea mai înaltă distincţie acordată de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi este decernat categoriilor de personalităţi care au făcut cunoscut numele Timişoarei în ţară și străinătate.

 

Print Friendly, PDF & Email