Marele steag al UE ajunge la Timişoara

După ce a străbătut ţara şi a ajuns până în inima Europei, la Strasbourg şi Bruxelles, marele steag al Uniunii Europene, realizat de doi români, se întoarce în România. În ultima zi a lui februarie, drapelul va fi desfăşurat la Timişoara.

 

Românii din diaspora se alătură într-o maniera inedită celor de acasă, care protestează pentru o Românie modernă, pentru reformarea clasei politice și pentru susținerea luptei anticorupție. După ce un steag imens al Uniunii Europene a circulat din țară în țară, pe la mai multe comunități de români din Europa, diaspora trimite acum spre România marele drapel UE, ca semn al unității civice românești în jurul valorilor europene și ca simbol al protecției împotriva abuzurilor de putere ale actualei coaliții de guvernământ.

Drapelul UE, este purtat, zilele acestea, prin piețele publice din câteva orașe din România (Oradea, Cluj, Târgu Mureş, Arad) şi va ajunge la Timişoara miercuri, 28 februarie, unde va fi desfăşurat în Piaţa Victoriei, între orele 16-19, coorganizator al acţiunii fiind Iniţiativa Timişoara.

De aici steagul va pleca spre Deva, destinația finală fiind București unde, în 6 martie, drapelul va fi purtat din Piața Universității, la Guvern, în semn de protest față de lipsa steagului UE din fotografia oficială a Cabinetului Dăncilă, iar apoi spre Parlamentul României, în cadrul unui protest pașnic.

„Ştafeta steagului Uniunii Europene” este o acţiune civică iniţiată în iarna anului trecut, concomitemt cu debutul amplelor proteste anti-corupţie ale societăţii civile din România. Acest steag al UE, care are 10,5 metri lungime şi 7 metri lăţime, a fost realizat manual de către participanţi la protestele de la Galaţi şi exprimă dorinţa românilor de a trăi într-o ţară modernă, unită în jurul valorilor europene, din care corupţia endemică să fie eradicată, spun organizatorii evenimentului.

Steagul a fost purtat, anul trecut, sub forma unei ştafete, prin mai multe oraşe din România, unde au fost organizate proteste, apoi a plecat spre românii stabiliţi în diferite ţări din Europa. Diaspora s-a alăturat acestui eveniment printr-o altă acţiune, „Aducem steagul înapoi”, retrimiţând românilor din ţară marele drapel al UE. „Ştafeta e predată din mână în mână, din oraş în oraş. Românii din Europa transmit astfel simbolic fraţilor din ţară gândurile lor calde, susţinerea lor pentru mişcările civice paşnice şi speranţa pentru un viitor mai bun sub valorile UE”, transmit organizatorii.

Iniţiatorii acţiunii din diaspora, Maria Elena Vanghelatou şi Octavian Stîngă, din Emmering-Bavaraia, au transportat drapelul pe un traseu cu mai multe staţii până în inima Europei, la Bruxelles şi Strasbourg, unde steagul a ajuns săptămâna trecută, ulterior ştafeta luând direcţia României.

Prima oprire a marelui steag a fost la Zürich, în 17 februarie, unde a fost întâmpinat nu cu pâine şi sare, ci cu fondue de ciocolată şi căpşuni. „Dacă fondue-ul este o specialitate locală, iubită în Elveţia, căpşunile sunt întru totul ale românilor. Prin acestea se doreşte atragerea atenţiei asupra dramei migraţiei româneşti şi, în general, asupra lipsei de perspective din România”, explică Gabriela Mirescu, o româncă stabilită în Elveţia, implicată în organizarea acţiunii de la Zürich.

De la Zürich, steagul a ajuns la Stuttgart, apoi la Bruxelles şi Strasbourg, de unde a plecat spre München, iar apoi spre Budapesta. În 24 februarie, ştafeta a fost predată românilor de acasă, primii care au preluat drapelul fiind cei din Oradea.

„În presa internațională suntem văzuți doar atunci când protestele sunt mari. Impactul este puternic atunci când suntem mulți, uniți și avem un mesaj comun. Un popor care luptă pentru o justiție independentă, pentru un stat de drept și pentru eradicarea corupției va fi mereu respectat de prieteni și temut de dușmani. Avem dreptatea de partea noastră și aceasta este cea mai puternică armă! Haideți să ieșim împreună din zona lui «nu se poate», să fim curajoși, îndrăzneți și tenace și vom învinge”, transmit organizatorii evenimentului.

Print Friendly, PDF & Email